Eventyrer Jarle Andhøy om:

Rettsaken mot ham * Livet som fri sjømann * Nye søk etter «Berserk»

Barn og familieliv * Planer bak TV-kamera

VIL VÆRE FRI: Jarle Andhøy (36) vil ikke leve et A4-liv. – Mange sier det er galskap, det jeg gjør, men for meg er galskapen å bli hjemme og forsvinne inn i rutinene, mens tiden går og man ikke fyller livet med det man har lyst til. Foto:TERJE MORTENSEN,

Andhøy: – Vil ikke la meg temme

TROMSØ (VG) Jarle Andhøy (36) lever livet som ungkar. Han mener den moderne mannen har fått vanskelige idealer å strekke seg etter.

Artikkelen er over fem år gammel

– Den moderne mannen blir dratt mellom to forskjellige verdener: urmannen og den moderne mannen som lever i «boksen». Jeg kommer aldri til å la meg temme av forskrifter som setter begrensninger i det å leve som naturen og instinktet driver meg til, sier Jarle Andhøy.

Denne uken har han i Nord-Troms tingrett stått tiltalt for å ha manglet godkjenning, konsekvensutredning og forsikring da han reiste tilbake til Antarktis for å lete etter forliste «Berserk» og tre av mannskapet i 2012.

Påtalemyndigheten mener han har brutt den såkalte Antarktis-forskriften og skal betale 50 000 kroner i bot eller sone 60 dager i fengsel for dette. Andhøy og hans forsvarere mener på sin side han må frifinnes. De hevder reisen var en seilas på åpent hav i tråd med havretten og at han ikke kan dømmes etter Antarktis-forskriften. Dom er ventet innen 23. juni.

Andhøy møter VG etter at rettsaken er avsluttet.

– Jeg mener det moderne mennesket går baklengs i mye av det vi blindt kaller fremskritt og utvikling. Anmeldelsen og fokuset fra polarinstituttet om ulovlig seilas fremfor å stille relevante spørsmål om en dødsulykke er et godt eksempel på det moderne samfunnets forfall og fokus på forskrift og byråkrativeldet fremfor å bruke alminnelig fornuft, hevder Andhøy.

Jarle Andhøy møtte i Nord-Troms tingrett fordi han har nektet å vedta forelegg på 40.000 kroner. Dette er Andhøy og medforsvarer Gunnar Nerdrum Aagaard. Foto:TERJE MORTENSEN,

Norsk Polarinstitutt (NP) viste onsdag til at det ville vært tjenesteforsømmelse om Andhøy ikke ble anmeldt.

– Har du fått flere svar om forliset?

– Norsk Polarinstitutt vedkjente i retten at det var en kontakt mellom norske og newzealandske myndigheter i forbindelse med ulykkesekspedisjonen og i tiden før forliset. Det er et steg i riktig retning, men vi fikk dessverre ikke fulgt opp den beviste kontakten mellom NP og andre statlige polaraktører som mente at «Berserk» seilte ulovlig til farvannet.

Varsler nytt «Berserk»-søk

– Tror du at du noen gang få svar på hva som skjedde med «Berserk»?

– Jeg synes det er høyst merkelig at ikke norske myndigheter kan legge frem all sin kjente informasjon omkring «Berserk»s bevegelser og kommunikasjonen om den forut for forliset. Nettopp derfor var det viktig og reise tilbake og se etter ekspedisjonens egne spor. Bildet er klarere, men vi mangler fortsatt noen brikker før det er komplett, sier Andhøy, som har varslet at han aldri mer kommer til å seile under norsk flagg.

– Skal du tilbake til Antarktis?

– Det er allerede igangsatt skritt for å gjøre nye søk etter «Berserk» under vann. Jeg vil ikke gå nærmere inn på det foreløpig, sier Andhøy.

– Du har flere ganger blitt straffeforfulgt i forbindelse med dine ekspedisjoner. Er du redd for å bli oppfattet som en useriøs ekspedisjonsleder?

– Det er ikke noe nytt. Folk flest får mene hva de vil og jeg seiler dit drømmene lengter.

– Er du en villstyring?

– Jeg lever i alle fall i kontrast til det konforme livet mange lever i dag. Hvis du ser 50 år tilbake i tid, så var risiko en del av hverdagen for flere. Før hadde vi skuter av tre og menn av stål – nå er det bare plastbåter og treskaller igjen, pleier jeg å si, flirer Andhøy. (Saken fortsetter under bildet.)

TRAGISK: – Etter forliset i 2011 har jeg stilt meg spørsmålet om det er «riktig» det jeg gjør, men jeg vil fortsette å rendyrke det «Berserk»-gjengen har stått for - og står for, sier Jarle Andhøy. Foto:TERJE MORTENSEN,

Han mener utviklingen ikke nødvendigvis er bra.

– Det er ikke bra å sitte åtte timer foran en PC hver dag, eller leve i rutine hver dag. Det er en utvikling som er delvis fordummende, der mange går over til å bli delvis maskinelle i sin livsstil og får helseplager av det. Folk lever en trygg tilværelse og bygger idealer på hva andre gjør eller hva de gjennom en skjerm oppfatter er riktig.

Ingen familieplaner - foreløpig

– Mange sier det er galskap, det jeg gjør, men for meg er galskapen å bli hjemme og forsvinne inn i rutinene, mens tiden går og man ikke fyller livet med det man har lyst til.

– Jeg prøver å leve det livet jeg ønsker og følge de lengslene jeg har. Jeg forsøker å leve ut friheten – være fri som fuglen, eller fri som en pirat. Det er ikke bra for meg å sitte foran en PC eller være for lenge i bylivet – det kveler tilværelsen min, påpeker sjømannen.

Noen tilværelse som familiemann tror han ikke er nært forestående.

– Da jeg var 19 år, reiste jeg til sjøs. Jeg tenkte å være borte et par år for å rase fra meg og bli voksen. Jeg har konstatert at det tar litt lengre tid! Jeg ser ikke for meg familie og barn nå – jeg må bli voksen først. Jeg tar det som det kommer, sier single Andhøy.

– Jeg er pirat, og må vel finne en skatt i hver havn, ler 36-åringen som i juli arrangerer Piratfestivalen i Tønsberg.

– Det blir havfruer, rock ‘n’ roll og blåskjellsvals på brygga, sier Andhøy.

Andhøy har en rekke TV-programmer bak seg, men ser for seg en fremtid også bak TV-kamera. Han har hendene fulle med et TV-prosjekt om de norske krigsseilerne fra andre verdenskrig – en sak han har engasjert seg sterkt i.

– De er Norges siste ekte helter, som ikke har fått sin fortjente heder for å sikre vår frihet og for å ha vært Norges viktigste bidrag under andre verdenskrig. Det er cirka 500 gjenlevende nordmenn som var krigsseilere, og jeg har fulgt flere av dem siden 2008. Det er et stort prosjekt som fortjener et stort format, sier Andhøy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder