KrF: – Ikke samsvar mellom forsikringene vi fikk og resultatet

STILLER KRAV: Venstre-leder Trine Skei Grande forventer at det «ryddes opp i feil» i saken om asylbarna, men legger til at hun «ikke vil forhandle gjennom VG». Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

Asylbarna: Venstre-Trine vil ikke svare på om hun føler seg lurt

KrF og Venstre kunne stemt for pause i utsending av asylbarna i oktober, men ble beroliget av justisminister Anders Anundsen (Frp).

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Stridens kjerne i saken om asylbarna er om Anundsen (Frp) villedet Stortinget da han 6. oktober i fjor ga forsikringer om at man hadde «myket opp» fokuset på lengeværende asylbarn.

UNDER PRESS: Justisminister Anders Anundsen har sagt til VG at han er villig til å diskutere en løsning der noen av asylbarna hentes hjem. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

Under samme debatt la SVs Karin Andersen fram et forslag om å stille sakene i bero fram til en endelig avtale for asylbarna var på plass.

Men Venstre og KrF, de to partiene som satt i forhandlinger med regjeringen om den endelige avtalen, stemte imot.

– Årsaken var at vi følte oss beroliget av svarene til Anders Anundsen på talerstolen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

– Ikke Venstre det er synd på

Det var Venstre-lederen som først tok opp med justisministeren at hun fryktet at mange lengeværende asylbarn skulle bli sendt ut før man klarte å komme til enighet.

– Når du ser at uttransport av asylbarn faktisk økte i denne perioden, føler du at du ble lurt?

– Det vil jeg ikke svare på, for det er ikke Venstre det er synd på i denne saken, sier Grande.

KrFs Hans Olav Syversen, som i denne perioden deltok i samtalene med politisk ledelse i justisdepartementet fordi partileder Knut Arild Hareide var sykemeldt, sier han oppfattet at sentrumspartiene hadde fått forsikringer om at lengeværende asylbarn ikke ble prioritert for uttransport, og at man fikk løfter om at arbeidet med en endelig avtale skulle skje raskere.

– Det var derfor vi stemte imot SVs forslag. Jeg vil ikke bruke ordet «lurt», men det er ikke samsvar mellom de forsikringene vi fikk, og det endelige resultatet, sier Syversen til VG.

Viser til brev til POD

SVs Karin Andersen sier hun ble overrasket da hun ikke fikk støtte fra Venstre og KrF.

– Jeg tenkte at de ble lurt under forhandlingene i Nydalen, og så ble de lurt igjen under Trontaledebatten. De bør passe seg nå, men jeg ønsker dem lykke til, sier Andersen, med henvisning til sentrumspartienes mål om å få hentet noen av de utsendte asylbarna hjem igjen.

Tidligere statssekretær i justisdepartementet, Himanshu Gulati (Frp), som deltok under flere av de til dels anstrengte møtene om asylbarna viser til Anundsens forklaring om det såkalte tildelingsbrevet til Politidirektoratet.

«Jeg sluttet i justisdepartementet i oktober, og kan hverken huske alle detaljer eller kommentere innholdet i interne møter. Statsråden orienterte imidlertid i Stortinget om prioriteringsendringene vi gjorde i tildelingsbrevet, noe også jeg har nevnt ved flere anledninger», skriver Gulati i en sms til VG.

Tror på løsning

Etter det VG kjenner til er både Venstre og KrF innstilt på å godta Anundsens forklaring, som er at han ikke visste at dette signalet sendt til POD, ikke var blitt fanget opp av Politiets utlendingsenhet (PU).

Forutsetningen er at noen av asylbarna hentes hjem. Og det kravet jobber begge sentrumspartiene nå med å utforme.

– Vi har et moralsk ansvar overfor disse barna, men vi må først sikre oss et juridisk handlingsrom. Det gjelder blant annet hvordan vi skal forholde oss til at Grunnloven forhindrer å gi tilbakevirkende kraft, sier Grande.

KrFs Geir Toskedal sier til VG at de nå vil be justisdepartementet om en vurdering av om den endelige avtalen om asylbarna, som man ble enige om i desember, kan gis tilbakevirkende kraft.

– Vi ønsker at de familiene det kan være aktuelt for, får sine saker gjennomgått på nytt herfra. Først vil vi avklare jusen, så vil vi sikre politisk enighet mellom oss, Venstre og regjeringen. Justisministeren har alt å tjene på å ta kontakt med oss og finne en løsning, sier Toskedal (KrF).

Vil ha svar

Anders Anundsen er på reise i Antarktis, men har tidligere sagt følgende til VG om kravet fra KrF og Venstre:

– Utgangspunktet har vært at man skulle forholde seg til de gjeldende reglene fra den rødgrønne regjeringen fram til et nytt regelverk var på plass. Men i en mindretallsregjering er vi villige til å diskutere alt, svarte Anundsen.

Han presses også til å presisere hvor mange barn det kan gjelde for. Totalt ble 123 lengeværende barn sendt ut i fjor dersom man setter tre år som grense, eller 80 barn dersom man setter fire år som grense.

– Den 2. desember lovet justisministeren Stortinget en grundig gjennomgang av mulige konsekvenser av at hans styringssignal ikke ble oppfattet, sier Abid Q. Raja (V) til VG.

– Jeg ber nå skriftlig om å få den redegjørelsen snarest. Dersom det viser seg at lengeværende asylbarn som ville fått bli med ny forskrift ble rammet av feil, så bør de får en ny vurdering, sier Raja.

Les også

 1. Regjeringens mest arrogante statsråd

  Justisminister Anders Anundsens problemer handler om mer enn asylbarna.
 2. Frp-representant truer med regjerings-avgang

  Frps Christian Tybring-Gjedde er så lei av støttepartiet Venstres hakking at han mener Erna Solbergs regjering snart kan…
 3. Høie får sterke reaksjoner på nytt tobakkforslag

  Flere reagerer sterkt på forslaget helseminister Bent Høie la frem på en pressekonferanse i går.
 4. Tetzschner: – Utspørring nærmet seg utskjelling

  Utspørringen av justisministeren ble i altfor stor grad preget av følelser og partipolitikk, mener Michael Tetzschner…
 5. Dette kan redde Anundsen

  Justisminister Anders Anundsen (Frp) slaktes i Venstre og KrF. Han har én sjanse til å redde seg selv: Å hente hjem…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Solhjell: – Kan ikke bare fortelle halve sannheten

 2. Håper på asyl-enighet i kveld

 3. Anundsen fikk asylbarn-brev, men oppdaget ikke politi-tabben

 4. Asylbarna: Dette kan felle Anundsen

 5. Justisministeren i Kontroll- og konstitusjonskomiteen: - Det har glippet. Og det er mitt ansvar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder