FORKJEMPER: Stortingsrepresentant Gunn-Karin Gjul (Ap) reagerer over tonen til enkelte som aksjonerer mot ny ekteskapslov. Foto: SIMEN GRYTØYR

Rasende for tsunami-SMS

Ap-forkjemper for homoekteskap mener motstanderne er kyniske

Gunn Karin Gjul (Ap) overlevde tsunamien i 2004. Det er blitt brukt mot henne av motstandere av den nye ekteskapsloven.

  • Lars Halvor Magerøy
Publisert:

- Jeg ble fryktelig forbannet over at noen er kyniske nok til å bruke denne opplevelsen, sier Gunn Karin Gjul til VG.

Ap-representanten har vært en sterk forkjemper for å la homofile par gifte seg på linje med heterofile. I dag vedtar Odelstinget loven, og Gjuls innbokser har den siste tiden rent over av meldinger fra meningsmotstandere.

En av dem trekker frem tsunamien i 2004, som Gjul opplevde på kloss hold.

«Jeg tenker du berget livet i tsunamien. Regner med du takker din skaper og livets herre for det, eller viser du din takk ved å gå inn for denne loven?», står det i tekstmeldingen.

DEBATT:Den nye ekteskapsloven

- Han kunne ikke vite om jeg slet med senvirkninger etter tsunamien, sier Gjul, som reagerte kraftig på smsen.

Gjul ferierte i Thailand da tsunamien skyllet inn over stranden andre juledag 2004. Ap-representanten løp fra den dødbringende bølgen og reddet seg og sin da ett og et halvt år gamle sønn i sikkerhet.

Stor pågang

- Det som gjør meg aller mest forbannet med denne meldingen, er det lille innblikket den gir meg i hvordan homofile fortsatt behandles i Norge. Når man kan si noe sånt til en stortingsrepresentant, skjønner jeg litt av hvordan mange homofile fortsatt har det hver dag, sier Gjul.

En rekke politikere har opplevd stor pågang fra både motstandere og tilhengere av den nye loven frem mot dagens behandling i Stortinget. Gjul sier hun nå mottar 20-25 e-poster om temaet daglig.

- Flertallet stammer fra nettsidene foreldrerett.no, morfarbarn.no og bevarekteskapet.no, sier hun.

- De fleste er holdt i en saklig og grei tone, men noen er fullstendig usaklige. De viser en total mangel på respekt for homofiles menneskeverd, mener Gjul.

Krasse meldinger

Også Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) har mottatt krasse meldinger etter at hun snudde og gikk inn for felles ekteskapslov.

- Noen har uttrykt avsky, noen mener det vil gå meg evig galt. Men stort sett har tilbakemeldingene vært holdt i en akseptabel tone, sier kommunal- og regionalminister Kleppa til VG.

Via nettsiden foreldrerett.no kunne motstandere av ekteskapsloven frem til 1. juni sende e-post direkte til Gjul og andre stortingsrepresentanter. Øystein Åsen, som står bak nettsiden, forteller til VG at de droppet meldingstjenesten etter irriterte tilbakemeldinger fra stortingsrepresentanter som fikk innboksene sine fylt opp med likelydende beskjeder.

Han sier dette om tsunami-meldingen til Gjul:

- I den grad jeg har hatt innflytelse på det som er videreformidlet, har jeg lagt vekt på ikke å bringe inn teologisk argumentasjon. Dette er et samfunnsanliggende, teologiske begrunnelser hører hjemme i kirken og på bedehuset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder