«ILA SYKEHUS»: En avdeling i Ila fengsel må gjøres om til sykehus dersom Anders Behring Breivik blir dømt til psykisk helsevern. Foto: Espen Braata/VG

Breivik må bli på Ila

(VG) Uansett hvilken dom han får, må Anders Behring Breivik bli på Ila fengsel på ubestemt tid.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Flere kilder bekrefter overfor VG at PST og politiet har underkjent sikkerheten på både Dikemark i Asker, Sandviken i Bergen og Brøset i Trondheim - de tre sikkerhetsavdelingene i psykiatrien i Norge.

Deres råd skal være helt entydig: Det er bare Ila som kan oppfylle kravene til sikkerhet rundt Breivik.

Må rykke inn

Dermed ligger det an til at fengselsavdelingen på Ila, hvor Breivik sitter under særlig høy sikkerhet, raskt blir omgjort til «sykehus» om Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

Det betyr at fengselsbetjentene må ut av avdelingen, og psykiatrisk helsepersonell fra Dikemark sykehus må rykke inn for å overta ansvaret for Breivik.

Flere sentralt plasserte kilder i helsevesenet slår overfor VG fast at noe annet tilbud enn Ila ikke er mulig å etablere innen dommen faller i midten av juli.

- Dette er resultatet av en årelang politisk forsømmelse med tanke på fysisk sikkerhet i psykiatrien, sier en av landets fremste eksperter på psykiatri, til VG. Vedkommende ønsker imidlertid ikke å bli navngitt i avisen.

Tar selvkritikk

Før helgen la helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fram lovforslaget som åpner for bygging av en enhet i psykiatrien med særlig høyt sikkerhetsnivå.

- Er det noe jeg tar selvkritikk på, så er det at vi ikke har gjort dette før, innrømmet hun.

Strøm-Erichsen bekreftet også at regjeringen ennå ikke har bestemt hvor den nye enheten med høysikkerhet skal plasseres.

- Det har vi ikke tatt stilling til, sa helseministeren.

Men nå har helsevesenet fryktelig dårlig tid.

Om et par måneder kommer dommen mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, og akkurat nå er det bare to tenkelige utfall av rettssaken:

Dom til forvaring med minstetid - og Breivik blir værende i Ila fengsel.

Dom til tvungent psykisk helsevern - og Breivik blir pasient på «Ila sykehus» om han blir erklært utilregnelig.

Til institusjon

Loven krever at Breivik umiddelbart etter at dommen er rettskraftig, overføres til psykiatrisk institusjon for minimum tre ukers observasjon med tanke på videre behandling.

Ideelt ønsker psykiatrien å gjøre denne observasjonen på et sykehus, men erkjenner nå at det er umulig. Det gjør også politikerne i Helsedepartementet:

- Per i dag kan ikke Dikemark tilby den sikkerheten som kreves i et slikt tilfelle, sier statssekretær Robin Kåss (Ap).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder