Norge har sendt 177 syriske flyktninger ut av landet

Norge har sendt 177 syriske flyktninger til andre europeiske land. Flere menneskerettsorganisasjoner ber Norge slutte å bruke Dublin-avtalen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Av de 177 flyktningene er 25 sendt til Spania og Tyskland, 22 til Sverige og 15 til Frankrike. Det viser tall NRK har hentet ut fra Politiets utlendingsenhet.

Mener Norge bør ta ansvar

Amnesty International Norge, Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) og Norsk Folkehjelp reagerer på at Norge bruker Dublin-avtalen for syriske flyktninger. Avtalen åpner for at flyktninger som har oppholdt seg i et annet europeisk land, kan sendes tilbake dit for å få søknaden sin behandlet.

BAKGRUNN:De første syriske flyktningene har fått opphold

– Med tanke på den enorme flyktningutfordringen vi står overfor, og det bitte lille antallet syrere som klarer å komme seg til Norge, så synes vi det er utrolig smålig at Norge i det hele tatt velger å bruke Dublin-avtalen for å sende noen tilbake til et annet land i stedet for å behandle saken deres i Norge, sier Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International Norge til NRK.

– Grotesk

Hun reagerer spesielt på at Italia er det landet som har fått flest syriske flyktninger fra Norge.

– Det er ganske grotesk, med tanke på at Italia har mottatt nærmere 60.000 flyktninger allerede så langt i år. De har sagt at de ikke kan ta imot flere, sier hun.

Dublin-avtalen ble også brukt til å sende den afghanske tolken Faizullah Muradi til Italia tidligere i år. Etter stort press instruerte Justisdepartementet at saken skulle behandles på nytt, og Faizullah fikk komme tilbake til Norge for å få søknaden behandlet her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder