MÅTTE GÅ FRA BORD: Beredskapstroppen måtte transporteres av sivile båter da denne politibåten holdt på å synke. Foto: Nils Bjåland

Derfor kollapset politi-båten på vei til Utøya

(VG Nett) Da Beredskapstroppen lastet om bord i gummibåten før de dro mot Utøya, lå båten på en stein slik at den ikke ble liggende dypt i vannet.

Artikkelen er over åtte år gammel

Men da de ti tungt bevæpnede tjenestemennene satte kursen mot Utøya, ble den røde Zodiac II 500 gummibåten liggende lavt i vannet på grunn av at den var fullastet med våpen, skuddsikre vester, hjelmer og verneutstyr.

Overvekten gikk ut over farten til båten, som hadde en 75 hesters påhengsmotor da den ble brukt 22. juli. I tillegg tok motoren inn vann.

- Båten lå på en stein da den ble lastet. Da transporten mot Utøya startet sank båten noe. Det førte til at motoren tok inn vann og stanset, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Etter om lag 400 meter stoppet motoren, og politifolkene måtte tilkalle to privat fritidsbåter som kom til for å komme seg til Utøya.

LES OGSÅ: Politiet trekker båtannonsen fra Finn.no

Symbol på kritikken

På en pressekonferanse få dager etter hendelsen sa politiet i Nordre Buskerud at motorstoppen sparte dem for opp mot ti minutter - fordi de kom over i raskere båter med større lastekapasitet.

Gummibåten har blitt et symbol på kritikken av politiets responstid, og bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen for over 30 rammede etter terrorangrepet, har uttalt at «det var stusslig å se beredskapstroppen i en liten gummibåt».

Beredskapstroppen ankom Storøya klokken 18.08. 16 minutter senere gikk de i land på Utøya i de to privatbåtene. To minutter senere var massemorderen Anders Behring Breivik (32) pågrepet etter å ha drept 69 uskyldige mennesker på øya.

LES OGSÅ: Mener beredskapstroppen ville vært et lett bytte

La ut båten for salg

Siste helg la Nordre Buskerud politidistrikt politiet ut gummibåten til salgs på Finn.no med en minstepris på 5000 kroner, inkludert båthenger. Etter at VG omtalte annonsen i går, trakk politiet salget og begrunnet det med at det var en intern misforståelse.

Nordre Buskerud politidistrikt bestemte seg umiddelbart etter Utøya-massakren om å kjøpe to nye båter: En 18-fots Buster aluminiumsbåt med 115-hesters motor, samt en 17-fots Pioneer.

- Vi har over lengre tid ønsket å skifte ut gummibåten på grunn av at den var gammel og velbrukt, sa stabssjef Magne Rustad.

LES OGSÅ: Beredskapstroppen rett fra trening til Utøya-aksjon

- Utrolig dårlig dømmekraft

Bistandsadvokat Arne Seland reagerte sterkt på politiets båtsalg.

- Det virker ikke som de har tenkt i det hele tatt, sa Seland. Han representerer flere av ofrene etter 22. juli-angrepene.
Advokaten sier han for lengst har bedt om å få utlevert dokumentene i saken, uten at han har fått dem.

- Jeg syns politiet bør prioritere å gi oss bistandsadvokater de dokumenter vi har krav på, blant annet alle avhør, og rapporter om hva som skjedde med den båten. Det virker som utrolig dårlig dømmekraft å selge den nå, sier han, og tilføyer:

- Man har jo holdt tilbake kritikk mot politiet for å gi dem tid til å komme til bunns i alt, og så skal de nå nærmest lodde ut denne båten som om det var et karneval.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder