FRYKTER UNGDOMSKRIG: Eddie Eidsvåg er leder for Pøbelprosjektet, og frykter nå at en ungdomskrig er på trappene i Norge. Foto: Hugo Bergsaker/ Scanpix

- Frykter ungdomskrig i Norge

(VG Nett) Leder for Pøbelprosjektet, Eddi Eidsvåg, mener de siste dagers voldsopprør i Oslo kan være starten på en ungdomskrig i Norge.

Artikkelen er over 11 år gammel

Pøbelprosjektet

Ungdomsarbeideren og kjendisbakeren Eddi Eidsvåg, bror til mer kjente Bjørn Eidsvåg, går i dag ut i Stavanger Aftenblad med sin bekymring etter at flere demonstrasjoner har utviklet seg til rene gatekampene i Oslo de siste dagene.

Han tror det ungdomsopprøret som har herjet Hellas, Frankrike og Danmark nå er på vei til å slå rot her til lands. Eidsvåg sier at han kjenner til organiserte underground-bevegelser i Trondheim, Oslo og Kristiansand.

- Et ungdomsopprør vil velte innover det ganske land, sier Eidsvåg til VG Nett.

DELTOK DU I DE VOLDELIGE DEMONSTRASJONENE?VG NETT VIL HA KONTAKT MED DEG

- Ledighet rot til alt ondt

Bakgrunnen for bekymringen er at politiet torsdag pågrep og brakte inn 31 personer torsdag og 140 personer lørdag. Det hele startet da anti-israelske demonstranter barket sammen med politiet, som måtte ta i bruk tåregass for å fjerne den rasende mobben. I kampens hete kastet demonstrantene stein mot politiet, kastet kafébord inn butikkvinduer og raserte store deler av Karl Johans gate.

- Jeg advarte mot opptøyer allerede for et halvt år siden. Det skyldes at vi, som samfunn, ikke klarer å gi disse ungdommene det de trenger, trygghet, jobb og skolegang, sier Eddi Eidsvåg.

VGTV:Her knuser demonstrantene Karl Johan

For åtte år siden startet Eidsvåg Pøbelprosjekt AS i Stavanger. Det går ut på å gi vanskeligstilt ungdom lærlingkontrakter slik at de kan komme seg ut i arbeidslivet.

- Vi må innse at vi ikke har tatt disse ungdommene på alvor. Nå må vi slutte å snakke om tall og heller gjøre noe. Arbeidsledigheten øker og disse ungdommene kommer sist i køen. Ledighet er som kjent roten til alt ondt, sier Eidsvåg.

LES OGSÅ:Frykter ekstremist-verving

Frykter rekruttering til kriminelle miljøer

VOLDSFORSKER: Ragnhild Bjørnebekk frykter økt rekruttering til kriminelle og ekstreme miljøer nå kan oppleve økt tilstrømming av medlemmer. Foto: Anne Elisabeth Næss

Volds- og gjengforsker ved Universitetet i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk, er imidlertid ikke enig med Eidsvågs uttalelse om at en ungdomskrig er på trappene.

- Nei, jeg tror ikke det, selv om det vi har sett de siste dagene har vært veldig alvorlig og overraskende.

Likevel frykter hun at kriminelle og ekstreme miljøer i kjølvannet av Gaza-opptøyene nå kan oppleve en økt tilstrømming av nye medlemmer.

- Jeg syntes det er skremmende at personer i for eksempel Blitz-miljøet går ut og aktivt støtter dette. De ser nok på dette som en rekrutteringsmulighet, og når vi her snakker om et miljø som har drevet med voldelige demonstrasjoner i en årrekke, så er det problematisk, sier Bjørnebekk til VG Nett.

DEBATT:- Jeg har ingen sympati med demonstrantene

Volds- og gjengforskeren mener at man nå må gjøre grundige analyser for man mener for mye.

- Vi må være oppmerksomme og gjøre gode analyser for å se hva de faktiske problemene til ungdommene er. Her er det snakk om personer med en rekke problemer som er dypere enn frustrasjon, slik flere har omtalt det som. Hvis man er frustrert, oppfører man seg ikke slik.

LYD:Hør soundslide fra helgens opptøyer

- For dårlig behandlingsprogram

Politiet varsler nå at de kommer til å gjennomføre bekymringssamtaler med foreldrene til alle de mindreårige som er blitt innbrakt de siste dagene. I dagens VG lover barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) at hun skal gjøre alt for at regjeringens videre oppfølging av de pågrepne ungdommene skal fungere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det ble bråk i Oslos gater torsdag kveld. Politiet måtte ta i bruk tåregass for å splitte demonstrantene. Foto: Scanpix


- Det er viktig å følge opp, og vi må gå gjennom alle sider av saken. Det er blant annet viktig at barnevernet mottar bekymringsmelding tidlig. I tillegg må vi evaluere tiltak som allerede er satt inn og mulige nye virkemidler, sier hun.

Ragnhild Bjørnebekk roser politiet for at de nå tar skikkelig tak i situasjonen, og mener at de har metoder som vil takle denne type situasjon. Det statlige behandlingsprogrammet er hun imidlertid ikke like begeistret for.

- Vi trenger nok et bedre behandlingsprogram for å kunne hjelpe disse ungdommene. Det er svært viktig at politiet nå setter i gang bekymringssamtaler og at skoler og PPT trekkes inn. Det er mulig å gjøre noe, men man må se dybden i problemene. Det er viktig at man sitter i gang tiltak umiddelbart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder