På kontoret etter 27 timer

Slik hånderte UD katastrofens første 9 dager

(VG Nett) Tsunamien rammet natt til 2. juledag. Først 27 timer etter at han blir varslet om katastrofen, kommer utenriksminister Jan Petersen på kontoret i UD.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

TUNGE DAGER: Utenriksminister Jan Petersen på pressekonferanse i regjeringskvartalet om hjelpearbeidet etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia. Foto: Scanpix/Knut Falch

- Utenriksministeren kom på sitt kontor i 13-tiden mandag. Han var da holdt løpende orientert om katastrofen, sa informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i går ettermiddag til VG Nett.

VG Nett har kartlagt hvordan Utenriksdepartementet, utenriksministeren og statsministeren forholdt seg til flodbølgen som rammet Asia time for time de første ni dagene av katastrofen.

Søndag 26. desember

01:59 Natt til søndag rammer et stort undersjøisk jordskjelv Det indiske hav nær Sumatra i Indonesia.

02:14 Forskere rapporterer om skjelvet.

02:30 Øyen Sumatra i Indonesia treffes av en tsunami etter skjelvet.

03:30 (09:30 lokal tid) Strender i det sørlige Thailand treffes av tsunamiens bølger. Allerede tidlig er det klart at tusener er omkommet, og at tallene vil stige.

Star Tours hotell Blue Village i Khao Lak, der mange av de skandinaviske turistene oppholder seg, blir totalt ødelagt av flodbølgene som velter innover kysten.

TOTALT ØDELAGT: Hotellet Blue Village, der mange nordmenn bodde, ble totalt ødelagt av tsunamien som rammet 2. juledag. Foto: Tore Berntsen

05:15 UDs saksbehandlervakt varsles om tsunamien på telefon av nordmenn i Thailand.

05:30 Bølgene treffer Maldivene.

06:28 VG Nett publiserer den første meldingen om tsunamien.

06:50 Utenriksdepartementet tar kontakt med ambassaden i Bangkok, som brekfter at det er en alvorlig situasjon.

Ambassaden kaller i løpet av de påfølgende timene inn alt tilgjengelig personell. Ambassadene i New Dehli, Colombo, Dhaka, Jakarta og Kuala Lumpur blir varslet.

Ambassadør Ragne Birte Lund er på ferie i India. Hun får først beskjed om katastrofen da hun skrur på mobiltelefonen på ettermiddagen.

08.00 Bølgene når Afrika.

10.00 Utenriksminister Jan Petersen blir varslet om katastrofen på telefon av utenriksråd Bjarne Lindstrøm.

- Jeg ble varslet på morgensiden.... Det var vel i 10-tiden, sier utenriksministeren til VG Nett.

- Hva gjorde du de neste timene?

- Vi startet med en lang drøfting med råden. Vi sjekket om rutinene var på plas. Det var de. Så fulgte vi bildet derfra.

Utenriksministeren følger utviklingen hjemme fra Oppegård det neste døgnet, mens utenriksråden fortsetter å lede arbeidet i departementet.

11:00 UD kaller sammen sin krisestab på 20 personer.

11:38 Helsemyndighetene iverksetter beredskap.

Formiddag Statsminister Kjell Magne Bondevik på ferie i Molde blir varslet om katastrofen på telefon av regjeringsråd Nina Frisak.

Statsministerens kontor vil ikke opplyse eksakt tidspunkt.

13:00 Regjeringen sender ut sin første pressemelding. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson bevilger 10 millioner kroner til nødhjelp til Sri Lanka.

13:10 Utenriksdepartementet oppretter beredskapsteam med seks telefonlinjer. Flere pårørende kontakter VG Nett og forteller at det er vanskelig å komme gjennom på linjene.

13:30 Kripos får melding fra UD. Blir ikke bedt om å bidra i krisehåndteringen.

14:00 Nordmenn i Thailand melder at det var umulig å komme i kontakt med ambassaden. De som ringer dit for å få informasjon, blir møtt av en telefonsvarer.

14:05 Norsk luftambulanse er i kontakt med UD i om konkrete nordmenn som er skadet etter flodbølgen.

15:00 Den norske konsulen ankommer Phuket søndag ettermiddag for å bistå norske turister i katastrofen.

16:00 UD fraråder turister å reise til de katastroferammede områdene. Situasjonen er uoversiktlig. Det er vanskelig å få kontakt med folk, fordi telefonlinjene flere steder er brutt.

10 000 DØDE: Søndag kveld er over ti tusen mennesker bekreftet omkommet etter tsunamien som rammet Asia samme dag. Foto: Scanpix/EPA/Rungroj Yongrit

18:00 Over 10.000 mennesker er bekreftet omkommet i tsunamien. Tallet ventes å stige.

20:00 De første meldingene om omkomne nordmenn. En norsk-tamilsk kvinne på Sri Lanka og en norsk mann i Phuket meldes omkommet.

24:00 To tjenestemenn fra den norske ambassaden i Bangkok reiser til Phuket.

Gjennom natten purrer Kripos flere ganger på UD for å få lister over savnede nordmenn.

Mandag 27. desember

05:00 VG melder at rundt 100 nordmenn er savnet i Thailand. UD vil ikke gå ut med tall eller detaljer om savnede nordmenn.

RASERT: Folk leter langs stranden i Phuket etter savnede familiemedlemmer mandag 27. desember, etter at en tsunami la strendene øde. Foto: Scanpix/AFP/Saed Khan

09:00 Norsk ambassadepersonell skal ha informasjonsmøte på restauranten 2 Vikings i Phuket. Møtet blir avlyst fordi ambassadens personell er opptatt i Patong.

Det er fortsatt umulig å komme i kontakt med ambassaden i Bangkok. Norske turister som har reist fra katastrofeområdet Khao Lak til Bangkok, får beskjed av UD om å reise tilbake til Phuket fordi det er der norske myndigheter har beredskap.

10:00 UD møter forsikringsselskaper og reiseselskaper i Force majeure-gruppen. Reiseselskapene sier at de vil hente hjem sine reisende fra Thailand.

- På dette tidspunktet er omfanget av katastofen ennå ikke gått opp for oss, sier en av deltakerne på møtet til VG Nett.

10:43 Utenriksdepartementet melder at ti nordmenn skal ha omkommet.

NORSK BASE: Den Norske ambassaden har satt opp en desk i Phuket International Hospital, der de prøver å få oversikt over nordmenn i de utsatte områdene. Foto: Harald Henden

- Vi ble enige om å starte det påfølgende møtet tirsdag med å gå nærmere gjennom transportbehovet, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl.

Norsk base blir opprettet på sykehuset i Phuket mandag kveld lokal tid. To konsuler og feltprest er tilstede.

13:30 Jan Petersen ankommer sitt kontor i Utenriksdepartementet for første gang siden han ble varslet om katastrofen i Asia.

14:00 Møte i koordineringsgruppen . Utenriksministeren, helseministeren og politidirektøren er blant deltakerne på disse møtene, som heretter skal holdes to ganger daglig.

FLYPLASSEN: Svenske og norske skranker for savnede personer på flyplassen i Phuket. Ettermiddagen mandag 27. desember letter det første flyet med skandinaviske passasjerer fra flyplassen. Foto: Scanpix/AFP/Pornchai Kittiwong

17:00 Departementet melder at 13 nordmenn er omkommet.

- Det er også flere hundre nordmenn i området som vi ennå ikke har fått kontakt med, sier utenriksminister Jan Petersen.

Petersen blir spurt om hvorfor ikke regjeringen sendte fly på eget initiativ. Han svarer at reiseselskapene vil få folk hjem «i løpet av uken».

21:00 Kripos bestemmer seg for å sende to identifiseringsteam for å bistå thailandske myndigheter i arbeidet med å identifisere de mange tusen døde, men vil vente til en offisiell anmodning kommer fra thailandske myndigheter.

22:00 Norsk luftambulanse tilbyr tre jetambulansefly, ti leger og ti sykepleiere for å fly hjem skadde nordmenn. Myndighetene svarer ikke på henvendelsen.

Tirsdag 28. desember

05:00 Star Tour setter opp ekstrafly fra katastrofeområdene i Thailand. Det første skal etter planen gå onsdag.

06:00 Ambassadør Ragne Birte Lund ankommer ambassaden i Bangkok natt til tirsdag.

08:00 25 norske turister fra katastrofeområdet i Thailand lander på Kastrup i Danmark. Mange av turistene mangler både flybilletter og pass. Det tar derfor tid før de får fly videre til Norge og Sverige.

10:00 I ett nytt møte ber reiseselskapene UD eksplisitt om å sette inn fly hjelp for å evakuere andre nordmenn fra området. UD bekrefter på møtet at fly vil bli rekvirert fra SAS.

10:05 De ni første nordmennene fra Thailand lander på Gardermoen. I løpet av formiddagen lander i underkant av 60 nordmenn fra de katastroferammede områdene. En av nordmennene sier han ikke så noen fra den norske ambassaden i Phuket, og at den svenske ambassaden ordnet flybilletten hans.

11:00 Forsvaret har startet arbeidet med å gjøre klar et Boeing 737-fly ambulansefly med leger og sykepleiere for å hente hjem mellom 20 og 30 alvorlig skadde nordmenn. Forsvaret får 24 timer til å få flyet på vingene.

14:14 Den norske konsulen i Thailand sier at over 600 nordmenn er savnet etter katastrofen.

Sosial- og helsedirektoratet beslutter å sende norsk helsepersonell som skal behandle skadde blant de flodbølgerammede nordmenn. I første omgang sendes mellom 10 og 20 helsearbeidere.

AVBRØT FERIEN: Tirsdag 28. desember avbrøt Kjell Magne Bondevik ferien i Molde. Her er han på vei til et møte for å orientere de politiske partiene om tsunamien. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

15:12 Tallet på døde etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia passerer 55.000.

17:00 Nytt oppfølgingsmøte med reiseselskapene i UD. Charterselskapene opplyser at de har kapasitet til å frakte flere skandinaver. UD sier at mellom at mellom sju og ti fly fra SAS vil bli rekvirert. Det blir etablert koordinering mellom charterselskapene og SAS.

17:55 FN uttaler at sykdom kan komme til å ta flere liv enn det flodbølgene gjorde.

18:00 Reiseselskapet Apollo har fått ut åtte av 30 nordmenn fra Khao Lak, det hardest rammede området i Thailand.

19:03 Utenriksminister Jan Petersen sier til NRK at så mange som 800 nordmenn kan være savnet.

Onsdag 29. desember

04:03 Tallet på dødsofre etter bølgekatastrofen i Asia passerer 63.000.

07:18 Den norske ambassaden i Thailand justerer ned antallet savnede nordmenn fra 800 til 350. Departementet vil ikke gå tilbake på meldingen om 800 savnede.

08:00 18 nordmenn står på en liste thailandske myndigheter offentliggjør på omkomne.

Morgen Statsminister Kjell Magne Bondevik ankommer sitt kontor for første gang siden han ble varslet om katastrofen. Statsministerens kontor vil ikke opplyse eksakt tidspunkt.

10:00 Forsvarets Boeing 737-fly tar fra Gardermoen med kurs for Phuket, der det skal lande 20:00. Norske myndigheter sender det første norske pasientflyet mer enn tre døgn etter at jordskjelvet rammet. Flyet skal transportere mellom 20 og 30 pasienter hjem.

11:14 Norges største turoperatør på rutefly til Thailand er ennå ikke kontaktet av Utenriksdepartementet. På eget initiativ har OrkidéEkspressen utarbeidet en liste over flere hundre norske reisende som turoperatøren med sikkerhet vet er i live.

11:34 Utenriksminister Jan Petersen sier at 446 nordmenn fortsatt er savnet.

11:41 Den svenske utenriksministeren Laila Freivalds kommer til Phuket-området i Thailand for å følge redningsarbeidet. Jan Petersen sier han vil gjøre mer nytte hjemme i Oslo.

13:10 Seks danske statsborgere er bekreftet omkommet. Ytterligere 19 er savnet. 18:40 Minst 20 nordmenn er bekreftet omkommet i flodbølgekatastrofen, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2.

20:30 Svenske myndigheter opplyser at seks svensker er bekreftet omkommet. Ifølge thailandske myndigheter kan tallet være 54.

Torsdag 30. desember

EVAKUERES: Torsdag 30. desember ble de første skadede norske turistene evakuert fra Phuket. Foto: Scanpix/Ørn E. Borgen

05.50 Det første flyet fra katastrofeområdet lander på Gardermoen. Om bord er 355 nordiske turister, 284 av dem norske.

08:00 Rundt 15 skadde nordmenn blir fraktes i ambulanser fra flere sykehus i Phuket i det sørlige Thailand og ut til flyplassen, der mannskap står klart til å frakte dem om bord i Forsvarets ambulansefly. 15 skadde nordmenn får plass på flyet.

EVAKUERES: Skadede nordmenn blir evakuert i et spesialinnredet Braathens fly torsdag 30. desember. Foto: Harald Henden

10:30 Statsminister Kjell Magne Bondevik har kalt inn sentrale statsråder til krisemøte.

11:30 Utenriksråd Bjarne Lindstrøm sier på en pressekonferanse at UD har innledet et samarbeid med politiet, som vil overta ansvaret for listeføringen over savnede nordmenn. Utenriksdepartementet vil ikke frigi listen over savnede.

11:39 21 nordmenn er bekreftet omkommet. 430 er savnet, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. Statsministeren kan på presskonferansen ikke utelukke at flere hundre nordmenn er omkommet.

12:00 Statsminister Göran Persson sier på en pressekonferanse i Stockholm at antallet omkomne svensker kan komme opp i over 1000.

13:53 Indonesiske myndigheter sier at over 80.000 mennesker er omkommet i landet.

Fredag 31. desember

06:20 Et nytt Boeing 737 ambulansefly innleid av Forsvaret med 35 skadde nordmenn og svensker lander på Gardermoen.

HJEMME IGJEN: Sårede fra Thailand lander på Gardermoen fredag 31. desember. Foto: Hege Johnsen

13:00 Det spesialinnredede Boeing 737-flyet til Forsvaret returnerer til Phuket for å hente flere skadde skandinaver.

24:00 Flodbølgekatastrofen legger en betydelig demper på nyttårsfeiringen i Norge og resten av verden.

Lørdag 1. januar

17:00 Statsminister Kjell Magne Bondevik sier han frykter at over 1000 nordmenn er døde i katastrofen.

FÅR KRITIKK: Norges ambassadør i Thailand, Ragne Birthe Lund, måtte høre sterk kritikk av ambassadens innsats etter katastrofen i Sør-Thailand, da hun møtte representanter for norske pårørende i Phuket 1. nyttårsdag. Foto: Scanpix/Ørn Borgen

Søndag 2. januar

12:00 Norske kommuner sier de er varslet om hvor mange innbyggere i den enkelte kommune som fryktes omkommet. Ordfører Bjørn Kåre Sevik i Nøtterøy sier han er varslet om at 10 personer kan være omkommet.

14:00 Justisminister Odd Einar Dørum sier politiet vil gå ut med lister med navn på savnede nordmenn.

Mandag 3. januar

11.31 Politiet legger frem sine lister, der 275 nordmenn er savnet og 16 registrert døde.

LISTEROT: Politidirektør Ingelin Killengreen og justisminister Odd Einar Dørum på pressekonferansen mandag 3. januar, da listene over savnede omsider ble offentliggjort. Foto: Terje Bringedal

13:20 Bare to timer etter at listene ble lagt frem, er antallet savnede normenn nede i 242 personer. Fremdeles ringer personer politiet om alvorlige feil i listene.

15:00 Tre og en halv time etter at savnetlistene ble lagt frem, er bare 153 personer tilbake på listene.

16:54 Regjeringen sier den vil bevilge en milliard kroner til nødhjelpsarbeidet etter katastrofen.

20:24 Antall savnede nordmenn er nede i 109 personer. Fremdeles ringer mennesker VG Nett for å fortelle om feil i listene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder