Fire i besetningen tatt med promille - politiet stoppet charterfly på Gardermoen

Fikk tips om promille-mistanke

Passasjer til VG: De hevdet besetningen var syke

Politiet: Besetningen flyr ikke videre

Air Baltic: - Vi undersøker hendelsen

OSLO LUFTHAVN (VG) Her stopper politiet Kreta-flygningen fra Gardermoen. Årsak: Kaptein, styrmann og to flyvertinner ble tatt med promille.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet fikk melding om mistanke om promille natt til lørdag og rykket ut for å gjennomføre en kontroll klokken 05.15.

Ifølge politiet blåste både kaptein, styrmann og to flyvertinner rødt under kontrollen.

Det betyr at alle sammen hadde en promille på over 0,2, ifølge politiets målinger.

– Vi fikk en melding om mistanke om promille som gjorde at vi valgte å ta en kontroll, sier operasjonsleder Torleif Skovereng ved Romerike politidistrik til VG lørdag morgen.

SKULLE DU REIST MED FLYET? HAR DU INFO, BILDER ELLER VIDEO? KONTAKT VG!
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || TLF 2200 000

Boeing 737-flyet skulle fly norske charterturister til Chania på Kreta, og var dagens første avgang fra Oslo Lufthavn. Flyet hadde oppsatt avgangstid klokken 05.45.

– Vi jobber med crewet, tar avhør og vurderer hva som skal gjøres. De er fortsatt på Gardermoen, og flyet vil nok ikke gå videre med dem, sier Skovereng.

(Artikkelen fortsetter under bildet...)

RUTINEKONTROLL: Egentlig skulle fly, besetning og passasjerer vært på vei til Kreta. Men politiets rutinekontroll stoppet Air Baltic-flyet - etter at fire av besetningen blåste rødt på promillekontrollen på Gardermoen lørdag morgen. Foto:2200 LESERBILDE,

Men ferien fikk en dramatisk start for de over 100 passasjerene. Før flyet fikk tatt av, ble flere av dem vitner til at besetningen ble ført inn i en ventende politibil.

– Reagerte ikke på oppførsel eller ganglag

Ekteparet Erling (43) og Helena Langeland (44) var to av passasjerene. De dro fra sitt hjem i Asker klokken to i natt for å rekke flyet.

Passasjer: Reagerte ikke

– Vi sjekket inn som vanlig og gikk til gaten. Etter hvert kom crewet, de gikk forbi og inn i flyet. Vi reagerte ikke på oppførsel eller ganglag, sier Langeland til VG.

RAMMET AV FLYFYLL: Erling (43) og Helena Langeland (44) fra Asker skulle flydd til Kreta med Star Tour og Air Baltic. Nå blir ferien forsinket etter at besetningen ble promilletatt. Foto:PRIVAT,

Deretter kom politiet.

– Det kom en politibil utenfor. Etter kort tid ble besetningen tatt inn i denne bilen og kjørt vekk, sier Langeland.

Besetningen ble tatt med til lege for å sikre blodprøver, og satt i morgentimene lørdag hos politiet på Lillestrøm, får VG opplyst.

– Vi ser selvsagt alvorlig på slike saker og er glad for at politiets rutiner har avdekket denne hendelsen, sier vakthavende direktør og pressevakt Bjarte Økland ved Oslo Lufthavn til VG.

Han har ikke tilgjengelig statistikk over hvor ofte flypersonale blir ruskontrollert på flyplassen, og kan heller ikke svare på hvor ofte det har skjedd at flypersonale har blåst rødt.

Vil få flyet av gårde

Det var selskapet Air Baltic som skulle utføre selve flygningen – på vegne av Star Tour.

Charterselskapet jobbet ved 08-tiden lørdag morgen med å få kontakt med flyselskapet som de samarbeider med.

– Vi har ikke fått kontakt med dem ennå. Vår prioritet nå er å få passasjerene av gårde til Chania, sier informasjonssjef i TUI Nordic, Mathias Bergendahl, til VG.

Hellas-flyet som ble forsinket som følge av promilletatt besetning, vil få nytt crew nå på morgenen.

– Vi har vært i kontakt med flyselskapet som håper at de kan dra i 09.30-tiden, sa Star Tours informasjonssjef Mathias Bergendahl.

Air Baltic har heller ikke besvart VGs henvendelser lørdag morgen. Klokken 1140 lørdag skriver flyselskapet på sine Facebooksider at de «undersøker hendelsen på BT7843 og vil komme raskt tilbake med mer informasjon».

Passasjer: Hevdet besetningen var syke

Ifølge Langeland hevdet flyplass-personalet at det var sykdom som stoppet flygningen.

– Personellet i gaten opplyste at besetningen var syke og ikke i stand til å fly, og at flyet ble kansellert. Vi gikk derfor tilbake til bagasjebåndet for å hente sakene våre. Da kom en representant fra Air Baltic og ga oss matbonger og opplyste at ny besetning var på vei. Vi lot derfor bagasjen være og venter nå på at flyet skal settes opp igjen, sier Langeland.

– Hva tenker du om sikkerheten når noe slik skjer?

– Vi er glade for at det tas promillekontroller og at besetningen ikke får fly hvis de er påvirket, sier Langeland.

Blant passasjerene som fikk Syden-ferien utsatt, er også et reisefølge fra Egersund og Sokndal.

– Det er forferdelig

FLYFYLL GIR FERIEFORSINKELSER: Birgit Mangersnes, Eline Mellgren, Lars Joakim Mangersnes, Sofie Mellgren og Elias Mellgren er noen av passasjerene som er rammet etter at Air Baltic-besetningen ble promilletatt på Gardermoen lørdag morgen. Reisefølget fra Egersund og Sokndal roser politiet. Foto: PRIVAT,

– Vi fikk først beskjed om at hele flygningen var kansellert, og tenkte at det måtte være tekniske problemer eller noe slik. Så fikk vi høre hva som hadde skjedd

I samme reisefølge er også Jane Marie Mellgren og hennes 12 år gamle datter Sofie. Hun er ikke videre imponert over Air Baltic-mannskapets oppførsel.

– Det veldig rart. Når har egentlig de som jobber på fly tid til å feste? spør 12-åringen.

– Jeg synes det er forferdelig. Vi kunne vært på Kreta nå, i sol og varme. Og så sitter vi her, legger hun til.

Likevel er rogalendingene glade for at ferien ble utsatt, tross alt.

– Vi er veldig glade for at vi ikke ble sendt av gårde i et fly med beruset mannskap. Det er veldig bra politiet fikk tatt dem, sier Mangersnes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder