OPTIMISME: Siv Jensen sammen med tidligere Frp-formann Carl I. Hagen under landsmøtet på Gardermoen forrige uke. Foto: Trond Solberg

Kvinneknipe for Siv i Frp-regjering

Må streve for å finne kvinnelige statsrådsemner

GARDERMOEN (VG) Siv Jensen må slite for å finne erfarne kvinner til statsrådspostene i en Frp-regjering.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det sier sentrale Frp-kilder til VG.

Frp er sterke motstandere av kjønnskvotering.

Men politikere helt til topps i de styrende partiorganene sier til VG at det er uaktuelt for Siv Jensen å komme ut på slottsplassen uten en rimelig andel kvinnelige statsråder, spesielt etter Jensens kvinnetale til landsmøtet.

En sentralt plassert kilde mener at en tredjedel av statsrådene bør være kvinner.

Les også:Likestillingsombudet: - Frp mangler likestillingspolitikk.

Få med erfaring

Det blir en stor utfordring. For selv om Frp har en rekke fremadstormende kvinnelige politikere, er det få som har erfaring og tyngde nok til å bli regnet som klare statsrådsemner.

Den eneste soleklare kvinnelige statsrådskandidaten som blir trukket frem i tillegg til Siv Jensen, er byråd i Oslo, Sylvi Listhaug.

MINISTEREMNE: Arbeids-/Sosial-/Administrasjonsminister Sylvi Listhaug (31). Foto: Aftenposten

Leserne diskuterer:Hvem vil DU ha som statsråder i en Frp-regjering?Diskuter saken her!

Tidligere byråd i Bergen, Liv Røssland, blir også trukket frem som en god kandidat. Ingen av de seks kvinnene i stortingsgruppen blir vurdert som åpenbare statsrådsemner, bortsett fra Jensen selv. Men representantene Solveig Horne, Karin Woldseth, Kari Kjønaas Kjos og Åse Michaelsen blir nevnt som mulige.

Les også:Frp-talsmann lover 50 milliarder i skattelette.

Siv Jensen selv ønsker ikke å svare på om det vil bli en god kvinneandel i regjeringen Jensen.

NÆRINGSMINISTER?: Marianne Lie (47). Foto: Scanpix

- Det jeg er opptatt av, er at statsrådene skal være kompetente, sier Jensen.

Hagen som eldreminister

Kun seks av Frps 38 stortingsrepresentanter er i dag kvinner, og partiet har ingen kvinnelige fraksjonsledere.

VG har snakket med om lag 15 sentrale Frp-kilder som peker ut laget som per i dag anslås til å ligge best an til en statsrådsposisjon.

FRONTER SAKEN: Carl I. Hagen (65). Foto: Trond Solberg

Mange spekulerer på hvilken statsrådspost Carl I. Hagen vil få. De fleste kildene VG har snakket med, tror Hagen vil bli eldre- og helseminister. Men flere peker på at Hagen er en av svært få i Frp med erfaringen og tyngden til å hamle opp med byråkratene i det mektige Finansdepartementet.

Les også:Siv Jensen: - Aktiv dødshjelp er et verdivalg.

Wara som finansminister

Samtidig mener flere at det kan bli vanskelig for Jensen å ha den tidligere partieieren så tett på roret, og at Hagen er for kantete og kontroversiell til å samarbeide godt med Stortinget.

FINANSMINISTER?: Tor Mikkel Wara (44). Foto: Stian Lysberg Solum

Tidligere Frp-nestformann Tor Mikkel Wara er en annen kandidat til den sentrale jobben som finansminister. Han regnes som rundere i kantene enn Hagen, står Siv Jensen nær, og trekkes frem som finansministerkandidat av en rekke Frp-kilder.

Jensen skal etter det VG får opplyst være åpen for å hente inn statsråder utenfor partipolitikken, men som for eksempel har erfaring fra sentrale organisasjoner. En kandidat flere trekker frem, er tidligere leder i Rederiforbundet Marianne Lie.

Effektivitet

Det blir trangt om plassen i regjeringen, for Frp-lederen varsler at hun ønsker en mer effektiv departementsstruktur enn i dag.

- Ja, jeg er opptatt av at det skal være effektive og slagkraftige departementer, sier Jensen til VG.

Les også:Siv Jensen lover å sperre Krekar og talibanerne inne.

ENGASJERT: Morten Høglund (Frp) er medlem av Utenrikskomiteen som onsdag tar opp Martine-drapet til drøfting. Han mener at norske myndigheter ikke må glemme saken. Foto: Frp

Blant mennene som pekes ut til Siv Jensens regjering regnes Ketil Solvik-Olsen, Terje Søviknes, Per Sandberg og Carl I. Hagen som de sikreste kortene. Morten Høglund nyter stor respekt også utenfor sitt eget parti for jobben han gjør som utenrikspolitisk talsmann, og regnes som en sannsynlig utenriksminister. Fylkesmann i Oslo og Akershus, Hans J. Røsjorde, har militær bakgrunn, og ledet Stortingets forsvarskomité fra 1989 til 2001. Han er aktuell som forsvarsminister.

Terje Søviknes var mannen som kunne utfordret Siv Jensen som partileder, men måtte trekke seg som nestleder i partiet etter at det i 2001 ble kjent at han hadde hatt sex med en 16 år gammel jente på et partiarrangement.

Inn i varmen

Den erfarne Os-ordføreren er nå på vei tilbake inn i varmen, og regnes med sin kommunebakgrunn som en sterk kandidat til kommunalministerposten.

Jan Arild Ellingsen som justisminister er et av regjeringens svakeste kort, men partiet har ikke mange andre kandidater til den viktige Frp-posten.

Les også:Siv Jensen vil kjempe for likelønn.

SKUFFET: Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Magnar Kirknes

Per Sandberg har markert seg kraftig som leder for transportkomiteen på Stortinget, og nevnes av flere sentrale kilder som en sterk kandidat i rollen som samferdselsminister. Men andre kilder peker på Sandberg som en mulig justisminister. Sandberg har imidlertid en voldsdom på seg fra 1997, og Siv Jensen må vurdere om lov og rettpartiet er tjent med å ha en tidligere voldsdømt som landets justisminister.

Nestleder Per Arne Olsen blir av flere regnet som en god statsrådskandidat. Men flere Frp-kilder mener han vil bli parlamentarisk leder i Stortinget, på grunn av hans brede erfaring og personlige egenskaper som brobygger.

Den jobben kan også Øyvind Korsberg ta, men flere mener han passer bedre som nærings- eller fiskeri- og landbruksminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder