I SKYGGEN AV JORDEN: Tirsdag morgen vil noen kunne se en total måneformørkelse. Her fra en måneformørkelse som var synlig i Oslo i 2001. Foto: Jan Petter Lynau

Total måneformørkelse tirsdag morgen

Om morgenen tirsdag 21. desember kan noen heldige få oppleve en total måneformørkelse. Da kommer månen inn i skyggen fra jorda.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den totale formørkelsen vil vare i 73 minutter, og starttidspunktet når månen går inn i halvskyggefasen er beregnet til kl. 06.29.

Den forrige totale måneformørkelsen en kunne se her til lands var i 2007.

LES OGSÅ: Stjerneskuddbonanza over Norge

Hele landet kan se deler av den totale fasen, men bare nordpå kan begivenheten i sin helhet tas i øyesyn. Med et lite teleskop eller en vanlig prismekikkert, kan månen og kraterlandskapet betraktes under formørkelsen.

Værutsiktene er riktignok ikke de beste.

Har du bilder av måneformørkelsen? Send inn og se andres bilder her!

- De beste mulighetene til å se måneformørkelsen er langs kysten i de nordligste fylkene. I indre strøk kan det bli ganske skyet, sier vakthavende meteorolog Mette Skjærdal ved Meteorologisk institutt til NTB.

På linje i rommet

En måneformørkelse inntreffer når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt eller delvis i skyggen til jorda. Hvis hele månen befinner seg i helskyggen, også kalt umbraen, får vi en total måneformørkelse. I tilfellene der skyggen bare dekker en del av månen, er formørkelsen partiell eller delvis.

Vintersolverv

Mindre enn ett døgn etter måneformørkelsen, nærmere bestemt kl. 00.39 natt til onsdag, inntreffer vintersolverv. Det er dagen da sola når sin laveste høyde over horisonten på den nordlige halvkule og dagen er kortest. Ved vintersolverv «snur sola», dagene blir lengre og det går mot lysere tider.

Les mer om astronomi på vår samleside

I 2011 kommer vi til å oppleve to partielle solformørkelser og to totale måneformørkelser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder