BER OM GJENOPPTAGELSE: Atle Hamre mener at han er uskyldig dømt. Her fra rettssaken i Kristiansand i 2007. Foto: Nicolai Prebensen
BER OM GJENOPPTAGELSE: Atle Hamre mener at han er uskyldig dømt. Her fra rettssaken i Kristiansand i 2007. Foto: Nicolai Prebensen

Sjefstorpedo med nye opplysninger i politiavhør: Krever gjenopptagelse for Atle Hamre

INNENRIKS

(VG Nett) Etter flere år i fengsel, ba den utpressingsdømte torpedoen (36) om et avhør med politiet. Nå hevder han at travkusken Atle Hamre er uskyldig dømt.

Publisert: Oppdatert: 27.08.10 12:18

Hamre er dømt til fengsel i to av norgeshistoriens mest omtalte utpressingssaker. Fra 1993 til 1999 presset han skipsrederarvingen Thor Christensen for 28 millioner kroner, ifølge dommen fra Agder lagmannsrett.

I 2008 ble han dømt på nytt, etter at investoren Trond Wilhelmsen ble kidnappet og forsøkt truet til å betale 2,5 millioner kroner til seks torpedoer. Sjefstorpedoen (36) hevdet i retten at Hamre var oppdragsgiveren. Nå har han snudd.

Denne uken ba advokaten til Hamre om at saken skal åpnes på nytt, med en begjæring til Gjenopptagelseskommisjonen for straffesaker.

LES OGSÅ:Hamre dømt med et nødskrik

Samvittighetskvaler

4. august hadde 36-åringen permisjon fra Bastøy fengsel, og møtte til et nytt avhør med politiet. Der fortalte han at det ikke var travkusken som var oppdragsgiver, men to menn fra Oslo, som han fortsatt nekter å navngi.

- Jeg har hatt oppdrag for dem tidligere. Da de kontaktet meg, fortalte de at det var Hamre som sto bak utpressingen, fortalte torpedoen i det nye politiavhøret, som VG Nett har fått tilgang til.

Da han tok med seg fem kamerater for å skaffe penger fra Wilhelmsen, ble de alle seks pågrepet. Det viste seg at det ikke var noe dekning for millionkravet oppdragsgiverne hevdet de hadde mot forretningsmannen.

LES OGSÅ:- Tilstår å ha løyet om Hamre

Torpedoen skal da ha blitt forbannet, så forbannet at han brøt en gylden regel blant kriminelle: Han tystet og fortalte politiet at Hamre var oppdragsgiveren.


Det gikk raskt opp for torpedoen at dette ikke stemte, hevder han nå. Likevel gjentok han både i retten og til politiet den samme historien: Det var Hamre som hadde bestilt oppdraget, og de møtte hverandre ansikt til ansikt for å planlegge det. I dag hevder torpedoen, etter det VG Nett kjenner til, at alle tidspunkt og møtesteder han har gitt politiet, i realiteten handlet om møter med oppdragsgiveren fra Oslo.

Han hevder også at det er samvittighetskvaler som nå har gjort at han ønsker å renvaske Hamre for utpressingsdommen.

Ber om gjenopptagelse

Det var torpedoen selv som ba om avhøret med politiet. Dette skjedde etter at Atle Hamres advokat Nils Kristian Nordhus hadde hyret inn privatetterforsker Tore Sandberg for å se på saken.

Sandberg har avhørt en rekke personer, og mener selv at han har avdekket nye, viktige opplysninger rundt utpressingen som førte til at Hamre ble dømt.

- Jeg har tatt opp et antall forklaringer. Der kommer det frem opplysninger som etter min oppfatning klart styrker at Atle Hamre ikke har vært delaktig i det han ble dømt for, sier Sandberg.

LES OGSÅ:Alle peker på Hamre i utpressingssaken

Arbeidet til Sandberg har ført til at advokat Nordhus tirsdag kontaktet Gjenopptagelseskommisjonen for straffesaker, og ba dem om å vurdere å åpne en ny etterforskning.

- Jeg kan bekrefte at Hamre har begjært gjenåpning av straffesaken. Dommen mot Hamre ble avsagt under dissens, to av dommerne stemte for frifinnelse. Nå er det fremkommet nye beviser som vi håper og tror vil medføre at også flere vil få samme oppfatning, nemlig at Atle Hamre kan være uskyldig, sier Nordhus.

Han ønsker ikke å kommentere innholdet i begjæringen, eller de nye bevisene.


- Atle Hamre ønsker ro rundt denne prosessen, sier Nordhus.

Soner i samme fengsel

Atle Hamre og den voldsdømte torpedoen soner i dag i samme fengsel, på Bastøy utenfor Horten.

VG Nett kjenner til at det nye avhøret kom i stand etter at de to begynte å sone sammen. Torpedoens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, vil ikke si hvorfor 36-åringen nå har gått til politiet.

- Jeg kan ikke kommentere denne saken, sier Hasle.

Hamres forsvarer avviser bestemt at den tidligere travkusken har presset sin nye medfange til å endre forklaring.

- Ingen ting tilsier at Hamre har bidratt til dette. Våre egne undersøkelser har også påvist at 31-åringen har fortalt dette tidligere til andre personer, så langt tilbake som i 2007, sier Nordhus.

Her kan du lese mer om