OPPGITT: LO-leder Gerd-Liv Valla var på «Tabloid» på TV2 i går. Her sammen med NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr. Foto: Helge Mikalsen
OPPGITT: LO-leder Gerd-Liv Valla var på «Tabloid» på TV2 i går. Her sammen med NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr. Foto: Helge Mikalsen

LO-Valla advarte tre ganger

Publisert: Oppdatert: 08.09.06 11:53

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Mandag kveld ble LO-leder Gerd-Liv Valla bønnfalt av Bjarne Håkon Hanssen om å støtte regjeringens endring av sykelønnsordningen. Det nektet hun å gjøre.

VG kjenner til tre anledninger hvor Valla har advart Ap-toppene mot å endre sykelønnsordningen.

Allerede i mars skal Valla ha advart regjeringen på det sterkeste mot å røre ordningen fordi det ville være et klart brutt på IA-avtalen om et inkluderende arbeidsliv.

Ikke bekymret

Men Valla var ikke spesielt bekymret. Hun har sittet i regjering før:

- I budsjettrundene i mars er det tradisjon for å leke med tall, også sykelønnen. En innstramming i sykelønnen vil kunne gi milliarder til andre formål, så det er vanlig å leke med det på budsjettkonferansen i mars. Det visste Valla, og hun tok det for hva det var: en vanlig tallek, sier en sentral LO-kilde.

Derfor gikk ikke alarmen hos henne.

Deretter var det stille om sykelønnssaken i mange måneder, helt inntil for noe over to uker siden.

Da fikk Valla det andre hintet.

På nytt skal Valla ha kommet med tunge advarsler. Valla har internt sagt at hun ikke trodde regjeringen kunne finne på noe så dumt etter den siste samtalen med regjeringstoppene.

Utenkelig

En som kjenner henne sier det slik:

- Etter at Stoltenberg gikk så hardt ut mot dette forslaget da Bondevik-regjeringen fremmet det, anså Valla det som utenkelig at hans regjering ville foreslå det.

Derfor ringte fortsatt ikke alarmklokkene.

Men mandag kveld meldte arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen seg på telefonen med følgende beskjed: Regjeringen hadde tidligere på dagen vedtatt å øke arbeidsgiverandelen av sykelønnen, tilsvarende 2,5 milliarder kroner.

- Hanssen bad henne om godt vær. Han bad LO være milde i reaksjonen, men det kunne hun ikke love, sier en kilde i LO-lederens innerste krets.

Denne artikkelen handler om