Ordfører: Ikke aktuelt med sprenging

RAUMA/ OSLO (VG) Ifølge Raumas ordfører er det foreløpig ikke aktuelt å sprenge fjellet «Mannen».

 • Mona Byrkjedal
 • Patrik Eian Fjeldstad
 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er ikke vurdert hvorvidt det skal sprenges. Det er ikke tema de nærmeste dagene, sier ordfører Lars Olav Hustad til VG søndag kveld.

Målinger fra fjellet «Mannen» i Rauma har utløst skredalarm, og nedbør kan fremskynde situasjonen. Ifølge geologene skal det ikke mer enn et regnskyll til før opp mot 120.000 kubikk stein kan rase.

Norges vassdrags- og energidirektorat møtte søndag Åknes/Tafjord Beredskap og Rauma kommune.

– Vi har diskutert hva vi gjør på kort sikt og hva vi gjør på lang sikt. Fjellet beveger seg på samme måte som det har gjort i det siste, det har ikke vært noe eskalering ut over det vi har sett de siste dagene, sier Hustad.

– Kan vi få et ras nå i kveld?

– Geologen sier at han aldri kan garantere at det ikke skjer, men sjansen er ikke så stor.

Imponert over innbyggerne

Kommunen skal fremover ha faste møter med de evakuerte, slik at de får informasjon. Ordføreren sier til VG at han er imponert over innbyggerne i kommunen, som har vært evakuert fra hjemmene sine siden 22. oktober.

– Innbyggerne går jo selvfølgelig og venter. De evakuerte tar det fint. De har vært veldig eksemplariske, og de som har vært mest rolige oppi det hele, og det er imponerende. Men usikkerheten på når man får flytte tilbake og om de får flytte tilbake, er jo vanskelig å leve me, sier Hustad.

NVE opplyser til VG at det søndag kveld er 7–8 mm bevegelse i døgnet. Nedbøren i fjellet kan fylle små hull i steinmassene, og det er dette som utgjør faren ved store nedbørsmengder. NVE tør ikke si noe om når fjellet raser.

Tidligere har sjefgeolog Lars Harald Blikra sagt at han tror det kommer til å gå et par dager før fjellet raser ut. Blikra overvåker fjellområdet for det interkommunale selskapet Åknes/Tafjord Beredskap.

– Situasjonen er uforandret. Fjellet beveger seg med samme hastighet som tidligere, sier han til NTB ved 12-tiden søndag.

FARLIG OMRÅDE: Grafisk fremstilling av det rasfarlige området i Rauma. Foto: Grafikk:SONDRE NILSEN,

Ventet mye regn

Bevegelsen er på 6–7 millimeter i døgnet. Om det kommer mye nedbør, kan det fremskynde raset, men det har ikke kommet så store mengder at det har noen særlig betydning, ifølge Blikra.

– Det kan bli mer regn utover dagen. I kveld er det ventet 10–20 millimeter. Det har ikke vært noe særlig til nedbørsmengder i natt, men det er begynt å komme litt nedbør på kysten, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Arnstein Tjøstheim til VG søndag formiddag.

Evakuert

Lørdag ble det jobbet med å frakte ut dyr og eiendeler, slik at området kan bli helt avstengt. Ordfører Lars Olav Hustad uttalte at han nesten håper skredet kommer snart, slik at innbyggerne slipper å leve i usikkerhet fremover.

– Vi har stor forståelse for situasjonen til de evakuerte. De står øverst på vår agenda, for det er aldri kjekt å føle usikkerheten om hvorvidt bostedet deres kan bli ødelagt. Slik situasjonen er nå, kan de dessverre ikke flytte tilbake, sier regionsjef Brigt Samdal i NVE.

Direktoratet frykter at de evakuerte må holde seg borte fra hjemmene sine i lengre tid.

– Hvis vi eksempelvis går over i en streng kuldeperiode, kan vannet i fjellet fryse. Da kan vi få en innfrysing av fuktigheten som stabiliserer området, sier regionsjefen.

Les også

 1. Følg «Mannen»-dramaet:
  - Fjellet beveger seg med samme hastighet

  Ifølge geolog Lars Harald Blikra er situasjonen ved "Mannen" uforandret.
 2. Alle unntatt én evakuert i det rasutsatte området

  OSLO/RAUMA (VG) Skredfaren i området rundt Mannen er nå så stor at det jobbes med å frakte ut dyr og eiendeler, slik at…

Mer om

 1. Rasdramaet i Rauma

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ordfører om rasfjellet: - Ikke aktuelt med sprenging

 2. «Mannen»-dramaet: Bevegelsene i fjellet har økt

 3. Følg «Mannen»-dramaet:
  - Fjellet beveger seg med samme hastighet

 4. Geolog om «Mannen»: – Fjellet er vanskelig å tolke

 5. Mannen-dramaet: - Raset kan gå i kveld

 6. Kaldvær kan holde igjen Mannen-skredet over vinteren

Fra andre aviser

 1. Geolog tror ikke raset i Rauma kommer søndag

  Aftenposten
 2. Steinsprang og støvskyer ved Mannen etter rødt farevarsel

  Aftenposten
 3. - Kan forvente et skred i løpet av kvelden

  Aftenposten
 4. Geolog venter ikke Mannen-ras søndag

  Bergens Tidende
 5. Evakuerte håper skredet kommer snart

  Aftenposten
 6. Politiet nedlegger oppholdsforbud under Mannen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder