PREGET: Regissør Paul Magnus Lundø TV og kameramann Henning Høifødt på pressekonferansen i ettermiddag. De var begge svært beveget etter ulykken hvor to av filmcrewet ble skylt på havet under stormen søndag. Høifødt overlevde ulykken. Foto: PETTER EMIL WIKØREN/VG

Drukningsulykken i Egersund: - Visste det var farlig

Overlevende prøvde å finne kameratene

Regissøren vil ferdigstille filmen

VG Nett) Da Henning Høifødt (23) fikk kjempet seg til vannoverflaten, hadde Daniel Henriksbø (27) og Mats Bjarg (25) forsvunnet i de enorme bølgene.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi visste at det kunne være farlig, og vi tok forholdsregler. Vi så etter steder hvor det var trygt å gå, sier fotograf Henning Høifødt til VG.

Han og de to andre produksjonstemaet til den norske spillefilmen «Skumringslandet» dro til Stapnes for å fange uværets herjinger på film.

Kun fotograf Henning Høifødt kom tilbake med livet i behold. Produsenten Daniel Henriksbø og b-fotograf Mats Bjarg forsvant på havet utenfor Egersund, da en kjempebølge skylte over dem.

Klamret seg fast

- Vi gikk ned på en klippe hvor vi så at bølgene ikke slo over. Ganske raskt etter kom det en gigantisk bølge som skylte over hele skjæret. Vi klamret oss fast, og alle var fortsatt på fast grunn. Vi trodde vi var trygge da, sier Høifødt om den fatale søndagen.

Saken fortsetter under bildet

FØLELSESLADD: Regissør Paul Magnus Lundø (t.v.) slet med å holde tårene tilbake da han og Henning Høifødt (t.h.), som overlevde ulykken, møtte pressen i dag. Foto: PETTER EMIL WIKØREN/VG

Men før de kom seg inn på land, kom nok en kjempebølge. Da forsvant Daniel og Mats. Selv kjempet Henning i vannet, men kom seg til slutt i sikkerhet.

- Jeg prøvde å finne Mats og Daniel, og lette rundt alle steinene, sier han.

Men han fant dem ikke. Begge er antatt omkommet.

Vil ferdigstille «Skumringslandet»

Spillefilmen var nesten ferdig da produsent Henriksbø og b-fotograf Bjarg forsvant på havet utenfor Egersund søndag ettermiddag.

- Å ikke fortsette det vi startet på ville være helt respektløst. Det er et ønske fra alle i teamet og også fra pårørende at vi skal gjøre ferdig dette her, sier regissør for «Skumringslandet», Paul Magnus Lundø.

SE VIDEO: Slik herjet bølgene nær ulykkesstedet

Han møtte tirsdag pressen, sammen med fotograf Henning Høifødt som kom uskadd fra dramaet som utspilte seg i fjæresteinene ved Stapnes, sør for Egersund søndag.

- Vi har støtte fra filmbransjen, og vi føler at vi har alle i ryggen, sier Lundø.

- Ville blitt en av de største

Det gjenstår omkring fem dager av produksjonen av «Skumringslandet», som etter planen skulle komme på kino til våren.

SAVNET: Daniel Henriksbø Foto: Gunnvor Krone

- Uten Daniel hadde ikke dette blitt noe. Daniel har hatt tro på prosjektet fra dag én. Han ville uten tvil ha blitt en av de største produsentene i Norge, sa Lundø gråtkvalt om sin gode venn.

Skuespiller Jørgen Langhelle: Tragisk og forferdelig

Lundø og Høifødt var begge sterkt preget da de møtte pressen i Sokndal i dag. Samtidig roste de både lokalbefolkning, redningsmannskaper og kommunens kriseteam for hjelpen de har fått etter at Mats Bjarg og Daniel Henriksbø ble tatt av en enorm bølge.

SAVNET: Mats Bjarg. Foto: Mari Torvanger Knap

- Vi har hatt det helt forferdelig, sier Lundø.

Kjørte til ulykkesstedet

Han skjønte fort at det kunne være noen av hans menn som var involvert, da han fikk melding om at tre menn var skylt på havet søndag.

- Jeg satt meg i bilen og kjørte ut til Stapnes. Da jeg kom dit var allerede ambulanse og helikopter kommet til stedet, forteller han.

- Det er vanskelig å tro det, og det har biltt verre og verre for hver dag. Nå begynner vi å forstå omfanget av det som har skjedd.

Overrasket av voldsom bølge

Politiet fikk melding om ulykken klokken 14.18 søndag. Mens filmteamet gjorde noen av de siste opptakene til «Skumringslandet», ble de skylt på sjøen av en kjempebølge. Først kom alle seg på land. Så skylte en ny bølge over dem. Da var det kun Henning Høifødt som klarte å redde seg opp.

Det fortalte politioverbetjent Jan Ove Lunde ved Egersund politistasjon til VG Nett sent søndag kveld.

De tre var ute for å gjøre opptak til filmen «Skumringslandet» da de ble truffet av bølgen. På det de trodde var trygg avstand skulle de filme bølgene, da de ble overrasket av en voldsom bølge som slo over dem.

- Ordet «heftig» er lite dekkende for værforholdene. Hele havet utenfor Egersund kokte, sa Lunde til VG Nett søndag.

Uvær stopper letearbeidet

Helt fra politi og ambulanse ankom ulykkestedet og frem til klokken 18.32 ble det gjort søk for å finne de savnede. Det voldsomme uværet skapte imidlertid problemer for letearbeidet.

- Letemannskapene mener de har undersøkt området meget godt fra luften. Det er imidlertid ikke mulig å få gjort et skikkelig søk langs land på grunn av det dårlige været, sa Bang Andersen til VG Nett søndag ettermiddag.

Mandag morgen hadde været i området bedret seg betraktelig, og lettemannskapene gikk i gang med å lete i strandsonen. Til tross for iherig leting hele mandag, ble ingen av de to savnede funnet. Tirsdag ble letearbeidet utsatt på ubestemt tid på grunn av et nytt uvær i området.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder