KAMPEN OM VEIEN: Oslo og Akerhus har vært i harde forhandlinger om hvordan de skal løse kollektivprisene. Oslo byråd ville ha prisene ned, mens de egentlig har avtalt at prisene skal opp. Nå har det skjedd en mellomting: At prisøkningen blir halvparten så stor. Foto: Tore Kristiansen VG

Blir dyrere å reise kollektivt i Oslo og Akershus fra februar

Akerhus og Oslo varsler at de har blitt enige om nye kollektivpriser. Det blir dyrere, men Akershus har gått med på å få ned regninga.

Artikkelen er over to år gammel

Årsaken til forhandlingene mellom Oslo og Akershus er at Oslo-byrådet har ønsket å sette prisene på kollektivtrafikk ned, men har vært avhengig av Akershus for å få det til.

Oslo har måttet få med Akershus på å betale.

Oslo la inn 141 millioner i budsjettet for å holde kollektiv-prisene nede - og ba Akershus ta sin andel. Det selv om Oslopakke 3-avtalen egentlig la opp til at prisene skulle øke.

Resultatet ble at det blir dyrere likevel - men prisøkningen blir bare halvparten som står neste år som planlagt.

- Vi er kommet frem til en avtale med Oslo om at kollektivprisene blir økt med fem prosent fra 1. februar, og ikke 10 prosent slik det lå an til. Vi må diskutere nærmere med Ruter hvordan dette gjør utslag på rabattkort og billetter, sier fylkesordfører Annette Solli (H) i Akershus til VG.

Rødt: - Harmonerer dårlig

Fylkesordføreren har hatt samtaler om saken med byrådsleder Raymond Johansen i løpet av helgen. Men nyheten kommer overraskende på partiet Rødt.

- Dette kom overraskende på meg som nå om dagen sietter i budsjettforhandlinger med byårdspartiene. Bilettpriser er et av punktene vi diskuterer. Byrådet har som kjent ikke flertall alene, og Rødt kommer fortsatt til å gå for billigere bilettpriser, sier gruppeleder Eivor Evenrud til VG.

- Særlig gjelder dette enkeltbilletter. Økte priser i bomringen, indre bomring og økte bilettpriser harmonerer dårlig, sier Rødt-politikeren.

Fikk du med deg: Byttet ut 300 p-plasser med blomster

Og fristen for å finne en løsning på hvordan kollektivprisene skal bli i neste år, i folkerike Oslo og Akershus, var satt til i dag.

Mandag formiddag blir det ekstraordinært fylkesutvalg for å godkjenne avtalen.

- Halvparten av kollektivtrafikkens bidrag til Oslopakke 3 på 79 millioner kroner vil nå bli finansiert innenfor Ruters økonomiske handlingsrom i 2018. Den andre halvparten (79 millioner kroner) hentes inn gjennom en justering av billettprisene, skriver Lan Marie Berg (MDG) og Solli i en pressemelding.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder