OPPRYDNING: Redningsmannskaper jobbet fredag med å rense opp oljesøl etter at det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag Foto: Scanpix

Solheim lover styrket beredskap

Store deler av kysten truet av oljesøl

(VG Nett) Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener hyppigere ekstremvær gjør det helt nødvendig å styrke beredskapen langs kysten.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Sammen med kystminister Helga Pedersen reiser Solheim i morgen til Langesund for å følge opprydningsarbeidet etter det som kan være en av de største oljekatastrofene langs norskekysten.

Miljøeksperter:- Kan bli en stor miljøkatastrofe

Lasteskipet «Full City» hadde vel 1000 tonn tungolje og vel 380 tonn lettolje om bord da det gikk på grunn natt til fredag. Kystverket opplyser at store mengder olje har lekket ut av «Full City» men det er imidlertid foreløpig vanskelig å anslå hvor mye. Dermed er det også umulig å beregne hvor mye som fremdeles er om bord.

Saken fortsetter under bildet!

BEKYMRET: Miljøvernminister Erik Solheim karakteriserer situasjonen etter oljeutslippet som «svært alvorlig». Foto: Scanpix

- Svært alvorlig

Miljøvernministeren legger ikke skjul på at han er svært bekymret over situasjonen, og viser til at 80 vernede områder for sjøfugl er rammet av oljesølet.

- Vi vurderer situasjonen som svært alvorlig. Tidspunktet for denne ulykken er særlig uheldig fordi sjøfuglene i området akkurat har fått ungene på vannet, påpeker statsråden.

VGTV:Sjøfugl ligger innsauset i olje

Flere miljøorganisasjoner har allerede kommet med krass kritikk av oljevernberedskapen langs kysten. Natur og Ungdom mener ulykken bør være en vekker for de som driver med oljevirksomhet langs kysten.

- Det er ikke første gang vi ser en slik ulykke langs norskekysten. Denne ulykken viser hvor stor risiko det innebærer å frakte olje langs kysten, sier leder Ingeborg Gjærum.

Mer ekstremvær

Solheim ønsker ikke å kommentere den konkrete kritikken fra miljøorganisasjonene, men understreker at klimaendringene vil tvinge Norge til å styrke beredskapen på mange områder.

- Vi må ta høyde for at vi i fremtiden vil få mer ekstremt vær. Denne ulykken aktualiserer behovet for en sterkere beredskap, sier Solheim til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet!

SJØFUGL RAMMET: En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet. En tilgriset ærfugl med oljelensene i bakgrunnen. Foto: Åsmund Isaksen/Scanpix

De to statsrådene vil i morgen bli tatt med på en befaring i Krogshavn, like ved der lasteskipet grunnstøtte natt til fredag. Pedersen og Solheim vil også få en orientering om opprydningsarbeidet.

Solheim har imidlertid ikke med seg noen løfter om penger til de berørte kommune når han kommer til Langesund i morgen.

- Dette er en av de tingene vi må diskutere, men jeg ønsker ikke å spekulere i dette før vi kjenner omfanget av skadene, sier Solheim.

Stort oljeflak

Et oljeflak på mellom 50 og 200 kubikkmeter olje strekker seg nå fra havaristedet og østover mot Stavern. Størrelsen på flaket er beregnet på bakgrunn av bilder fra overvåkningsflyet som nå er i området.

LES OGSÅ:Bryllup rammet av oljekatastrofen

Samtidig jobber bergingsmannskapene på spreng med å begrense lekkasjene fra havaristen, men høy sjø i området gjør arbeidet vanskelig. Pressekontakt Ane Eide Kjærås i Kystverket sier det ennå er usikkert hvor mye olje som fortsatt befinner seg inne i båten. Representanter for et nederlandsk bergingsselskap er nå på vei til Langesund, og vil så raskt som mulig ta seg inn i skipet for å få oversikt over omfanget av katastrofen.

- Vi jobber med å legge lenser rundt havaristedett, men det lekker fortsatt olje ut fra skipet, sier Kjærås.

Kystverket tror foreløpig ikke at oljesølet vil nå indre oslofjord, men Kjærås understreker at disse beregningene er usikre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder