Krisemøte pågår nå

UT MOT EGENMELDING-FORBUDET: – Jeg synes det er en underlig reaksjon, og det sier noe om selskapet vi er ansatt. Jeg mener de siste dagers oppslag i media bør får Ola og Kari Nordmann til å sperre opp øynene for hva som skjer Foto:Trond Solberg,VG

Norwegian nekter egenmelding: – En underlig reaksjon

– Jeg er hundre prosent overbevist om at våre medlemmer kun melder seg syke når de er det, å påstå noe annet er horribelt, sier pilotenes fagforeningsleder.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fem år gammel

Norwegian har sendt ut en epost til sine ansatte der de pålegger alle som blir syke om å levere sykemelding fra første fraværsdag. Det var Dagbladet som først gjorde dette kjent.

– Jeg synes det er en underlig reaksjon, og det sier noe om selskapet vi er ansatt i. Jeg mener de siste dagers oppslag i media bør får Ola og Kari Nordmann til å sperre opp øynene for hva som skjer, sier Norwegian Pilot Union-leder Halvor Vatnar til VG.

Dersom man ikke leverer sykemelding, vil det regnes som ulovlig fravær og den ansatte vil trekkes i lønn, heter det i eposten. I tillegg truer Norwegian-ledelsen med «konsekvenser»: «I tillegg kan dette medføre alvorlige konsekvenser for det videre ansettelsesforholdet», heter det i meldingen.

Norwegians pressekontakt, Lasse Sandaker-Nielsen sier til VG at selskapet har rett til å be om sykmelding.

– Vi har Folketrygdens bestemmelser som sier at arbeidsgiver har rett til å be om sykemelding dersom man har rimelig grunn til å anta at fræværet ikke skyldes sykdom.

MÅ LEVERE SYKEMELDING FØRSTE DAG: «I tillegg kan dette medføre alvorlige konsekvenser for det videre ansettelsesforholdet», heter det i en e-post Norwegian har sendt til sine ansatte. Foto:Jan Ovind,VG

– Isfront mellom piloter og andre ansatte

– Det å streike i et selskap som går med underskudd, virker for meg veldig uklokt, sier en kvinnelig ansatt i Norwegians regnskapsavdeling til NTB.

– Det er iskalde fronter nå. Erfaringsmessig kan det komme en del grove kommentarer. Det oppleves veldig ubehagelig, sier hun.

Mens styret i Norwegian satt i hastemøte, var det en lett anspent atmosfære på hovedkontoret på Fornebu mandag.

– Streiken blant pilotene preger de ansatte, og det verste er usikkerheten. Man blir jo bekymret for arbeidsplassen sin, for i verste fall kan jo Norwegian falle sammen. Man vet jo hvor sårbar man er. Streik er ikke et godt virkemiddel. Det skader mange uskyldige, spesielt passasjerene, sier hun.

Vatnar: – Kynisme som råder

– Det flyselskapet nå gjør er høyst sannsynlig formelt lovlig, men det overrasker meg likevel at de velger å gjøre det. Vi jobber i en bransje som krever årvåkenhet og et høyt sikkerhetsnivå er viktig for å drive med passasjerbefordring. At man da skal miste retten til å sykemelde seg uten å stresse til en lege første sykedag enten man er syk selv eller har et sykt barn, sier noe om hva slags kynisme som råder.

TRAPPER OPP: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.v.) og Norwegian Pilot Union-leder Halvor Vatnar sier at fra onsdag av vil ingen Norwegian-piloter i hele Skandinavia gå på jobb. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Vatnar påpeker overfor VG at om man går på jobb med tette bihuler eller andre forkjølelseslignende tegn, så det kan få direkte skader på grunn av det høye trykket i kabinen.

– Jeg er hundre prosent overbevist om at våre medlemmer kun melder seg syke når de er det, å påstå noe annet er horribelt.

Til dette sier Sandaker-Nielsen følgende:

– Selvfølgelig er det slik at man kan bli syk og da skal man holde senga. I dag er sykefraværet tilbake på normalt nivå fra gårsdagens akutte og rekordhøye fravær.

Les også: Hvorfor E24-redaktøren mener at «pilotene streiker for rettigheter de for all del ikke må få hvis de ønsker arbeidsgiveren sin vel».

Krisemøte

Mandag klokken 11 begynte det hasteinnkalte styremøtet på Norwegians hovedkontor på Fornebu.

Styreleder Bjørn H. Kise i Norwegian sier selskapet er i «en veldig vanskelig situasjon» og at de streikende pilotene setter alle arbeidsplassene i selskapet i fare.

– De streiker for å trygge arbeidsplassene sine. Men i realiteten risikerer de jo alle arbeidsplassene i konsernet. Vi er i en veldig vanskelig situasjon, sier Kise på vei inn til møtet til NTB.

– Det er helt naturlig å kalle inn til et ekstraordinært styremøte når selskapet er i krise, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen videre.

Konflikten er betent, og ledelsen i selskapet omtaler kravene fra pilotene som «urimelige».

– Dette er organisert steikebryteri

Fra onsdag vil streiken bli trappet opp i stor grad, og Vatnar sier at ingen piloter i hele Skandinavia da vil stille på jobb.

Norwegian har varslet at de ønsker å sette inn piloter fra andre deler av Norwegian-familien, og det har også kommet meldinger om innleie av fly med mannskap fra utenlandske selskaper.

Men selv om Norwegian skulle klare å skaffe nok piloter mens pilotstreiken pågår, kan selskapet bli rammet av sympatistreik fra andre Parat-medlemmer i luftfarten.

– Dette er organisert streikebryteri, det er det ingen tvil om, sier Vatnar.

Les også:Ekspertene uenige om Norwegian begår streikebryteri eller ikke

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier til VG at konflikten mellom pilotene og selskapet nå har nådd et nytt nivå.

– Inndragningen av retten til å sykemelde seg er åpenbart tilknyttet konflikten de har med pilotene, men nå har selskapet gjort det til at det handler om alle som jobber i Norwegian, sier Skjæggerud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder