I NORGE: Al Gore var onsdag i Norge. Foto: Pressefoto

Al Gore i Oslo: - Ser ikke klimaendringene for bare snøstormer

(VG Nett) Tidligere visepresident i USA og fredsprisvinner Al Gore er i dag i Oslo for å promotere sin siste bok. Etter det tre år lange arbeidet med boken er han overbevist om at klimakrisen er mulig å løse.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Men det krever politisk vilje for å få det til, sa Gore da han holdt en tale hos Gyldendal forlag i Oslo torsdag ettermiddag.

- Det er folket som må presse på politikerne. I alle nasjoner. Slik får man den nødvendige endringen, sa mannen, som altså har vunnet Nobels fredspris for sitt klimaengasjement, videre.

Al Gore sier det er viktig at hver og en av oss gjør sin innsats enten det er ved å skifte til energibesparende lyspærer eller nye vinduer som holder bedre på varmen i husene våre. Men ifølge den tidligere visepresidenten er det andre ting som er langt viktigere.

- Det klart viktigste er å endre lover og å endre politikken. Vi trenger politisk vilje. Bare da vil vi kunne ta gode og intelligente avgjørelser om fremtiden vår, sier Gore, som avsluttet med å spille på uttrykket fornybar energi.

- Husk at politiske ressurser er fornybare ressurser.

Debatt

Ifølge forlaget fortsetter Gores nye bok, «Vårt valg», der suksessen «En ubehagelig sannhet sluttet», og utgjør et visjonært veikart for å løse verdens største utfordring.

Videre skriver de at boken «presenterer de nødvendige valgene vi må ta - både som enkeltmennesker, som nasjoner og som én klode - for å redde Jordens økosystem og skape en bærekraftig grønn økonomi.»

Fredsprisvinneren viste selv hvordan boka er fylt med bilder, grafikk og illustrasjoner.

- Den er lettfattelig å lese og det er mye man kan lære av den, mente forfatteren selv.

BOKEN: Slik ser coveret på den nye boken til Al Gore ut. Foto: Gyldendal forlag Foto:

Boken vil høyst sannsynlig skape debatt. Det er Gore selv klar over. Mange klimaskeptikere har allerede angrepet hans forrige bok, og vil trolig også lese Vårt valt med argusøyne.

Alt av overskuddet fra salget av boka skal gå til en veldedig organisasjon som driver med arbeid for å øke oppmerksomheten rundt klimakrisen.

Advarsel

I sin tale, som ble sendt direkte på TV2 Nyhetskanalen, snakket han videre om viktigheten av vitenskap og forskning for å løse klimakrisen.

- Man må bruke dette til å nå en konklusjon som er utgangspunktet for handling.

Klimaforkjemperen fortalte blant annet om hvordan han mener jordkloden har et slags innebygd system med forsinkelser.

- For eksempel blir mye av den globale oppvarming «lagret» i havet, og så blir det løst ut ved tiden. Det betyr at vi uten å være klar over det kan nå en grense for hva jorden kan, advarte Gore.

Varm januar

Han pekte også på at vi ikke må la oss lure av at store deler av Europa og Nord-Amerika har hatt en kald vinter. Ifølge Gore var januar totalt sett på jorden den nest varmeste januar siden man startet temperaturmålinger.

- Å ikke se skogen for bare trær er et kjent uttrykk. På samme måte er det viktig at man ikke unngår å se klimaendringene for bare snøstormer.

Al Gore brukte store deler av talen sin til å fortelle mer i detalj om hva han i boken skriver om hvordan han mener klimakrisen kan løses.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder