STOLT: - Forsvaret skal være åpne og inkluderende, men en skal ikke bruke religiøse hodeplagg for en hver pris, mener Sandeep Singh Pandher, som brukte turban til uniformen da han ble uteksaminert etter tre år på Forsvarets ingeniørhøyskole. Foto: DANIEL NORDBY, Forsvaret
STOLT: - Forsvaret skal være åpne og inkluderende, men en skal ikke bruke religiøse hodeplagg for en hver pris, mener Sandeep Singh Pandher, som brukte turban til uniformen da han ble uteksaminert etter tre år på Forsvarets ingeniørhøyskole. Foto: DANIEL NORDBY, Forsvaret

Flere land vil lære norske turban-regler

Sandeep (22) bruker turban til uniform: Forstår at folk er skeptiske

INNENRIKS

(VG Nett) Forsvaret har i flere år tillatt religiøse hodeplagg til uniformen. I fjor høst kom det nye, detaljerte regler. De vekker internasjonal interesse.

Publisert: Oppdatert: 14.09.13 16:43

Turban har vært tillatt i Forsvaret siden slutten av 1980-tallet, hijab siden 2006. Men ikke før i høst ble religiøse hodeplagg formelt tatt inn i Forsvarets uniformsreglement, med detaljerte regler for hva som er tillatt og ikke.

- Det er viktig for oss i Forsvaret å være åpne og inkluderende. Flere andre nasjoner har tatt kontakt fordi de vil lære av det vi har gjort. Derfor ser vi at temaet er aktuelt også i flere andre europeiske land, sier major Christian Øverli, pressetalsmann i Forsvaret, til VG Nett.

Mandag leverte Tros- og livssynspolitisk utvalg sin rapport til kulturminister Hadia Tajik. De konkluderer med å tillate at dommere og politi kan få bruke religiøse hodeplagg.

Internt i politiet og blant flere politikere har det vært sterk motstand mot tilpasninger i politiets uniformsreglement. Og Tajik var raskt ute med å avblåse debatten som blusset opp igjen i morges - ved å si at det var uaktuelt å endre uniformsreglene i politiet.

- Positive erfaringer

Men i Forsvaret har de svært gode erfaringer med de nye reglene.

- Såvidt meg bekjent har vi hatt svært få negative tilbakemeldinger og bare positive erfaringer, sier Øverli.

LES FORSVARETS NYE UNIFORMSREGLER NEDERST I SAKEN!

Det samme sier sersjant Sandeep Singh Pandher (22) - som før jul stilte i turban da han ble uteksaminert fra Forsvarets ingeniørhøyskole.

- Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger. Men jeg forstår at folk er skeptiske. Og jeg forstår at folk stiller spørsmål. Når man går i uniform, representerer man den etaten man jobber i. Samtidig synes jeg det er helt greit med debatten. Den må til for å komme frem til et resultat alle kan leve med, sier Pandher til VG Nett.

Han er født og oppvokst i Norge, men familien opprinnelig fra India.

- Jeg er sikh, og har alltid hatt et ønske om å uteksamineres med turban. Det betydde veldig mye for meg, sier Pandher.

Selv om Forsvaret tillater religiøse hodeplagg, er det flere begrensninger.

- Kan ikke fly jagerfly med turban

- Hvis det går utover det vi kaller operativ effektivitet eller helse- miljø- og sikkerhetsbestemmelsene, må alle religiøse symboler vike, sier Tor Simen Olberg, kirke- og religionsrådgiver ved feltprostens kontor.

- Det er også vanskelig å være jagerpilot om du insisterer på å fly med turban eller nekter å klippe hår og skjegg. Dessuten tillater vi det for eksempel ikke om du står slottsvakt for Garden. Døren inn til Forsvaret er forholdsvis åpen, men ikke med ubegrensede muligheter, sier Olberg.

Han har vært feltprest i 18 år, og satt i gruppen som utarbeidet uniformsreglene.

- Helt fra tidlig på 1990-tallet har Forsvaret sett på dette som en positiv mulighet til at alle - uansett livssyn - skal kunne tjenestegjøre i Forsvaret. Det gjelder også de med et livssyn som betyr sterk vekt på visuelle, religiøse symboler, sier Olberg.

UTDRAG FRA FORSVARETS UNIFORMSREGLER

3.5 Religiøse symboler og effekter til uniform
3.5.1 Generelt
Religiøse symboler tillatt brukt til uniform i Forsvaret er knyttet til de største offisielt registrerte trossamfunnene i Norge.
Retten til og begrensningene i bruk av religiøse symboler gjelder uavhengig av personellkategori. De tillatte religiøse symbolene kan benyttes til alle uniformer og i de fleste tjenestesammenhenger.
Avdelingssjef skal vurdere hvorvidt bruken av religiøse symboler kan komme i konflikt med krav til helse, sikkerhet eller operativ evne eller effekt. Eventuelle restriksjoner i bruken av tillatte religiøse symboler må vurderes på et individuelt og saklig grunnlag.
For tjeneste i Hans Majestet Kongens garde gjelder egne bestemmelser.
Følgende fellesregler gjelder i forhold til alle religioner:
Hår og skjegg skal være velpleid.
Anheng, kjeder og lignende skal bæres skjult under uniformen.
3.5.2 Kristendom
Under gudstjeneste kan kvinner dekke til håret med et sort ensfarget tørkle uten pynt.
Symboler og plagg som benyttes av prest tilknyttet feltprestkorpset er regulert gjennom egne bestemmelser, og omhandles dermed ikke i dette regelverket.
3.5.3 Islam
Kvinner kan benytte skjorte med lange ermer, selv om resten av avdelingen går med uniform med korte eller oppbrettede ermer. Alternativt kan det benyttes en sort langermet trøye under uniformsskjorten.
Hijab er tillatt dersom den følger hodeformen og ikke er flagrende. Den skal være sort ensfarget og uten pynt. Hijab erstatter ikke militært hodeplagg, og skal derfor brukes under de ordinære militære hodeplaggene.
Niqab, jilbab, burka og eventuelle andre plagg som skjuler ansiktet og/eller uniformen er ikke tillatt.
3.5.4 Sikhisme
Kesh betyr å la alt hår forbli uklippet. Håret skal likevel være velpleid. Ved langt hår skal dette bæres i en knute enten på toppen av hodet eller i nakken. Hårknuten kan dekkes av en turban eller en patka. Ved langt skjegg skal skjeggnett benyttes.
Turban kan erstatte annet militært hodeplagg. Den skal normalt være av samme farge som hodeplagget til de øvrige i avdelingen. Pannebåndet i turbanen skal være sort. Luemerker skal festes på turbanen slik at de er sentrert rett over pannebåndets triangel.
Bruk av hjelm eller annen verneutrustning er ikke alltid forenlig med bruk av turban. I slike tilfeller kan en patka benyttes. Hvis patka benyttes skal denne være sort ensfarget. Patka erstatter ikke militært hodeplagg, og skal derfor brukes under de ordinære militære hodeplaggene.
Kara er et armbånd av stål. Det kan bæres på høyre håndledd, og er tillatt brukt så lenge det ikke kommer i konflikt med krav til helse, sikkerhet eller operativ evne eller effekt.
Kirpan er en symbolsk kniv. Den kan bæres over skjorte. Når jakke benyttes, bæres kirpan innenfor denne. Bæring av kniv i det offentlige rom gjøres i henhold til lokale politivedtekter.
3.5.5 Jødedom
Kippa er en kalott som dekker hodets krone. Den erstatter ikke militært hodeplagg, men mannlige medlemmer av det mosaiske trossamfunn kan benytte sort kippa uten pynt når militært hodeplagg ikke benyttes.
Det er tillatt å bære tzitzit (et poncho-liknende plagg) under uniformen.
Medlemmer av det mosaiske trossamfunn skal ikke pålegges å bære klesplagg hvor ull og lin er sydd sammen.
KILDE: Forsvaret

Her kan du lese mer om

Rabattkoder