SNAKKER: Anders Behring Breivik har snakket i to omganger med Randi Rosenqvist. Foto: Foto: Gøran Bohlin

- Lite trolig at Breivik bløffer om sinnssykdom

Psykiatri-nestor møtte Breivik - fant ingen tegn til psykose

(VG Nett) Anders Behring Breivik viste ingen tegn til psykose, men har tydelige personlighetsforstyrrelser, mener Randi Rosenqvist.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den erfarne rettspsykiateren og tidligere lederen for Rettsmedisinsk kommisjon har møtt Breivik to ganger i Ila fengsel, senest den 19. desember i fjor.

Hun skulle vurdere Breivik på vegne av fengselet, for å se på sikkerhetsregimet og soningsforholdene.

- Jeg finner ingen tegn til psykotisk fungering. Det virker som han har en etter forholdene god livskvalitet, med en intakt livsløgn, skriver Rosenqvist i et notat til fengselet, får VG opplyst.

ANDERS GIÆVER KOMMENTERER: - Ideologi, ikke psykose

- Lite trolig at han bløffer

Rosenqvist holder muligheten for at han bløffer åpen, men mener at dette er lite trolig, skriver hun til fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

- Hvis det er tilfelle, evner han å fremstå «normal» samtidig som han har psykotisk materiale han klarer å la være å meddele. Jeg har erfaring med at noen psykotiske personer klarer dette, men de fremstår heller fåmælte, ikke diskuterende, og blir enten tause og avvisende eller tydelig psykotiske når de blir motsagt, skriver Rosenqvist.

Hun understreker overfor fengselet at væremåten hans likevel indikerer klare personlighetsavvik.

LES OGSÅ: - Breivik lider av paranoid schizofreni

- Forskjellige metoder

Hennes konklusjon står i skarp kontrast til de to rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som mener Breivik lider av paranoid schizofreni.

Rosenqvist selv ønsker ikke å kommentere innholdet i notatene eller konklusjonene, og viser til taushetsplikten. Hun understreker likevel at hennes oppgave er forskjellig fra de sakkyndiges.

- De to undersøkelsene mine har vært statusundersøkelser, der jeg har undersøkt tilstanden der og da. De to sakkyndige har hatt tilgang på mye mer informasjon, og har hatt anledning til å resonnere rundt den psykiske tilstanden både 22. juli og tidligere. Det er to forskjellige arbeidsmetoder, sier Rosenqvist til VG.

I notatet vurderer hun også tilregneligheten til Breivik.

- Jeg finner ikke tegn til psykotisk fungering. Jeg er imidlertid ikke sikker på om han snakker sant, selv om han prøver å gi inntrykk av det. Man kunne ha en hypotese om at han omdefinerer informasjon han får på et psykotisk grunnlag og således har en realitetsbristende oppfatning av de realitetene han har vært med på. Jeg finner dette søkt. Jeg finner det mer sannsynlig at han, som de fleste av oss, setter informasjon og erfaringer inn i det verdensbilde han har dannet seg. Således får han bekreftet sine egne synspunkt, skriver hun i notatet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder