- VET DU NOE MER?: Statsadvokat Iris Storås spurte om den overgrepsdømte nabomannen (64) om det var flere ting han ikke hadde opplyst dem om tidligere. I Eidsivating lagmannsrett nevnte han minst to nye overgrep som påtalemyndigheten ikke hadde hørt om før. Foto: Bjørnar Tommelstad

- VET DU NOE MER?: Statsadvokat Iris Storås spurte om den overgrepsdømte nabomannen (64) om det var flere ting han ikke hadde opplyst dem om tidligere. I Eidsivating lagmannsrett nevnte han minst to nye overgrep som påtalemyndigheten ikke hadde hørt om før. Foto: Bjørnar Tommelstad

Nabomann: - Alvdal-moren forsvarte overgrep mot egne barn

Overgrepsdømt nabomann (64) kom med helt nye opplysninger i lagmannsretten

HAMAR (VG Nett) Den hovedtiltalte kvinnen (46) i Alvdal-saken skal ha hatt en definisjon på hva som var overgrep og ikke: - Det er ikke overgrep når barna er frivillig med på det.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Vi hadde en diskusjon om det en gang i løpet av våren 2007. Hun visste at jeg hadde sett en del ting. Det var da hun kom med den definisjonen om at det ikke var overgrep når barna er frivillig med på det.

Det forklarer den overgrepsdømte nabomannen (64) i Eidsivating lagmannsrett.

Han er den eneste av de fem tiltalte fra Nord-Østerdal tingrett som godtok dommen han fikk. 64-åringen ble dømt til fengsel i ett år og ni måneder for å ha medvirket til seksuelle overgrep. Nabomannen har status som vitne når han forklarer seg i lagmannsretten.

K ONTAKT VG NETTS JOURNALIST OM OVERGREPSSAKER.

ALLE DØMT: De fem tiltalte ble dømt til forvaring og fengsel i Nord-Østerdal tingrett. Kun nabomannen (nå 64) godtok dommen fra tingretten. Ankebehandlingen i saken startet i Eidsivating lagmannsrett denne uken. Grafikk: Tom Byermoen

Nye opplysninger

I lagmannsretten fremstår han som noe tydeligere i forhold til detaljer enn det han gjorde da han forklarte seg i første rettsrunde. Nå husker han mer nøyaktig når enkelte overgrep skal ha funnet sted, og konkrete ting som skal ha blitt sagt.

I tillegg trekker han frem flere overgrepssituasjoner enn det han gjorde i tingretten, enkelte av dem er overgrep som påtalemyndigheten ikke har hørt om tidligere.

- Jeg vet jeg kan få tilleggsstraff for dette, men samvittigheten gnager, nærmest flirer han nervøst i lagmannsretten.

Første gang han snakket med de to hovedtiltalte, Alvdal-moren og hennes tidligere samboer (64), var 7. mai i 2005.

- Jeg husker den eksakte datoen. Det var et veiskille i livet mitt.

Allerede den første kvelden var han vitne til et overgrep. Dette har han tidligere ikke forklart seg om.

- Vi satt og drakk til litt utpå natten. Jenta (det ene offeret) sprang rundt i huset. Plutselig grep han tak i henne, og forgrep seg på henne på stuebordet. Det var ikke tvang, det virket som om jenta var opplært til det.

- Jeg spurte: «Tenk om hun begynner å fortelle om dette til andre». Da fnyset han og svarte nei, sier nabomannen.

Vil bli etterforsket

Statsadvokat Iris Storås forteller at minst to av overgrepene som nabomannen fortalte om i sin forklaring, er ting påtalemyndigheten aldri før har hørt noe om.

- Det var helt nye opplysninger for oss, sier Storås til VG Nett.

Hun varsler at det nabomannen kommer med vil bli etterforsket.

- Han må nok inn i et avhør slik at han kan forklare seg grundigere om det, sier Storås.

Under en rettspause gikk statsadvokaten bort til nabomannen og spurte om han hadde flere opplysninger som han ikke hadde fortalt dem om. Da ristet han på hodet.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reierstad Hansen ønsker ikke å si så mye om de nye overgrepene nabomannen fortalte om i retten.

- Jeg registrerer at det skjer, men det er ikke så veldig overraskende at det kommer frem nye ting i behandlingen av en slik sak, sier bistandsadvokaten til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder