AVVISER KRITIKKEN: Statoils konsernsjef Helge Lund i Stortingets høring mandag ettermiddag. Foto: SCANPIX

Bellona: Statoil dyttet kreftfaren foran seg

Ifølge Bellona dyttet Statoil-sjef Helge Lund kreftfaren foran seg for å slippe å fullføre fullskala rensing av varmekraftverket på Mongstad.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Helge Lund avviser beskyldningen som en fornærmelse mot sine medarbeidere.

- Jeg tar veldig sterk avstand fra det, sier Statoil-sjefen.

Tidligere mandag hadde eks-statsminister Jens Stoltenberg forklart at han ikke angrer på at hans regjering satte i gang det store Mongstad-prosjektet i 2006.

Hevder å ha brev

Temperaturen i høringen om den avbrutte månelandingen på Mongstad steg betydelig på gangen utenfor Stortingets høring mandag ettermddag, da Statoil-sjef Helge Lund var ferdig med sin forklaring overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Frederic Hauge fra Bellona hevder at han sitter på et brev som viser at Statoil nektet å akseptere konklusjonen fra et ekspertpanel i EU - som sa at man kunne gå videre med den såkalte amin-teknologien for fangst av CO2 fra varmekraftverket på Mongstad.

- Håndterlig

- Kreftfaren var håndterlig, men Statoil dytter kreftfaren foran seg, sier Fredric Hauge til VG.

- Jeg synes det er vanskelig å sitte og høre på påstandene fra miljøbevegelsen og Hauge. Det ble stilt spørsmål ved kreftfare. Det måtte vi selvfølgelig gå inn i og finne ut av. Jeg tror dere vil forstå at vi som industrielt ansvarlig var nødt til å ta denne risikoen på alvor, sa Helge Lund i høringen.

Alarmen gikk allerede i 2011, da Statoil varslet regjeringen om at den aminteknologien som var tenkt benyttet til fangst av CO2 fra varmekraftverket på Mongstad, kunne være kreftfarlig for omgivelsene.

Trakk i bremsen

Kreft-alarmen førte til at regjeringen trakk i bremsen og ville utsette investeringsbeslutningen med tre år, til 2016. Men Frederic Hauge, som da var tett engasjert i EUs arbeid med CO2-fangst, viser til at Klima og forurensningsdirektoratet mente at kreftfaren allerede da var til å håndtere.

Hauge har gått langt i å påstå at Statoil brukte kreftrisikoen som et kort for å komme seg ut av forpliktelsen til å sørge for fullrensing av Mongstad-kraftverket, så snart det lot seg gjøre.

Det avviser Helge Lund blankt:

- Jeg tar veldig sterk avstand fra det. Ting blir ikke mer sant om man gjentar det. De avtaler Statoil inngår, holder vi. Dette er svært lite hyggelig for mine medarbeidere å høre at man stiller spørsmål ved Statoils vilje og evne til å gjnnomføre dette. Det er vanskeligere gjennomføre, enn å snakke om det i avisen, sier Statoil-sjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder