MOBBEPANELET: Tove Flack, Kristin Oudmayer og Stian Lindbøl. Foto: Magnar Kirkenes, Kristian Helgesen, Hugo Bergsaker Foto:

Ved digital mobbing: - Ta vare på bevis

(VG Nett) Dersom du opplever digital mobbing er det viktig å ikke slette bevis. Slik kan vi finne og ikke minst stoppe mobberne, påminner VGs mobbeeksperter.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I dag svarer ekspertene våre på hva vi kan gjøre for å hindre digital mobbing:

1. Hva er de viktigste rådene til foreldre og skoler som ønsker å lære barna trygg og mobbefri nettbruk?

2. Hvis mitt barn opplever å bli mobbet på for eksempel nettet, hva kan jeg som forelder gjøre?

Stian Lindbøl:

1. Oppfølging, oppfølging og oppfølging. Man legger et godt fundament for vaner og oppførsel dersom man veileder, både hjemme og på skolen, i hva som er tillatt og ikke. I tillegg er det viktig med raske og tydelige reaksjoner når dårlig oppførsel på nettet blir oppdaget.

2. Det klassiske og selvsagte svaret er at dersom man har en god og fordomsfri dialog med barna sine så blir slike ting lettere å håndtere og snakke om. Uansett så er det viktig at både hjem og skole lærer barna tekniske ferdigheter slik at de kan sikre elektroniske bevis på at mobbing eller trakassering skjer. Da er det mye lettere for voksne å kunne hjelpe med å finne frem til mobberen.

Kristin Oudmayer:

1. Foreldre og skoler må tilegne seg kompetanse om de ulike plattformene barn og unge ferdes på. Viktig å legge til rette for en åpenhetskultur - være nysgjerrige og undrende sammen med barna. Vise at man følger med. Særlig er det av stor betydning å være et godt forbilde selv.

2. Viktig å snakke med barnet om hvordan det oppleves, og lage gode strategier for hvordan man skal løse det sammen. Hjelpe barnet å ta printscreen av det som skjer + samle på SMS/bilder - viktig ikke å slette bevis. Rapportere mobbingen til admin eller andre som kan gjøre noe med det. Hjelpe barnet å blokkere uønskede avsendere.

Tove Flack:

1. Skole og foreldre bør sette seg inn i retningslinjer for databruk og lære barn nett vett regler og lovverk knyttet til nettbruk. Skole og hjem bør stadig jobbe med bevisstgjøring hos barn. En kan forebygge fristelser til å ramme andre via nettet ved å diskutere mulige konsekvenser for både offer og mobber.

2. Ta vare på de trakasserende budskap. Ta kontakt med skole for samarbeid om avdekking. Mange barn som mobbes på nett blir også utsatt for mobbing på skolen. Ved trussel om vold, drap eller ved grov trakassering ( f.eks nakenbilde fra dusjen på skolen) skal politiet involveres.

LES OGSÅ: Rektor ber elever tipse om mobbing på epost
LES OGSÅ: Rammer 50.000

NETTMØTE: Leder for Medietilsynets Trygg bruk-senter, Stian Lindbøl, kan fortelle hva du bør være obs på før du slipper barnet ditt ut på nettet. Se hva han svarte VG Netts lesere her!

88.000 VG-lesere bryr seg. AVLEGG MOBBELØFTET DU OGSÅ!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder