EVAUKERT: Carsten Thomassen blir fraktet ut av Serena hotell etter angrepet i januar. Thomassen døde senere av skuddskadene. Foto: Scanpix

Støre i SMS til kona under angrepet på Serena: «Uro i Kabul. Jeg har det bra»

(VG Nett)Mens kulene hvinte og Carsten Thomassen lå dødelig såret i etasjen over forsøkte utenriksminister Jonas Gahr Støre å berolige sin kone som satt hjemme i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det kommer fram i boken «Skuddene på Serena-hotell» som ble lansert i dag. Boken er skrevet av TV 2-reporter Fredrik Græsvik som var en av de norske journalistene som opplvevde angrepet der Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept.

LES OGSÅ:«Jeg er skutt, jeg blør, jeg kommer til å dø»

I boken tegner den erfarne krigsreporteren et skremmende detaljert bilde av selve angrepet, og timene etterpå da han og andre journalistkolleger kjempet en desperat kamp for å redde Thomassens liv.

LES OGSÅ:Kabul-angrepet minutt for minutt

Beholdt roen

Græsvik deltok i det livreddende arbeidet med den sårede Dagbladet-journalisten, og holdt samtidig tett kontakt med den delen av den norske delegasjonen som befant seg i kjelleren på hotellet.

Blant dem som var i kjelleren da angrepet startet var utenriksminister Jonas Gahr Støre. I tre timer ble Støre og de andre nordmennene holdt i kjelleren. Flere ganger kunne de høre hvordan skuddsalvene kom nærmere, for deretter å fjerne seg igjen. Samtidig fryktet de at rommet de satt i skulle bli angrepet.

Til tross for den svært dramatiske situasjonen nordmennene befant seg i, beholdt Støre roen. Det viser blant annet SMS-meldingen Støre sendte sin kone, der han nøkternt rapporterer at det er uro i Kabul. Meldingen ble sendt like før nyheten om angrepet ble kjent i Norge.

Les videre under bildet!

BISATT: Venner, kollegaer og representanter fra det offisielle Norge var til stede da Carsten Thomassen ble bisatt. Foto: Scanpix


- Jeg opplevde Støre som utrolig klartenkt mens det hele sto på. Det virker som han hadde full kontroll på situasjonen og sine egne følelser, sier Græsvik til VG Nett.

Først senere på kvelden, da delegasjonen mottok budskapet om at Thomassen var død, kom reaksjonen, forteller Græsvik.

Traff drapsmannen

I boken forteller Græsvik også om møtet med Muhammed Ramadan som nå sitter fengslet for drapet på Thomassen og flere andre personer inne på Serena hotel.

LES OGSÅ:Angrer på angrepet mot Serena

Journalisten innrømmer at han var nysgjerrig på Ramadan og hva som gjorde han til terrorist.

Ramadan vokste opp i en flyktningleir. Men da flyktningleiren ble bombet av amerikanske styrker endret gutten seg. Han mistet mange av sine nærmeste, og veien var kort til Talibans opptreningsleire.

- Etter å ha hørt hans historie er det vanskelig å se hvordan han kunne unngått å bli terrorist, sier Græsvik.

Skuffet over høring

Utenriksdepartementets håndtering av terrorangrepet førte til en heftig debatt i media, og flere høringer i Stortinget. Græsvik har tidligere kritisert rapporten etter angrepet, men han er også kritisk til opposisjonen i Stortinget.

LES OGSÅ:Carstens samboer knuser Støres Kabul-rapport

LES OGSÅ:- På høy tid at vi får forklare oss

Ifølge TV 2-reporteren var flere av opposisjonspolitikerne mer opptatt av å sverte utenriksminister Jonas Gahr Støre enn å avklare hva som skjedde inne på Serena hotell.

- Hele høringen var bare politisk spill. Ingen var egentlig interessert i å høre hva vi hadde å fortelle, sier Græsvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder