NY STRAFFELOV: Justisminister Anders Anundsen (Frp) og regjeringen har besluttet at eksisterende IKT-løsninger i politiet skal tilpasses den nye loven. Foto:Frode Hansen,VG

Forsinket straffelov trer i kraft i oktober

Over ti år etter at loven ble vedtatt har regjeringen bestemt at den «nye» straffeloven trer i kraft 1. oktober 2015.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Siden loven ble vedtatt i 2005 har den blitt liggende i Justisdepartementets skuffer.

Deler av loven har blitt innført, men ikke hele. Årsaken er at politiets straffesakssystemer har vært så gamle at de ikke har hatt kapasitet til å ta imot en ny straffelov.

– Arbeidet er i rute

Fredag ble det klart at den nye straffeloven skal tre i kraft 1. oktober 2015 ved hjelp av en oppgradering av det gamle IT-systemet.

– Den rødgrønne regjeringen mente loven ikke ville tre i kraft før i 2018. Å vente så lenge på å få på plass en straffelov som er vedtatt av Stortinget, er ikke akseptabelt. Derfor var dette noe av det aller første jeg grep fatt i da jeg ble statsråd, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en pressemelding.

Regjeringen har besluttet at eksisterende IKT-løsninger i politiet skal tilpasses den nye loven. Mange tusen ansatte i politi- og påtalemyndighet, domstolene og andre aktører skal læres opp.

– Dette har vi en god gjennomføringsplan på og arbeidet er i rute, sier statsråden.

Justisministeren beskriver den nye straffeloven som mer moderne og enklere, og forventer at dette vil føre til mer effektiv saksbehandling.

– Loven har en enklere struktur og en enklere språkform. Jeg forventer at dette vil bidra til å effektivisere saksbehandlingen, sier Anundsen til NTB.

Han trekker fram flere straffeskjerpelser som viktige endringer i den nye straffeloven som vil tre i kraft fra 1. oktober i år.

– For eksempel endres strafferammen på vold i nære relasjoner fra 6 til 15 år. Det er en svært viktig endring, mener Anundsen.

– Tull å vente i årevis

Sommelet rundt den nye straffeloven har høstet mye kritikk de siste årene.

Advokat John Christian Elden har vært svært engasjert i saken og har drevet en standhaftig kampanje på nettsamfunnet Twitter for å få iverksatt den nye straffeloven.

– Regjeringen kan iverksette dette på dagen. Som de har kunnet helt siden loven ble vedtatt, sa Elden til NTB i 2013 da Regjeringen Stoltenberg forsøkte å få fortgang i iverksettingen av den nye loven.

Elden sa da at argumentet om at loven ikke kan iverksettes på grunn av for gammelt IKT-system, heller ikke er holdbart.

– Hele loven kunne vært iverksatt på dagen uten datakostnader. Bruk tekstbehandling om nødvendig. Det er dommerhoder som skal bruke loven, så det er bare tull å vente i årevis på å få vedtatt en lov på grunn av et datasystem, sa Elden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder