Skoleelev drept etter skyting i Mandal - skolekamerat (19) pågrepet

Medelevene varslet av rektor

Politiet til VG: Ses i sammenheng med ran av veikro

MANDAL (VG) En 19 år gammel mann er siktet for drap etter at en skolekamerat onsdag formiddag ble funnet drept i en bolig ved Mandal.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De var begge elever ved Mandal Videregående skole, bekrefter rektor ved skolen, Oddvar Haaland, til VG. På skolens Facebook-side skriver han onsdag:

«Elever på skolen er involvert i hendelsen nevnt i media i dag. Skolen vil holde åpent i kveld for de som har behov. Rektor Mandal VGS».

– Mange er fortvilet

Haaland forteller at både elever, lærere og et kriseteam fra kommunen er til stede på skolen. Han sier at stemningen er trykket.

ÅSTED: Politiet sikrer spor etter at en mann ble skutt og drept i Ime i Vest-Agder. Foto:PETTER EMIL WIKØREN,

– Det er mange elever som er fortvilet. Navnene er ikke frigitt enda, og det er derfor mye redsel og frykt for det som har skjedd. Mange har jo hørt rykter, men vi har enda ikke bekreftet hvilke elever dette gjelder, sier han til VG.

– Politiet har sagt at dette vil ta tid og vi forholder oss til dem. Det viktigste for oss er å være nær elevene og lærerne de neste dagene. Vi må passe på og støtte dem, sier han.

Den drapssiktede 19-åringen sitter onsdag kveld i avhør. Det er foreløpig ikke kjent hvordan han stiller seg til den alvorlige siktelsen.

Klokken 20.30 opplyser politiet til VG at krimteknikerne har gitt seg for dagen.

- Det gjenstår fortsatt å avhøre noen vitner, men det vil ikke bli gjort i kveld. De pårørende er varslet, men vi venter fortsatt på bekreftelse på identiteten til offeret for å kunne offentliggjøre navn. Dette vil ikke skje før tidligst torsdag, sier politioverbetjent i Mandal, Nils Olaf Holbek.

Politiet vil onsdag kveld ikke uttale seg ytterligere om saken, hvilken relasjon de to hadde eller om hendelsesforløp.

19-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Påtalemyndigheten vil da be om fire uker med brev- og besøksforbud, derav to uker i isolasjon.

Ble varslet om skudd

Det var klokken 11.39 at politiet fikk meldinger om en skyteepisode i en bolig i Ime i Mandal. Inne i huset fant politiet en død mann.

Den siktede 19-åringen hadde kjørt fra åstedet, men ble senere pågrepet etter å ha blitt stanset av politiet. Han hadde på seg kamuflaskeklær.

ÅSTED: Den drepte skoleeleven ble onsdag kveld båret ut av en leilighet i bydelen Ime øst for Mandal sentrum. Foto:Petter Emil Wikøren,

– Han knytter seg selv til stedet og til hendelsen, sa politistasjonssjef Leif Vagle i Mandal.

Skal ha ranet veikro

Like i etterkant av drapet, ble en veikro på Valand ranet for en flaske vann. Politioverbetjent i Mandal, Nils Olaf Holbek sier til VG at ransmannen også var ikledd kamuflasjeklær.

– Vi ser disse to sakene i sammenheng, og gjør undersøkelser med mistanke om at den pågrepne er den som også ranet kroa, sier Holbek, som ikke ønsker å bekrefte at det er snakk om samme mann.

Ifølge NRK, bekrefter dog det de kaller en sentral kilde i politiet, at det var den antatte drapsmannen som også ranet veikroa.

Mannen skal ha truet betjeningen med en pistol.

Politiet sier onsdag kveld at de ikke har fått en endelig bekreftelse på identiteten til offeret, men at pårørende er varslet. Utover det er politiet svært tilbakeholdne med opplysninger om hendelsesforløpet eller om de har tatt beslag i drapsvåpenet.

– I tillegg til avhør med den siktede, så fortsetter vi med avhør av vitner og rundspørring i området hvor dette skal ha skjedd. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier politioverbetjent Nils Olaf Holbek til VG.

Elevrådsleder: - Alle er i sjokk

Elevrådsleder ved skolen Dennis Torkelsen forteller til VG at samme melding gikk ut til alle skolens elever onsdag.

­– Alle elevene fikk beskjed om at elever ved skolen er involvert. Det tyder på at rektor vet hvem det gjelder, sier han.

Torkelsen forteller at han har vært i kontakt med flere andre elever ved skolen.

– Alle er i sjokk. Det er utrolig trist og tragisk at noe sånt skulle skje i en fredelig by som Mandal. Ingen av de jeg har snakket med forstår det som har skjedd, sier han.

PÅGREPET: Den antatte gjerningsmannen (19) ble pågrepet ved Holum i Mandal kommune. Foto:,VG-tipser

Cheryl Macdonald, kommunikasjonsrådgiver i Vest-Agder fylkeskommune, bekrefter overfor VG at to elever ved Mandal VGS er involvert i drapet.

– Tidligere i dag ble det avholdt et møte blant lærerne. Skolen holder åpent i kveld for de som måtte ønske å være sammen med andre i kveld. Det er klart dette er tungt for både elever og ansatte, sier hun.

Politiet har ikke noe opplysninger om gjerningsvåpen, men fant tidligere i dag det som kunne se ut som en automatrifle på åstedet. Krimtekniker Gunnstein Kallhovd opplyser til VG at det var et lekevåpen.

Han legger til at det er bestilt en begravelsesbil til klokken syv og at krimteknikere vil jobbe på stedet i hvert fall ut morgendagen.

Han beskriver stedet som et omfattende åsted.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder