Gunhild Stordalens beskjed til kollegaene: – Selvsagt skal jeg bli friskGunhild Stordalens melding til kollegaene var klar: – Selvsagt skal jeg bli frisk. Sørg for at Eat gjør en forskjell som merkes på Richters skala!

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Beskjeden ble videreformidlet fra Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet, da hun åpnet en debatt om mat og antibiotikaresistens på Folkets hus i Oslo mandag. Debatten var arrangert i regi av Stordalens hjertebarn Eat, og hun skulle egentlig ledet arrangementet selv.

– Gunhild skulle vært her. Vi savnet henne. Hun hadde likt denne dagen, sier Camilla Stoltenberg.

Innlagt i Nederland

Det var fredag at det ble kjent at Gunhild Stordalen (35) er alvorlig syk. Hun og ektemann Petter Stordalen befinner seg på et sykehus i Utrecht i Nederland der Gunhild skal gjennomgå en langvarig og risikofylt behandling mot den sjeldne bindevevssykdommen systemisk sklerodermi.

Fra sykehuset har hun kommunisert med Stoltenberg, som er medlem et av medlemmene i Eats rådgivende ekspertutvalg.

– Gunhild skrev til meg at det viktigste for henne nå er at Eat fortsetter med full styrke mens hun er syk. Jeg skrev tilbake at det viktigste er at hun blir frisk. Hun svarte: Selvsagt skal jeg bli frisk. Jeg vil at Eat skal gjøre en forskjell globalt, som merkes på Richters skala, sier Stoltenberg.

Stordalens Eat-prosjekt handler om å få helsevesen, politikere og næringslivet til å gå sammen for å finne felles løsninger på en av verdens store utfordringer: At den raskt voksende befolkningen krever økt matvareproduksjon, samtidig som dagens produksjon allerede står for en stor andel av klimautslippene i verden.

– Det er viktig fordi vi rundt 2050 allerede sannsynligvis er minst ni milliarder mennesker på kloden. Det skal produseres mat til alle de menneskene. Det betyr at den matproduksjonen må være bærekraftig. Miljøet må tåle den. Vi må sørge for god helse og at folk ikke dør av infeksjonssykdommer og at de heller ikke dør av alle de kroniske lidelsene som henger sammen med dårlig kosthold, sier Camilla Stoltenberg.

– Hvorfor startet dere i Norge med debatt om mat og antibiotikaresistens?

– Da Gunhild Stordalen, Hege Gjessing i Legeforeningen og jeg diskuterte hvordan Norge kan følge opp det som startet med Eat Forum i Stockholm, landet vi på at dette er de store temaene vi står overfor nå. Selv om situasjonen rundt antibiotikaresistens er god i Norge, går det ikke bra i verden for øvrig. Det betyr at vi få problemer med bruken av antibiotika, som vi har hatt nytte av i 70 år. Det er veldig alvorlig for verdens befolkning, sier Stoltenberg.

Håper å være på neste arrangement

Gunhild Stordalen har lagt neste års Eat Forum i Stockholm til midt i november. Hun planlegger å stå på scenen etter at hun har gjennomgått det tøffeste motangrepet hun kan gi sykdommen. De neste ukene skal cellegiftkuren slå ned immunforsvaret fullstendig. Deretter skal hennes egne stamceller som er høstet fra kroppen, transplanteres tilbake.

Behandlingen er den samme som MS-pasienter har kjøpt i utlandet de siste par årene. For denne gruppen er resultatene gode og dødeligheten ned mot 0,5 prosent. En fersk forskningsrapport på stamcelletransplantasjon på pasienter med systemisk sklerodermi viser en dødelighet på 10 prosent.

Les portrettintervju med Gunhild Stordalen fra 2012

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder