Fersk VG-måling: Partiene sliter med å flytte velgere

Må ha nye store saker for å oppnå endring

Partiene sliter med å flytte velgere i valgkampen: Fortsatt
velger kvinner rødgrønt – og menn borgerlig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er små utslag på InFacts partibarometer for kommunevalget. I undersøkelsen som ble tatt opp fredag og lørdag er alle endringer innenfor feilmarginen.

Følg utviklingen i VGs direktestudio.

– Etter at mange velgere var på vandring gjennom våren ser det ganske stabilt ut nå. Det kan tyde på at det må skje noe uforutsett i valgkampen, eller at noen av partiene må få noen nye store saker på dagsordenen for å få flyttet velgere, sier fagsjef Knut Weberg i InFact.

KVINNE-SMILER: SV-leder Audun Lysbakkens parti har tre ganger så mange kvinnelige som mannlige velgere. Foto:Jan Petter Lynau,VG

På denne målingen er den største endringen er en liten tilbakegang på 0,3 prosentpoeng for Ap, til 30,5:

– «Ørnen» har landet på rundt 30 prosent og jeg tror det må nye forhold til før de skal mye videre nedover. Det som har skjedd siden i vinter, er at Ap har mistet randvelgere. Når Ap har 40 prosent, sitter mange av velgerne løst sier Weberg.

Gutta svikter SV

Bakgrunnstallene viser også at det fortsatt er store forskjeller mellom kjønnene – og mellom de ulike aldersgruppene:

Størst kjønnsforskjell er det på denne målingen for SV. Partiet har nesten tre ganger så mange kvinnelige som mannlige velgere, bare 1,9 prosent av norske menn sier de vil stemme på SV-leder Audun Lysbakkens parti.

Ap har på denne målingen nesten 44 prosent flere kvinnelige enn mannlige velgere, mens Sp har 6,2 prosent flere kvinnelige enn mannlige velgere.

Frp fortsatt mannepartiet

MANNE-SMILER: Frp-leder Siv Jensens parti har 80 prosent flere mannlige enn kvinnelige velgere. Foto:Terje Bringedal,VG

For de borgerlige partiene er det i hovedsak motsatt: Frp har over 80 prosent flere mannlige enn kvinnelige velgere på denne målingen, Venstre har 40 prosent flere menn i stemmerekkene, mens Høyre har nesten 28 prosent flere mannlige velgere.

KrF, som flørter med de rødgrønne i blant annet Bergen, er partiet som bryter trenden. Det tradisjonelt borgerlige partiet har over 17 prosent flere kvinnelige enn mannlige velgere på denne målingen.

Det er likevel langt fra nok til å utjevne forskjellene mellom blokkene: 57,1 prosent av norske kvinner stemmer på de partiene Ap, SV, Sp, Rødt og MDG, mens 54,6 prosent av norske menn stemmer på H, Frp, Venstre og KrF.

Følg utviklingen i VGs valgstudio!

Partiet som vil fremstille seg som blokkuavhengig, men i kommunene i hovedsak stemmer med de rødgrønne, De Grønne (MDG) er det eneste partiet som har tilnærmet lik kjønnbalanse på denne InFact-målingen: 5,3 prosent både blant kvinner og menn.

– MDG plukker overalt

Knut Weberg sier at det mest tydelige ved dette valget ser ut til å være De Grønnes fremgang:

– Vi gjør også mange lokale målinger, og vi ser at de plukker mandater nesten overalt der de stiller liste. Det ser ut som de kan bli representert i hundretall kommunestyrer, sier Weberg.

Rødt, MDG og Venstre SV er partiene som relativt sett gjør det best blant velgere under 45 år, mens KrF, Høyre, Frp og Ap gjør det bedre blant de over.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder