VIL HA VÅPEN: Utrykningspolitiet disponerer 170 biler, og har lenge ønsket å kunne ha våpen i disse bilene. Her en politibil utenfor Nobelinstituttet i forbindelse med Barack Obamas besøk i Oslo. Foto: Espen Braata/VG

Nå får politiet lagre våpen i bilene

Politidirektoratet gir klarsignal for et prøveprosjekt der Utrykningspolitiet får oppbevare våpen i egne biler.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Utrykningspolitiet (UP) har selv lenge ønsket å kunne ha våpen i de 170 bilene. Prøveprosjektet som Politidirektoratet nå har gitt klarsignal til, innebærer at noen representative politidistrikter i løpet av noen uker skal plukkes ut for å prøve ut ordningen. Distrikter der det er langt mellom politistasjonene vil trolig bli prioritert, skriver Aftenposten.

Bakgrunn: Politifolk ønsker å bære våpen

- UP trenes for å være en viktig beredskapsressurs, og ofte er de ute der det er langt til nærmeste politistasjon. Da må de kunne ha våpen som er lagret i bilene, så de ikke må kjøre 10 mil for å få tak i dem, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Han legger til at UP alltid har vært ubevæpnet og at UP fortsatt skal være det.

- Men vi går i gang med et prøveprosjekt hvor de skal få fremskutt lagring i noen biler. De driver med trafikk, men er også en stor beredskapsorganisasjon og pågriper flere kriminelle enn mange politidistrikt, sier Humlegård.

UP-sjef Runar Karlsen mener dette er en fin løsning.

- Med våpen lagret i UP-bilene vil man kunne få en mer fullverdig politiressurs på skarpe oppdrag som faktisk er tilgjengelige. Det er smart å både rigge seg for en mer fullverdig beredskapsinnsats og i tillegg gjøre den jobben vi gjør på veiene, sier Karlsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder