HÅVER INN PÅ RUSSEUTSTYR: Russestyrene får rabatt på russeklær, mot at de jobber får å få medruss til å kjøpe klær fra samme leverandør. Foto: Scanpix

Lokker russestyrene med rabatter

Gjennom avtaler med russestyrene sikrer leverandørene seg inntektene fra avgangselevenes innkjøp. Som takk for hjelpen får medlemmene i russestyret rabatt på sine innkjøp.

Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Russekort, bukser, sko, gensere og undertøy er bare noe av det leverandørene av russeutstyr kan tilby årets avgangselever. Så lenge de betaler, riktignok.

For det er mye penger i omløp når russen skal skaffe seg utstyr. Og utstyrsleverandørene er tidlig ute for å sikre seg avtaler med russestyrene.

Protokoll:Del dine historier og bilder fra russetiden her

Kontaktet i oktober

Julie Lyslo Skullestad er russepresident ved Kongsberg Videregående skole, avdeling Maurits Hansen. Hun forteller at hun ble kontaktet av Russedress og Russeservice, som er de to hovedleverandørene av russeklær, allerede i oktober.

- Jeg ble kontaktet rett etter at jeg var blitt valgt til russepresident. Begge de to selskapene ville at vi skulle inngå avtaler om å kjøpe russeklær av dem, forteller Skullestad til VG Nett.

Russestyret på Kongsberg valgte til slutt å inngå en avtale med Russeservice, om levering av utstyr. Innkjøpssjefene i russestyret samlet inn bestillingene, og hadde ansvar for å dele ut klærne som ble sendt direkte til skolen.

- Nesten alle elevene på skolen valgte å bestille fra Russeservice. Og da fikk de 18 i styret 1000 kroner hver i avslag på klær, forteller Skullestad.

Diskutér:

- Kompensasjon

Ole Jørgen Smedsrud er daglig leder i firmaet Russeservice. Han forteller at det er vanlig å inngå avtaler med russestyrene.

- Russestyret får tilbud om rabatter dersom skolen bestiller fra oss. Styret må ha en fullmakt fra resten av russen om hvem som skal motta rabattene. Men det handler om en tilrettelegging av vårt arbeid i forbindelse med utdeling av kataloger, størrelseprøving også videre, sier Smedsrud til VG Nett.

Han understreker at dersom skolene velger å bestille fra Russeservice utelukker ikke dette andre leverandører til samme skole.

- Mange russestyrer ønsker å sjekke tilbudene fra de forskjellige leverandørene og noen russestyrer er veldig flinke til å forhandle. Derfor har vi utarbeidet standard samarbeidsavtaler som vi tilbyr alle russestyrene som ønsker å inngå samarbeid med oss, sier Smedsrud.

Også den andre leverandøren av russeutstyr, Russedress, tilbyr rabatter eller gavekort til medlemmene i russestyret dersom skolen inngår en avtale med selskapet.

- Det er en jobb som må gjøres før man får denne rabatten, og vi ser på det som en kompensasjon for det arbeidet medlemmene i russestyret gjør i forbindelse med bestilling av klær, sier daglig leder i Russedress, Henrik Nørstrud.

- Kunne bestille fra andre

Avtalen med russeleverandøren innebærer at medlemmene i russestyret hjelper til med å dele ut katalogene fra selskapet, samler inn bestillingene og deler ut russeklærne når de kommer til skolen.

- Følte dere i styret at dere var forpliktet til å reklamere for bare en leverandør etter at dere inngikk avtalen med Russeservice?

- Nei det var ikke noe sånn. Russen på skolen bestemte selv hvor de ville bestille fra, og kunne velge Russedress om de ville det. Veldig mange av russen har valgt å bestille litt fra begge leverandørene, sier Lyslo Skullestad.

- Informerte dere i russestyret de andre elevene om rabattene dere får?

- Vi hadde ikke noe allmøte om det der vi fortalte all russen om det samtidig. Men de fleste vet at vi får rabatt, og vi ville ikke si noe for at noen skulle føle seg forpliktet til å bestille fra et bestemt sted. Russen sto fritt til å bestille fra hvor de ville, sier Lyslo Skullestad.

- Åpenhet det viktigste

Knut Ims er professor i etikk ved Norges Handelshøyskole. Han mener russen er inne på et vanskelig område når russestyrene inngår avtaler som gir medlemmene fordeler.

- Det viktigste i slike saker er graden av åpenhet. Russestyret bør være åpne og fortelle om eventuelle rabattordninger. Hvis det er en gjennomsiktig prosess så er det ikke spesielt uvanlig, sier Ims til VG Nett.

- Men kan disse rabattene betegnes som smøring?

- Igjen så er det snakk om åpenheten. Og det er formildende at russen ikke forplikter seg til en leverandør. Om man ser på det i et litt romslig perspektiv kan det kanskje lukte litt smøring. Samtidig så er det vanlig med kniving mellom leverandører, og at russen forsøker å forhandle seg til en så god avtale som mulig, sier professoren.

Også andre skoler VG Nett har vært i kontakt med forteller om lignende avtaler med russeklærleverandørene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder