ADVARTE MOT NATTKLUBB: Klientellet på Bats skal være av et slikt kaliber at ambassaden advarte mot å oppholde seg der. I natt var kronprins Haakon en av gjestene. Foto: GISLE ODDSTAD/SHANGRI-LA.COM

ADVARTE MOT NATTKLUBB: Klientellet på Bats skal være av et slikt kaliber at ambassaden advarte mot å oppholde seg der. I natt var kronprins Haakon en av gjestene. Foto: GISLE ODDSTAD/SHANGRI-LA.COM

Pressen advart av slottet - kronprinsen fikk ikke beskjed

Slottets infosjef: - Handler om min manglende nattklubberfaring

Hotellet nekter for prostitusjon

JAKARTA/OSLO (VG Nett) Slottet advarte ikke kronprins Haakon om den angivelige faren med prostituerte og kriminelle, før besøket hans på den beryktede nattklubben.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Pressen ble på søndag advart mot å gå på utestedet «Bats», som ligger i kjelleren på hotellet der både kronprinsparet og journalistene bodde under besøket i Indonesias hovedstad Jakarta. Det ble også sagt at PST hadde advart mot stedet.

Det skapte derfor oppmerksomhet at kronprinsen og hans følge selv koste seg på klubben noen dager senere.

VG spurte kronprinsen om han fikk samme advarsel som pressen. Det ville han ikke svare direkte på:

- Det kan jeg ikke gå inn på, men det var nytt for meg.

Onsdag kveld sier derimot Slottets informasjonssjef, Marianne Hagen, at de kongelige ikke hadde fått den samme beskjeden.

- Verken i sikkerhetsbriefene for de kongelige, politikerne eller for næringslivsdelegasjonene, ble dette tatt opp. Dette må man nok avskrive med at det handler om min manglende nattklubberfaring, sier Hagen til VG.

UTENLANDSREISE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit avbildet utenfor hotell Shangri-La i Jakarta mandag. Foto: GISLE ODDSTAD

Hagen ønsker ikke å kommentere at kronprinsen med besøket i nattklubben angivelig var på et sted med prostituerte.

Advarte mot prostituerte og kriminelle

Advarselen til pressen kom etter et møte der ambassadør Stig Ingemar Traavik informerte mer generelt om forholdene i Indonesia og hva som var hensikten med besøket: laks, næringsliv, tunneler, olje, utdanning, skog og klima.

Deretter informerte sikkerhetsansvarlige ved ambassaden om de ulike sikkerhetsforanstaltningene, og hvordan pressen skulle forholde seg til potensielle farer.

Det var etter dette at kommunikasjonssjef Hagen tok ordet. Hun spurte ambassadøren om det ikke var noe med nattklubben under hotellet som pressen også burde informeres om.

Ambassadøren svarte at han i utgangspunktet ikke hadde tenkte å ta det opp. Men da det likevel ble et tema, fortalte han at Bats ikke ble ansett som et trygt sted. Det ble advart både om at det var prostituerte der, og om en risiko for at det kunne være kriminelle til stede.

- Jeg tok dette opp på bakgrunn av et inntrykk jeg hadde fått på en tur vi hadde til Indonesia på forhånd for å planlegge turen, sier Marianne Hagen til VG.

Kommunikasjonssjefen forteller at hun har liten erfaring med nattklubber, og oppfattet dette som noe det burde informeres om. Likevel avviser hun altså at kronprinsen fikk den samme informasjonen.

- Streng linje på at vi ikke tolerer prostituerte

Kommunikasjonssjef ved hotellet, Patricia Muljadi, sier til VG at hotellet ikke tillater prostitusjon ved nattklubben.

- Ved alle våre restauranter og utesteder har vi en streng linje på at vi ikke tolerer prostituerte eller kriminelle blant vårt klientell. Vi har meget grundige sikkerhetsrutiner, og alle som kommer på besøk utenfra blir gjennomsøkt på vei inn, sier Muljadi.

- Så du er totalt ukjent med at enkelte gjester skal ha tilbudt salg av sex?

- I løpet av det året jeg har jobbet her har vi aldri fått en slik anklage, så det er i så fall helt nytt for meg.

I KJELLEREN: Utestedet Bats ligger i kjelleren under kronprinsparets hotell. Foto: GISLE ODDSTAD


«Unngå dette stedet»

flere blogger og andre nettsteder blir utestedet likevel omtalt som en nattklubb hvor mange luksusprostituerte jobber. Prostitusjon er ulovlig i Indonesia, men undergrunnsmarkedene er store.

«Stedet er fylt med prostituerte på jakt etter kunder for kvelden. Det kan være at dette er måten de gjør ting på i Jakarta, men hvis du vil slappe av og ikke bli tilbudt jenter gjentatte ganger, så gå et annet sted. Jeg visste ikke at dette var et bordell og forlot stedet etter noen drinker. Unngå dette stedet med mindre du er ute etter å kjøpe sex.»,skriver en bruker på nettstedet TripAdvisor.

Kronprinsparet har reist videre fra Jakarta, der de blant annet kokkelerte og promoterte norsk laks. Onsdag er de på plass i Yogyakarta, der de skal besøke sultanen og sultaninnen i byen, det siste sultanatet i Indonesia.

Politiets sikkerhetstjeneste i Norge bekrefter overfor VG Nett at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fikk sikkerhetsinstrukser av tjenesten før reisen.

- Vi har hatt en sikkerhetssamtale med kronprinsparet før de dro, også har sikkerhetstjenesten og ambassadøren hatt et møte med pressen ved ankomst i Indonesia. Hva vi har snakket med kronprinsparet om, kan jeg ikke gå i detaljer på, sier informasjonrådgiver i PST, Siv Alsén.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder