Ordkrig mellom Datatilsynet og Kunnskapsdepartementet: Slik forklarer departementet elevregisteret

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Nekter for registrering av seksuell legning

(VG Nett) Kunnskapsdepartementet hevder Datatilsynets uttalelse om det kontroversielle forslaget som åpner for å registrere personopplysninger om norske skoleelever er basert på en gedigen misforståelse.

- Dette er en ekstremt feil framstilling av saken, sier statssekretær Lisbet Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet til VG Nett.

Fredag avslørte avisen Vårt Land at regjeringen vil innføre et nytt sentralt register som ifølge Datatilsynet åpner for en kartlegging både av elevers livssyn og seksuelle legning. Avisens avsløring har skapt sterke reaksjoner, både hos VG Netts lesere og opposisjonen, og Datatilsynet kaller forslaget et av de mest personverninngripende registrene i Norge.

Ifølge statssekretær Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet innebærer regjeringens forslag ikke en sentral registrering av elevers seksuelle legning, slik Datatilsynet hevder.

Les også:Opposisjonen slakter forslaget

Hva mener du om denne saken?Diskutér her

- Vi skal ikke spørre om seksuell legning, men dersom vi for eksempel vil spørre om en elev har opplevd mobbing som følge av seksuell legning, må vi ha en egen konsesjon fra Datatilsynet. Dette er den eneste koblingen jeg kan se til seksuell legning, sier Rugtvedt.

Her kan du lese mer om forslaget

- Men det betyr jo at hvis man svarer på et sånt spørsmål og denne loven trer i kraftb så registrerer man en persons seksuelle legning?

- Det er feil. Det vi får vite gjennom elevundersøkelsen er

hvor mange som sier at de opplever mobbing som følge av seksuell legning. Dermed vil man kun få svar på hvilke elever som har hatt problemer som følge av dette, men ikke hva slags seksuell legning de faktisk har, sier hun.

- Hvis man skal se reelt på det, blir man strengt talt ikke mobbet hvis man er heterofil?

- Vi kommer altså ikke til å gjennomføre en registrering av hvilken legning man sier man har. Dette er også en frivillig spørreundersøkelse å svare på, så hvis man kvier for å si om man er blitt mobbet på bakgrunn av seksuell legning, kan man la være å svare på det, sier Rugtvedt.

- Utleverer sensitive opplysninger

Datatilsynet står fast på sin kritikk av Kunnskapsdepartementets forslag.

- Når både jeg og mine glimrende medarbeidere har oppfattet det slik, så må Kunnskapsdepartementet bare skjerpe seg, sier direktør i Datatilsynet Georg Apenes til VG Nett.

Det er forslaget om å stille elevene følgende spørsmål med tre ulike svaralternativer som får Datatilsynet til å reagere:

- Er du blitt trakassert eller mobbet, vil gjerne Kunnskapsdepartementet vite. Deretter kan elevene krysse av for «mobbegrunn»: Livssyn, etnisk opphav eller seksuell legning, forteller han.

- Hvis jeg som elev krysser av at jeg blir mobbet fordi jeg har en dragning mot samme kjønn, så er det en måte å utlevere sensitive opplysninger på, mener Apenes.

-Kunnskapsdepartementet mener de kan ha formulert seg feil, men at de aldri mente å registrere seksuell legning?

- Merkelig at de ikke har spurt oss

- Jeg har ikke for vane å sparke de som ligger nede, men da får de rette opp dette da og forbedre høringsnotatet, svarer Apenes.

Han mener det er merkelig at Kunnskapsdepartementet ikke har tatt kontakt med Datatilsynet før de sendte forslaget ut på høring.

- Hvorfor tar de ikke kontakt med noen som kan dette med personopplysninger? Datatilsynet kan dette, og vi kan hjelpe til med løsninger slik at man tar hensyn til personvern.

- Og hvis de skal ha disse gigantiske registrene, hvorfor legger de da ikke vekt på samtykke, spør Apenes.

- Skal ikke kunne misbrukes

- Jeg forutsetter at denne loven kommer aldri til å åpne for en generell kartlegging av elevers seksuelle legning. Det har vi ingen interesse av og ikke bruk for, sier statssekretær Listbet Rugtvedt.

- Hva er hensikten da?

- Hensikten er å samle viktige opplysninger knyttet til elevers skolegang.

- Kan dere garantere for at et slikt register ikke blir misbrukt?

- Vi kommer til å jobbe for å sikre dette registeret sånn at det ikke kan misbrukes. Det er derfor vi har denne høringen.

Hun sier departementet tar tilsynets reaksjon til etterretning, men at de reagerer på måten saken har blitt håndtert på.

- Når Datatilsynet fremstiller en sak på denne måten skjønner jeg at man tar det for god fisk. Jeg reagerer veldig sterkt på deres fremstilling av saken og mener den er useriøs. De må gjerne opplyse oss om farene for uheldige utslag, men når de påstår at vi skal opprette et slikt register er det ikke seriøst.

Mulig å spore enkeltelever

- Dere komme ikke til å registrere Ola og Kari Nordmann seksuelle legning?

- Elevundersøkelsen skal ikke undersøke hvilke personer som har blitt mobbet på bakgrunn av seksuell legning. Undersøkelsen skal undersøke i hvilken grad denne typen mobbing er et problem i norsk skole, sier hun og legger til:

- Det vil ikke være sånn at noen kan skrive ut en logg om deg en vakker dag.

- Hvorfor ikke det?

- Fordi dette vil bli opprettet i pseudonymisert form.

- Men det er vel en måte å låse opp denne koden på?

- Ja, men dette er tekniske spørsmål som andre enn meg er bedre til å svare på. Hvis ikke dette kan gjøres på en betryggende måte, da er jeg enig. Da må vi droppe det, sier Lisbet Rugtvedt.

Denne artikkelen handler om