ADVARER: Høyre-leder Erna Solberg på Grønland i Oslo i går. Nå ber hun nordmenn ta et oppgjør med egne fordommer. Foto: Magnar Kirknes

Erna Solberg mener muslimer hetses som jødene på 30-tallet

Høyre-leder Erna Solberg mener muslimer blir hetset på samme måte som jødene ble det på 30-tallet. Hun ber nordmenn ta et oppgjør med hverdagsrasismen.

 • Lars M. Glomnes

Artikkelen er over ni år gammel

Da Solberg så bildet av terroristen Anders Behring Breivik, kjente hun ham igjen.

Terroristen har bodd i hennes nabolag i 14 år, og gått på samme skole som hennes egne barn.

Nå ber Høyre-lederen nordmenn om å ta et oppgjør med hverdagsrasismen vi ser på nært hold rundt oss: I arbeidslivet, på utesteder og på internett.

- Måten ekstreme, antiislamske grupper omtaler muslimer på i dag, ligner måten ekstreme antisemittiske grupper omtalte jøder i tiårene som førte opp til andre verdenskrig, sier Høyre-lederen til VG.

KADRA: - Muslimer ble jaget nedover gatene etter terrorangrepet

Hun understreker at muslimer i dag ikke får den samme brutale behandlingen som jødene fikk, men mener likevel at den ekstreme hetsen av muslimer har klare likhetstrekk med jødehatet.

- Det gir en veldig ettertanke at du ikke kan avskrive dette som noe som kommer utenfra vårt samfunn. Den følelsen er ganske sterk. Han har - riktignok mye tidligere - gått på samme skole som mine barn, og det gjør at vi må tilnærme oss spørsmålene om hvor truslene i vårt samfunn kommer fra på en annen måte.

LES OGSÅ: Oppfordret hijabkledde jenter om å holde seg innendørs

Det hadde vært lettere å avskrive handlingene dersom personen ikke var oppvokst i Norge og tilsynelatende var helt normal.

Du ber nordmenn om å si tydeligere fra i møte med hverdagsrasisme?

- Ja. Jeg har hatt mye kontakt med minoritetsungdom som er født og oppvokst i Norge. Den største utfordringen deres er stadig å bli møtt med at de ikke er norske. Alt fra utelivsdiskriminering, til hele tiden å bli møtt med spørsmål om hvor de egentlig kommer fra. De møtes med forskjellige forventninger basert på fordommer, og mange enkeltmuslimer forventes å stå til ansvar for hva alle muslimer gjør.

I hvilken grad ser du det rundt deg?

- Du ser det påvirker politiske debatter, men den største flaten for dette er arbeidsmarkedet. Hadde alle store bedrifter blindtestet hvordan de ansetter folk ved å ta bort navn, kjønn og etnisitet fra søkerbunken ville det vært interessant å se om de hadde invitert de samme menneskene til intervju - jeg tror ikke det ville blitt sånn.

PS! VG Nett åpnet denne saken for kommentarer, men måtte stenge kommentarfunksjonen etter kort tid på grunn av svært mye hets mot muslimer. Les forklaringen til frontsjef Francis Lundh her.

Erna Solberg kjente igjen Breivik etter terroraksjonen. Les resten av intervjuet i dagens papirutgave.

Flere artikler

 1. Se ondskapen i øynene

 2. Terroristene kan samle Norge

 3. Nikab handler om grenser

 4. Moské-skytingen i Bærum: – Vi må ta en alvorsprat om det tankegodset

 5. VG mener: Muslimer må med

Fra andre aviser

 1. – Muslimer hetses som jøder på 30-tallet

  Fædrelandsvennen
 2. - Muslimer hetses som jøder på 30-tallet

  Fædrelandsvennen
 3. - Muslimer hetses som jøder på 30-tallet

  Bergens Tidende
 4. – Muslimer hetses som jøder på 30-tallet

  Aftenposten
 5. Da alle ble nordmenn

  Aftenposten
 6. Kjære Erna, jeg vil være en stolt, norsk muslim. Er det mulig?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder