PENT BRUDD: Nora Neset Gjøen (15) gjennomgikk i går omfattende undersøkelser ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Hallgeir Vågenes
PENT BRUDD: Nora Neset Gjøen (15) gjennomgikk i går omfattende undersøkelser ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Hallgeir Vågenes

Hoppet 7 meter rett ned og brakk ryggen

Landslagskeeper (15) i dramatisk nyttårsbrann

INNENRIKS

BERGEN/STRAUME (VG) Alle fluktveier var sperret av flammer og røyk. Nora Neset Gjøen (15) hadde bare én sjanse til å redde seg ut: Å hoppe fra vinduet i tredje etasje, syv meter rett ned.

Publisert:

- Jeg var redd flammene skulle ta meg når som helst, sier Nora, som reddet livet i siste liten da det begynte å brenne i familiens hus på Sotra nyttårsaften.

Idet Nora traff gressplenen under vinduet, pådro hun seg det legene har karakterisert som et pent brudd i ryggen, mellom to ryggvirvler.

- Jeg husker jeg sto på huk, og kjente det var noe galt med ryggen. Deretter fikk jeg hjelp til å komme meg inn til en nabo, før ambulansen hentet meg.

Blir helt bra

I september i fjor spilte keepertalentet fra Sotra tre landskamper med de aldersbestemte landslagene for jenter 15 og 17 år. Men til tross for bruddet i ryggen, tyder alt på at Nora vil bli helt frisk igjen.

- Jeg har full førlighet i begge bena, også i tærne, og har fått beskjed om at bruddet kommer til å gro fint, sier hun.

Nora så på film sammen med broren Jonas (14) ved 22.40-tiden på nyttårsaften da de oppdaget at noe var galt.

- Vi kjente først bare lukten. Så oppdaget vi røyken, i lyset fra lampen. Hele rommet var helt grått, og da ble vi begge skremt, sier hun.

Jonas tok beina fatt med en gang, og løp ned den røykfylte trappen og i sikkerhet.

Katten varslet

- Han var rask og smart, men jeg tror ikke jeg tenkte helt klart. Jeg så at det var helt svart ute i gangen, og tenkte at flammene kunne komme inn i rommet når som helst. Etter å ha gått litt frem og tilbake, tenkte jeg at jeg bare måtte hoppe i det.

Nede i første etasje, der mamma Mariann (45) og pappa Erlend Gjøen (48) hadde to slektninger og to naboer på besøk, var det familiens katt «Pjusken» som først gjorde dem oppmerksomme på at ikke alt var som det skulle.

- Katten kom løpende ned trappen, helt panisk. Så hørte vi en spraking, som om noen holdt på å steke noe, sier Erlend Gjøen.

Han løp opp i annen etasje, der gangen var fylt av røyk. Deretter gikk han ut og bak huset via en dør på vaskerommet, for å prøve å få vann i hageslangen. Det lyktes han ikke med.

- Jeg gikk ikke inn igjen i huset. Noras mor prøvde å gå opp trappen, men hun måtte bare snu, sier han.

Gjøen vet ikke hva som startet brannen, men sier ilden spredte seg med eksplosiv fart.

- Sinnssykt fort

- Det gikk sinnssykt fort. Fra vi oppdaget brannen til vi sto samlet på fremsiden av huset og hørte det single i glass, tror jeg ikke det gikk mer enn mellom ett og halvannet minutt. Jeg hadde aldri trodd at en brann kunne spre seg så fort.

Familien mistet nesten alt de eide i brannen, men trolig ble bilen reddet av en betongskillevegg mellom huset og garasjen.

- Det viktigste er at vi alle kom fra det med livet i behold, sier Erlend Gjøen.

Her kan du lese mer om