ANKET DOM: – Norske myndigheters fokus på formaliteter og forskriftsbrudd blir meningsløs når man står overfor et dramatisk forlis hvor tre menn omkom, mener Jarle Andhøys forsvarer Brynjar Østgård (bak). Her under rettsaken i Nord-Troms tingrett i juni i år. I dag starter ankesaken i Hålogaland lagmannsrett. Til venstre medforsvarer Gunnar Nerdrum Aagaard. Foto:Terje Mortensen,VG

Må møte i retten igjen – hevder norske myndigheter tilbakeholder informasjon: Andhøy krever flere Berserk-svar

TROMSØ (VG) Jarle Andhøy krever at Norsk Polarinstitutt legger frem all kommunikasjon med amerikanske og newzealandske myndigheter om Berserk-ekspedisjonen i dagene før seilbåten forsvant.

 • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

Tre av Andhøys kamerater – kaptein Tom Gisle Bellika (36), Robert Skaanes (34) og sørafrikanske Leonard J. Banks (32) – omkom i forliset som skjedde 21. eller 22. februar 2011.

Ekspedisjonslederen selv var på vei til Sydpolen sammen med Samuel Massie da ulykken skjedde.

I snart tre år har Andhøy prøvd å finne svar på hvorfor mannskapet forlot en trygg havn ved Scott-basen og bega seg ut på Rosshavet i en varslet storm – stikk i strid med ekspedisjonsplanen. 37-åringen ønsker klarhet i om mannskapet tok den fatale beslutningen selv, eller om noen eller noe påvirket dem til å ta den.

– Dette skal jeg har svar på. Jeg gir meg aldri før jeg har fått all informasjon som de offisielle partene besitter om korrespondansen med og om «Berserk» forut for forliset, sier Andhøy til VG.

– Vi vet blant annet at «Berserk» hadde kontakt med både det newzealandske kystvaktskipet «Wellington» og Scott-basen før forliset. Vi vil ha en full redegjørelse for hva denne kommunikasjonen gikk ut på.

Les også: Norsk Polarinstitutt avviser norsk kommunikasjon om «Berserk» før forliset

Ny epostkorrespondanse

Ny epostkorrespondanse som Andhøy og hans advokat Brynjar Østgaard har fått tilgang til gjennom Norsk Polarinstitutt (NP) bekrefter at Berserk-ekspedisjonen var et hett tema mellom norske, amerikanske og newzealandske polarmyndigheter rundt en uke før seilbåten forsvant.

Saken fortsetter under bildet.

SKAL VITNE: Direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt ønsker ikke å kommentere saken før ankebehandlingen i Hålogaland lagmannsrett. FOTO: TERJE MORTENSEN / VG Foto:Terje Mortensen,VG

«Vennligst gjør dine folk klar over at dette er en uautorisert ekspedisjon (så langt vi vet). Det er selvsagt opp til det newzealandske programmet å vurdere hva dette innebærer hva angår gjestfrihet, assistanse etc», skriver seksjonsleder Birgit Njåstad ved NP i en epost til Neil Gilbert i Antarctica New Zealand, som blant annet driver Scott-basen i McMurdosundet, 14. februar 2011.

Andhøy og Østgård reagerer kraftig på at denne kommunikasjonen først de siste ukene er gjort tilgjengelig, etter at de lenge har etterlyst alle relevante opplysninger om NPs befatning med ekspedisjonen. Østgård ber nå Hålogaland lagmannsrett pålegge polarinstituttet om å fremlegge all informasjon relatert til «Berserk» fra tiden like før og etter forliset.

– Vi registrerer at det var meget tett kommunikasjon mellom de forskjellige staters polarmyndigheter kort tid før forliset. Men plutselig var det dørgende stille siste uka før Berserk forsvant. Det er påfallende, sier Østgård til VG.

– Uforståelig

Andhøy går enda lenger.

– De siste e-postene vi har fått utlevert viser at NP aktivt har holdt tilbake informasjon, og at instituttet har hatt en sentral rolle i kommunikasjonen om «Berserk» i tiden før forliset.

– Innholdet i korrespondansen viser også polarmyndighetenes ulovlighetsfokus, med oppfordring om overvåkning av «Berserk» og vektlegging av formell juss fremfor sikkerheten til deltakerne på ekspedisjonen. Det er helt uforståelig og under enhver kritikk at selv etter tragedien der tre menneskeliv gikk tapt, har NP utelukkende prioritert å anmelde ekspedisjonen for ulovlig seilas, oppankring i en vernesone og manglende forsikring, fremfor å stille ett respektfullt spørsmål om hva som egentlig skjedde med «Berserk»-mannskapet, sier Andhøy.

Saken fortsetter under bildet.

OVERLEVDE: Jarle Andhøy og Samuel Massie (th) var på vei til Sydpolen da «Berserk» gikk ned. Dette bildet er tatt i Christchurch på New Zealand få dager etter forliset. Foto:Jon Magnus,VG

Han mener det er usannsynlig at det ikke foreligger korrespondanse om «Berserk» mellom NP og de andre polaraktører i tiden 17. til 22. februar 2011.

VG har lagt Andhøys og Østgårds påstander fram for ledelsen ved Norsk Polarinstitutt. Direktør Jan-Gunnar Winther ønsker ikke å kommentere saken før ankebehandlingen i Hålogaland lagmannsrett starter onsdag, opplyser seksjonsleder Stig Mathisen ved NPs informasjonsavdeling.

Dømt i tingretten

Andhøy mener epostene han har fått tilgang til dokumenterer at «Berserk»-mannskapet ble møtt med en kald skulder av forvaltningsmyndighetene i Antarktis, og at det ble lagt opp en felles strategi om en avvisende holdning til ekspedisjonen.

37-åringen ble i Nord-Troms tingrett i juni dømt til å betale en bot på 45.000 kroner for å ha reist til Antarktis uten de nødvendige godkjennelsene i forbindelse med leteaksjonen han gjennomførte i 2012. Det var NP som anmeldte forholdet.

Selv om straffesaken omhandler Andhøys leteekspedisjon året etter, mener Østgård at omstendigheten rundt Berserk-forliset året før har relevans.

– Andhøy føler han har tre liv på samvittigheten. Både han og de pårørende ønsker all relevant informasjon om hva som kan ha skjedd med mannskapet. Men min klient fikk aldri svar på spørsmålene han stilte, og reiste til Antarktis i et forsøk på å finne dem der. I straffesaker er årsaken til at man begår handlinger relevant, sier Østgård.

– Det fremstår som underlig at polarinstituttet er mest opptatt av å anmelde Andhøy for seilas på det åpne hav fremfor å utlevere korrekte svar, slik at han ikke behøvde å reise tilbake for å finne svarene selv. Juridisk vil vi hevde Andhøy hadde full anledning til å seile slik han gjorde, og det er grunnlaget for at han krever seg frifunnet i retten.

Les også

 1. Jarle Andhøy (36) i retten: - Fokuset var på manglende papirarbeid, ikke ulykken

  TROMSØ (VG) Jarle Andhøy mener han ikke kan straffes for å ha seilt tilbake til Antarktis for å finne svar…
 2. Avviser norsk kommunikasjon om «Berserk» før forliset

  TROMSØ (VG) Norsk Polarinstitutt går nå for første gang ut og kommenterer sin befatning med hendelsene i forkant av…
 3. Andhøy: – Vil ikke la meg temme

  TROMSØ (VG) Jarle Andhøy (36) lever livet som ungkar. Han mener den moderne mannen har fått vanskelige idealer å strekke…
 4. Jarle Andhøy: - Dommen vil bli anket

  Eventyreren Jarle Andhøy er i Nord-Troms tingrett dømt til å betale en bot på 45.
 5. Jarle Andhøy må møte i rettten: - Vil få ut informasjon om «Berserk-forliset»

  TROMSØ (VG) Jarle Andøy sier han vil bruke rettsaken mot ham til å få informasjon som kan hjelpe ham i å finne svar…

Flere artikler

 1. Eventyreren i retten igjen – krever flere svar om «Berserk»: Jarle Andhøy: – Jeg gir meg aldri

 2. «Berserk»-mysteriet: – Vi har ikke holdt tilbake informasjon

 3. Jarle Andhøy la frem nytt bildebevis

 4. Andhøy: Hadde reist igjen

 5. Polarinstituttet avviser Andhøys Argentina-bevis

 6. Andhøy ble dømt i retten : - Dommen vil ankes til Høyesterett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder