HELBOM: Alle på dette bildet (unntatt Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes, øverst til høyre) står på Hordaland Høyres toppliste til valget og sitter sentralt plassert i bombransjen. Fra venstre: Torill Eidsheim, Svein Kolbein Halleraker, Liv Kari Eskeland og Sigurd Hille. Foto: Trond Solberg og Høyre
HELBOM: Alle på dette bildet (unntatt Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes, øverst til høyre) står på Hordaland Høyres toppliste til valget og sitter sentralt plassert i bombransjen. Fra venstre: Torill Eidsheim, Svein Kolbein Halleraker, Liv Kari Eskeland og Sigurd Hille. Foto: Trond Solberg og Høyre

Flere Høyre-topper har bompenge-bindinger

INNENRIKS

Når statsministerkandidat i Høyre, Erna Solberg, til høsten går til valg i sitt eget hjemfylke, er hun tett fulgt av en rekke bompengetopper.

Publisert: Oppdatert: 02.11.13 12:06

Bak henne på listen står Øyvind Halleraker, som frem til i går var partiets samferdselspolitiske talsmann. I går trakk han seg midlertidig fra vervet, etter at VG avslørte at han har mottatt flere ti tusen kroner i skjulte honorar fra bompengeselskapenes lobbyforening.

Flere bindinger

Men Halleraker er ikke den eneste med bindinger til bompengebransjen i Høyre.

På Hordaland Høyres stortingsliste, bak partiets statsministerkandidat Erna Solberg, har tre av fire kandidater flere bindinger til bompengebransjen:

Annenkandidat, stortingsrepresentant, og inntil i går, samferdselspolitisk talsmann i Høyre, Øyvind Halleraker, er visepresident i den europeiske lobbyorganisasjonen for bompenger, Asecap. Som VG skrev i går, betales hans reiser til møter i foreningen og hans honorar for vervet, av Norvegfinans, paraplyorganisasjonen for norske bompengeselskap.

Vet du noe om denne saken? Tips VGs journalister her

Styreleder i Norvegfinans er fjerdekandidat på Høyres liste til stortingsvalget, Torill Eidsheim. Hun er også styreleder i veifinansieringsselskapene Voss og Omland Bompengeselskap og i Nordhordalandspakken.

Norvegfinans kjøper tjenester av konsulentselskapet for bompengeselskap, Via Futura, som er eid av Hallerakers kone, Ingrid. I styret til Via Futura, sitter femtekandidat på Høyres liste til Stortinget, Sigurd Hille.

- Hvis det blir ansett som et problem, så skal jeg trekke meg ut, sier Hille.

Vil vurdere verv

Også Eidsheim sier hun vil vurdere sine styreverv om hun kommer på Stortinget.

- To av dem har jeg i kraft av at jeg er fylkestingsrepresentant, så da er det ikke naturlig at jeg fortsetter i. Norvegfinans skal jeg vurdere om det blir aktuelt.

Dermed er kun Solberg, og Peter Christian Frølich, de av Hordaland Høyres fem listetopper, som er uten bindinger til bompengebransjen.

Frps samferdselspolitiske talsmann, Bård Hoksrud, sier det er vanskelig å ha tillit til politikere med slike bindinger.

- Når vi ser at så mange av Hordaland Høyres fremste politikere sitter så sentralt plassert i bompengeselskaper, og synes det er helt greit å flå bilistene, så må bilistene stemme Frp. De må ikke stemme Høyre, sier han.

For Hordaland Høyres listetopper er ikke de eneste i Høyre med bindinger til bompengebransjen.

Ifølge en telling Bergensavisen har gjort, har representanter fra Høyre over halvparten av de 58 styrevervene i de 13 bompengeselskapene i Hordaland.

Høyre-leder Erna Solberg sier hun vil avgjøre Hallerakers videre fremtid i partiet, etter at han har levert en redegjørelse.

Flere opposisjonsledere stiller seg nå kritisk til om Halleraker kan få oppfylt sitt store ønske om å bli samferdselsminister.

- Denne saken er en usedvanlig dårlig søknad, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Hvis dette ikke hadde blitt avslørt nå, men kommet på et senere tidspunkt, ville det uten tvil vært problematikk ved hans habilitet, sier Frp-leder Siv Jensen.

Høyre-leder Erna Solberg sa onsdag følgende til VG:

- Jada, vedkommende kan bli statsråd. Man lærer alltid av sine feil, sa Solberg.

I går var imidlertid svaret et annet:

- Jeg har ikke tenkt å si noe som helst nå om hvorvidt han kan bli samferdselsminister før han har levert sin redegjørelse til partiledelsen.

Familienettverk

Hallerakers nettverk har forgreninger både i partiet - og i stortingsrepresentantens nære familie.

En av dem som har flest styreverv i Hordalands bompengebransje, er Øyvind Hallerakers bror - Svein Kolbein Halleraker.

- Det er praktiske årsaker til at det er slik. Vi har en ordning hvor politikere skal besitte en del av styrevervene. Det er en del av systemet, sier Halleraker.

Når Svein Kolbein Halleraker kalles inn til styret i Fastlandssambandet Halsnøy og Sunnhordland bro og tunnelselskap, møter han trolig også sin samboer, Liv Kari Eskeland.

Eskeland er fylkesleder for Erna Solbergs eget fylkeslag, Hordaland Høyre. Eskeland er også Høyre-ordfører på Stord.

- Jeg vil ikke kommentere saken som fylkesleder, fordi jeg er svigerinnen til Øyvind Halleraker, sier Liv Kari Eskeland.

Ingrid Halleraker har ikke besvart VGs henvendelser.

Her kan du lese mer om