IKKE LENGER ANONYM: Peder Jensen (t.h.) fra Ålesund lot seg intervjue av VGs journalister Morten Hopperstad og Marianne Vikås på en café torsdag kveld. Foto: Foto: MAGNAR KIRKNES / VG

Meldte seg for PST - fikk beskjed om å sende e-post

(VG Nett) Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ba Peder Jensen sende en e-post da han tok kontakt. Samtidig jaktet Oslo-politiet på identiteten til «Fjordman».

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Allerede i forrige uke reiste Peder Jensen (36) til Nydalen i Oslo for å melde seg for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Han forstod at han måtte forklare seg til politiet om sin kontakt med Anders Behring Breivik, etter at massemorderen trakk frem «Fjordman» som sitt store idol.

LITEN INTERESSE: Peder Jensen oppsøkte selv Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da han forstod at han var interessant for politiet, men fikk beskjed om å sende e-post. Foto: Scanpix

Jensen oppga sin fulle identitet, men ikke at det var han som var den mystiske bloggeren «Fjordman».

- Jeg trodde faktisk PST visste det. Den eneste grunnen til at PST fikk vite hvem jeg er, var at jeg bokstavelig talt banket på døra og «sa hei», forteller Peder Jensen til VG.

Først i går ble han avhørt av politiet, og etterpå valgte Ålesund-mannen å la seg intervjue av VG. For første gang blir det offentlig kjent hvem som skjuler seg bak nettidentiteten «Fjordman».

Etter at Jensen tok kontakt, fikk han beskjed av PST om å sende en e-post, noe han etterkom. Gjennom den hele siste uken har han vekslet flere e-poster med PST. Samtidig har politiet i Oslo etterforsket bloggeren for å finne identiteten hans.

- Det var ubehagelig at ingenting skjedde. Jeg ønsket å bli sjekket ut av saken, sier Jensen.

PST nekter å svare

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er umulig for dem å kommentere hvorvidt historien til Peder Jensen er korrekt.

- Vi kan ikke kommentere alle som kommer innom vår resepsjon. Hvis han velger å si dette, må dere bare stole på ham, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST.

- Har ikke dere en egeninteresse av å opplyse hvordan dere har håndtert saken?

- Det betyr ikke noe for PST hvordan dette ser ut i media, mener Alsén.

- Dere har allerede fått kritikk for ikke å ha fanget opp Anders Behring Breivik. Viser ikke også denne hendelsen at dere mangler oversikt over sentrale personer?

UTRYGG: - Jeg har varslet min familie om saken og vil nå gå under jorden på ubestemt tid av hensyn til min egen sikkerhet, sier Peder Jensen. Foto: MAGNAR KIRKNES, VG

- Det er oppnevnt en kommisjon som skal gjennomgå hele denne saken. Før de har konkludert kan ikke vi gjøre noen konklusjoner selv, mener Siv Alsén.

Andre politikilder bekrefter overfor VG Nett at det var en person som meldte seg for PST i forrige uke, og at de først flere dager senere forstod at det var «Fjordman».

Står frem i VG

Først torsdag denne uken ble Peder Jensen, alias «Fjordman», avhørt på Manglerud politistasjon. Avhøret pågikk i flere timer.

Han måtte også reise ned til Oslo S sammen med politiet, slik at de kunne beslaglegge PC'en som han ikke hadde hjemme i går.

- Jeg plikter å avgi en forklaring til politiet, og jeg står frem fordi navnet mitt vil bli kjent i offentligheten uansett og at det vil bli en heksejakt før eller siden. Det er ikke riktig ikke å avgi en forklaring i en så alvorlig sak, sier han.

Jensen har valgt å stå frem i VG i samråd med sin advokat, og han ber media om ikke å kontakte naboer eller familien. Selv velger han å gå under jorden og opplyser at han ikke lenger vil oppholde seg på sin folkeregistrerte adresse.

- Jeg vet at jeg ikke er Norges mest populære mann for tiden, men jeg håper det endrer seg over tid, sier han.

For to dager siden tok Jensen seg en kaffe i Oslo sentrum. Da tenkte han at dette var siste gang han opptrådte som en anonym person i Norge og at han videre i livet måtte tenke på sin personlige sikkerhet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder