PÅ FISKETUR: På tur til Finse møtte statsminister Jens Stoltenberg venstreleder Lars Sponheim i fjor, som hadde invitert han med på fisketur. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/VG
PÅ FISKETUR: På tur til Finse møtte statsminister Jens Stoltenberg venstreleder Lars Sponheim i fjor, som hadde invitert han med på fisketur. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/VG

Sponheim kunne gått i regjering med Stoltenberg

INNENRIKS

Avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim avslører at han på fisketur med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i fjor sommer snakket om å gå i regjering sammen.

Publisert: Oppdatert: 18.09.09 08:48

Fra før har det bare vært kjent at de to var på fisketur i fjellet sammen. Men det var ikke bare fiskehygge som sto på programmet.

- Det er klart vi ikke gjorde det bare for å fiske. Da kunne vi holdt det hemmelig. Begge ønsket vi å signalisere noe, sier Sponheim til Bergens Tidende.

VGTV:Lars Sponheim trekker seg: - Hva annet skulle jeg gjort?

Han sier de to foruten å snakke politikk på fisketuren, også hadde hatt jevnlige samtaler under fire øyne flere ganger i halvåret. Blant spørsmålene som ble drøftet var regjeringsspørsmålet.

Les også:Medlemmer strømmer til Venstre

- Jens spurte meg blant annet hva som var i veien for at Arbeiderpartiet og sentrumspartiene kunne danne regjering sammen, sier Sponheim.

- Uten SV? spør Bergens Tidende.

- Ja. Han spurte direkte om det. Jeg sa at Aps maktsentralisering, hemmelighetskremmeri og LO-binding gjør det vanskelig. Men Aps moderne fløy, som Stoltenberg representerer, har jeg ingen problemer med. Vi var aldri uenige på viktige punkter, sier Sponheim.

Les også:Telefonstorm for Tingets yngste

- Jeg sa også til Jens at min drømmeregjering ville vært det moderne Ap sammen med Venstre og det moderate Høyre. Etter mitt syn ville det være helt ideelt, sier Sponheim videre.

Stoltenberg jublet ikke.

Samleside:Alt om Stortingsvalget 2009

- Han sa at du må gjerne be meg regjere sammen med sentrum, men med Høyre er det uaktuelt. Det forstår jeg. Ap må balansere maktpolitikken, og en slik løsning kunne bane vei for både et stort SV og et stort Frp på ytterfløyene, sier Sponheim.

Les også:Trolig forhandlinger i slutten av neste uke

Her kan du lese mer om