AVHENGIGE: Ifølge sosialpsykolog Arnulf Kolstad, kan ensomhet gi store konsekvenser, men samtidig advarer han mot å gjøre seg selv for avhengig av å være sammen med andre. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto:Geir Otto Johansen,VG

Psykolog til ensomme i påsken: – Prøv å snu det til noe positivt

Rammer én av fire nordmenn

Røde Kors: Ekstra vanskelig for unge

Påsken oppleves for mange som enda mer ensom enn julen, og stadig flere sliter. Men istedenfor å tenke på påsken som ensom, kan man skape en god opplevelse av å være alene, mener psykolog.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en kronikk på VG lørdag, skriver «Ensom (24)» at hun alltid gruer seg i flere uker før påskeferien starter.

«Ikke glem oss. Vi som er alene og kjenner på noe helt annet i disse dager. Ensomheten. For vi kjenner det ekstra godt nå. Nå blir det så tydelig hva vi mangler, hva vi går glipp av», skriver hun.

Kronikken ble sendt til VG etter at helseminister Bent Høie beskrev ensomhet som Norges ukjente folkehelseproblem tidligere denne påsken.

– Vi har den store norske ideen om å reise på hytta med venner i påsken. Men de fleste reiser ikke vekk; de er hjemme i påsken. Det er mange mennesker som er igjen i byen og der de bor. For dem som blir sittende alene, blir det ekstra vanskelig. Det er viktig å være oppmerksom på dette i påsken, oppfordret Høie.

Har du opplevd å være ensom? Del din historie her.

Ifølge Statistisk sentralbyrå rammer ensomhet hver fjerde nordmann. Kvinner er mer ensomme enn menn, og eldre over 70 år er mer ensomme enn de unge.

– Mindre fokus på å inkludere ensomme

Ifølge generalsekretær Leif Jarle Theis i Kirkens SOS, er påsken en krevende uke for mange.

2700 HENVENDELSER: Siden palmesøndag og frem til langfredag, svarte Kirkens SOS på 2700 henvendelser, svært mange fra ensomme mennesker, ifølge generalsekretær Leif Jarle Theis. Foto:,Kirkens SOS

– Det blir en uke der mange føler på en bekreftelse av at man ikke hører til, og på alt man har mistet. Man har forventning om at uken skal være hyggelig og at man skal kose seg med familie og en annerledes ukerytme. Mange føler på at dette ikke gjelder dem selv, at de ikke har det nettverket, og tankekjører begynner. Man kan tenke at man ikke er god nok, og at ingen ønsker å være sammen med en, sier Theis til VG.

LES OGSÅ: Den ensomme døden

Påskeuken er kanskje enda verre enn julen, erfarer Theis.

– I julen har storsamfunnet mer fokus på at vi sammen skal skape møteplasser for å inkludere ensomme. Det er ikke samme fokus på inkludering i påsken, som er en viktig påminnelse til fellesskapet.

Advarer mot å frykte ensomhet

Sosialpsykolog Arnulf Kolstad mener det er liten tvil om at mange sliter med ensomhet i påsken, men at det ikke nødvendigvis trenger å være slik.

– Fokuserer man mye på at man er ensom, så blir man fort mer ensom. Derfor bør man være forsiktig med å snakke og tenke for mye på det. Det å være alene kan være en god ting, og det trenger ikke bety at man må være ensom. Det handler om opplevelsen av det å være alene, sier Kolstad.

Han mener nemlig at svært mange kan klare å snu ensomheten til noe positivt, men understreker at det ikke gjelder alle.

– Selv om alle andre sier at påsken er så fæl og at ensomheten forsterkes, kan man si til seg selv at det ikke trenger å være slik. Man kan bruke påsketiden til å hente frem ting fra sitt indre repertoar, og glemte gleder. Vi mennesker har evnen til å filosofere og tenke, og da kan man for eksempel ginne glede i god musikk, ordentlig god mat, eller andre ting man vet kan glede. Å gå tilbake til barndommens gleder kan være et lurt sted å starte.

LES OGSÅ: Vetle (14) jakter venner på Facebook

Spesielt om man vanligvis ellers er mye sammen med andre i høytider, kan man dra nytte av en ensom påsketid.

– Man kan selvfølgelig også oppsøke andre om man føler seg alene, men mange gjør seg avhengige av å være sammen med andre. Da bør man utnytte muligheten til å tenke og kjenne litt på det å være alene.


Påsken er som julen, ikke så mye er annerledes. Ensomheten tar meg igjen. Det er det samme hvert år. Jeg gruer meg i flere uker før ferien starter.

Røde Kors: Bry deg litt ekstra

Røde Kors erfarer at påsken er krevende for mange, og at en økende andel, både barn, unge og voksne som kjenner på det å være ensom.

– Påsken er ekstra vanskelig, fordi man har mange helligdager hvor diverse tilbud er stengt. Påsken kan derfor virke enda lenger enn julen, samtidig som julen er en tid hvor vi er flinkere til å tenke på at vi skal bry oss om naboen. Derfor er vi i Røde Kors opptatt av å ha en rekke ulike tilbud også i påsken, sier generalsekretær Åsne Havnelid.

OPPSØK OSS: Generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors oppfordrer ensomme til å ta kontakt med Røde Kors for å få vite hva som skjer i nærmiljøet. Foto:Roger Neumann,VG

Hun råder ensomme til å ta kontakt med Røde Kors der man bor.

– Det er ikke slik at vi bare er på fjellet. Vi er også til stede hjemme, nettopp for å kunne ha åpne tilbud for dem som ynes at påsken blir litt lang. Vi vil også oppfordre alle til å bry seg litt ekstra denne påsken. Det er så lite som skal til.

Ifølge Havnelid, kan det være ekstra vanskelig for unge i påsken.

– Eldre aksepterer ofte lettere at familie og nære reiser bort, mens det er mer tabubelagt å snakke om ensomhet blant unge. Mange ringer inn til tjenesten vår Kors på Halsen og forteller at de ikke har noe å gjøre, eller at de bare trenger noen å snakke med.


Det sitter en klump dypt inne i magen som vokser mer og mer jo nærmere vi kommer. På Facebook vil det dukke opp flotte hytter, skiturer, glade barn, det sosiale og andre skrytebilder fra alle som har en fantastisk påske. Jeg unner de det, men jeg vet så inderlig godt hva som kommer. (Ensom 24)

2700 henvendelser

Også Leif Jarle Theis i Kirkens SOS erfarer at flere er ensomme.

– Trenden er at tallet øker. Det henger sammen med at vi blir et samfunn med nettverksfattige miljøer. Samtidig ser man økt fokus på et urealistisk lykkeideal, og at man skal være attraktiv.

De har i påsken målt antall henvendelser.

– Vi kan ikke se at antall henvendelser øker, men at det er snakk om svært mange. Siden palmesøndag og frem til lunsj langfredag, svarte vi på 2700 henvendelser. Vi vet at de som ringer inn peker på relasjonsproblemer, tristhet, depresjon eller ensomhet. Det er mulig å si at en svært stor andel av disse opplever å være ensomme.

Han oppfordrer folk til å tenke litt ekstra etter om man vet om noen som kanskje er ensomme denne påsken.

– I selve påsken handler det om det helt grunnleggende og elementære. Man må være villig til å ha noen antenner oppe som gjør at man oppdager de som kanskje er alene, og inviterer. Kanskje er det noen man kan ringe til, eller gi et besøk.

Kan få alvorlige konsekvenser

Ifølge psykolog Arnulf Kolstad kan det få alvorlige konsekvenser om man ikke mestrer ensomheten.

– Mange føler seg utslitt, mislykket, og føler seg nærmest permanent mobbet. Man opplever å ikke være verdt noe i andres øyne, og det kan få varige men. Alle tanker og følelser setter sine spor i hjernen, og hjernen vil gjerne repetere det den har tenkt tidligere. Har man da først opplevd å være ensom, kan ensomheten gjentas og også forsterkes senere. Nettopp derfor er det viktig å motstå følelsen av at det å være ensom er utelukkende negativt.

– Hvorfor opplever flere å være ensomme?

– Her i Norge har vi en veldig individualistisk kultur hvor man skal greie seg selv og være uavhengige. Det er klart at vi da også legger opp til at folk må ta mer ansvar for egne seire og nederlag. Dette gjør at mange opplever at de ikke har så mange å dele tapet med. Vi blir isolerte øyer, og føler lettere at vi ikke har støtte og mulighet til å være sammen med andre, hjelpe andre, og få hjelp av andre.

LES OGSÅ:1 av 3 barn og unge har slitt med ensomhet

«Ensom 24» avslutter med en bønn til alle som sitter i solveggen på hytta, og som kjenner noen som kanskje er alene.

«Så om du leser dette, der du sitter i solveggen på hytta, i skiheisen eller en annen fantastisk plass, med alle kjente og kjære, ta et sekund og tenk over noen du kjenner som er alene. Ofre dem en tanke, sende en melding eller ta en telefon. Det er nok å spørre hvordan det går eller bare si at du tenker på dem. For den lille handlingen koster deg kanskje ikke mye, men vil bety all verden for mottageren. For akkurat nå, ville en slik gest reddet dagen min».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder