Støre til VG Nett: - Det kommer en strøm med gaver

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Jonas Gahr Støre sier han tilbys en mengde gaver, men hevder samtidig at han viser stor tilbakeholdenhet med hensyn til å motta dem.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Fem tepper fra Afghanistans president Hamid Karzai og andre regimetopper i det krigsherjede landet har funnet veien hjem til Norges utenriksministeren.

Les også:Støre tok i mot fem tepper

De har ifølge Støre selv en samlet verdi på 20 000 kroner.

Les også: Strøm-Erichsen tok i mot luksusgaver for over 55 000 kr

- Vi må huske at tepper for afghanere er penger. Det er et betalingsmiddel og brukes på samme måte som sedler, sier teppetakserer Roy Engelstad jr, som driver luksusteppebutikken Studio Hansteen i Oslo.

Da VG Nett møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre i ettermiddag understreker han at han er klar over det teppeeksperten sier, men hevder han har fått gaver i «en helt annen sammenheng».

- Alltid med tepper hjem

- Det er også helt vanlig og åpent i Afghanistan. Jeg har tatt imot dem i henhold til de reglene som gjelder. Det er noen få. For det kommer alltid med tepper hjem, men jeg har tatt noen små, som jeg har taksert og ført opp på selvangivelsen. Og det er å følge regelverket, sier Støre.

- Ville du vært komfortabel med å ta imot en konvolutt med 20 000 kroner i sedler?

- Nei, og det er også helt uaktuelt og det har jeg aldri gjort, slår utenriksministeren fast.

VGTV:Se hele intervjuet med Jonas Gahr Støre her

I håndbok for politisk ledelse, som kom ut i en ny utgave i mai i år, står det følgende:

«Stor tilbakeholdenhet»

«Det følger av tjenestemannsloven § 20 at: «ingen tjenestemann må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke hans tjenestelige handlinger, eller som det ved reglement er forbudt å motta».

I henhold til praksis har departementenes politiske ledelse mottatt vanlige erkjentlighetsgaver og gaver som kan utveksles veed for eksempel besøk til eller fra utlandet. For øvrig utvises stor tilbakeholdenhet med hensyn til å motta gaver».

- Har du utvist stor tilbakeholdenhet?

- Ja, det mener jeg gjennom flere år. Det kommer en strøm av gaver inn under besøk. Både inngående og besøk jeg er på i utlandet. Jeg har egentlig ikke tatt imot noen ting med unntak av disse teppene, svarer Støre og legger til:

Lover gjennomgang

- Jeg vil gå veldig grundig gjennom alt annet nå for å svare grundig på disse spørsmålene. Det står jeg veldig inne for, og det er stor tilbakeholdenhet.

Les også:Vil endre gavereglene for politikereHvor går grensen for hva politikere kan motta av gaver?Diskutér her!

- Hvorfor vil regjeringen forandre disse reglene da?

- Det må statsministerens kontor svar på. Det er de som håndterer det.

- Har du forståelse for det?

- Ja, det har jeg, at man ved jevne mellomrom går gjennom et sånt regelverk for å sørge for at det er i overensstemmelse med hva som gjelder andre steder.

- Hvorfor tror du det plutselig ble behov for å endre reglene nå?

- Nei, nå er det jo fokus på den saken, og jeg er ikke kritisk til at pressen gjør den jobben. Men jeg ser ikke at det er en avsløring. Det har stått i Stortingets register, og det er oppført i min selvangivelse, så jeg har vært fall ikke gjort noe for å legge noe skjul på det, sier Arbeiderpartiet-politikeren til VG Nett.

Les også:Stoltenberg fikk gaver for 39 000

Fikk luksusur

Også tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tatt imot gaver fra utelanske politikere. Henne gaver har en samlet verdi på 55 375 kroner.

Blant gavene som er i statsrådens private eie er et teppe hun har fått av den afghanske forsvarsministeren. Verdien på det er 35 000 kroner.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalist her!

En annen bærer Strøm-Erichsen på sin venstre arm, og er en sveitsisk luksusklokke til 7375 kroner, som hun har fått av den sveitsiske forsvarsministeren i 2007.

Statsminister Jens Stoltenberg har på sin side fått kostbare tepper som han har tatt i privat eie. Våren 2001, første gang han var statsminister, fikk han et teppe av Indias statsminister under et statsbesøk i landet.

Fikk gave av olje- og gasspartner

I februar samme år besøkte Azerbaijans statsminister Artur Rasizadeh Norge, og hadde med seg et teppe i gave. Teppene ble taksert til henholdsvis 16 000 og 23 000 kroner.

Azerbaijan er en viktig olje- og gasspartner for Norge. Statoil definerer landet som et av kjerneområdene i deres internasjonale virksomhet, og har vært aktive i landet siden 1992.

I fjor feiret de 15-årsjubileet for signeringen av det som ifølge Statoil kalles «Århundrets kontrakt» i landet. Da ble Statoil partner i utbyggingen av det gigantiske ACG-feltet, beregnet til å være 2,5 ganger større enn Statfjord.

I en pressemelding sendt ut i forbindelse med jubileet skrev Statoil at de er landets nest største investor, og har investert omlag 18 milliarder kroner i ACG-feltet og gjennom utbyggingen av verdens nest lengste rørledning, Baku-Tbilisi-Ceyhan-rørledningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder