Norge åpner dørene med Julesentralen

Røde Kors om responsen: - Overveldende og rørende

Ensom i julen? I VGs julesentral strømmer det inn med tilbud til deg som ønsker selskap på julaften!

I går lanserte VG og Røde Kors Julesentralen på VG Nett. Her kan du registrere deg hvis du trenger noen å feire jul med, eller hvis du vil ta imot en ekstra gjest på julaften.

President Sven Mollekleiv i Røde Kors er imponert over engasjementet og responsen på VGs julesentral det første halvannet døgnet:

**105 ensomme mennesker har bedt om noen å feire jul med.**284 mennesker har tilbudt seg å åpne dørene for en eller flere ukjente gjester.**9 større arrangementer har registrert seg.

Med andre ord: Hvis du ikke vil sitte alene på julaften, er det gode muligheter for å finne selskap!

- Interessen og responsen har vært overveldende og rørende. For oss er det veldig hyggelig og motiverende å se et slikt engasjement i befolkningen, sier president Sven Mollekleiv i Røde Kors.

Han forteller at det har vært stor pågang på deres sosiale medier og i lokalforeninger for å melde seg som frivillig.

Bakgrunnen for Julesentralen er den rørende historien om Reidun Synnøve Orest (88) som rykket inn en annonse i Aftenposten der hun søkte etter selskap på julaften.

Annonsen ga overveldende respons, og historien, VGs artikler og Julesentralen har fått familier landet over til å åpne dørene.

En av de som tilbyr ensomme et sted å feire julen, er Oslo-ordfører Fabian Stang.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VELKOMMEN: VG traff Fabian Stang da han åpnet skøytebanen i Spikersuppa i Oslo sentrum lørdag. Nå vil han åpne dørene for ensomme på julaften. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG

- Reidun på 88 satte jo virkelig i gang noe, da hun satte inn en annonse og sa «jeg vil være sammen med noen i jula». Jeg synes det er flott at hun gjorde det. Jeg tror det har vekket mange av oss, sa Stang til VG i går.

Men Reidun er langt fra alene. En måling Infact har gjort for VG viser at 112.000 nordmenn skal være alene på julaften.

Mange mener også det er tabu å sitte alene i julen.

VG og Røde Kors samarbeider

- Å ta imot en ekstra gjest på julaften er en beslutning som må tas opp i familien, så vi forventer at det vil strømme inn registreringer også i tiden som kommer, sier Mollekleiv.

VG går ikke ut med navn eller kontaktinformasjon til dem som registrerer seg på Julesentralen. Informasjonen går videre til Røde Kors' besøkstjeneste. Så tar de kontakt for å spleise dem som har registrert seg.

Mange unge ensomme

Registreringene hittil viser at det ikke bare er eldre som er alene og ensomme.

- En av tre av de som har registrert at de ønsker noen å feire jul med er under 20 år. Dette bekrefter våre erfaringer, sier Røde Kors-presidenten.

Øyvind Solstad, som er ansvarlig for Julesentralen i VG, er også glad for at registreringene strømmer inn.

- Som forventet er det flere som kan ta imot gjester enn de som vil være gjester som har meldt seg. Derfor er det viktig at de som er ensomme tør å registrere seg. For det er dem vi vil hjelpe, sier han.

TRENGER DU NOEN Å FEIRE JUL SAMMEN MED? ELLER VIL DU ÅPNE HJEMMET DITT FOR NOEN SOM TRENGER ET STED Å FEIRE JUL?Klikk her for å komme til Julesentralen!

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder