ERNAS HJEMMEBANE: Harald Schjelderup kan smile bredt her, foran huset til Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, på Skjold i Bergen. Foto: VG , VG

Høyre i Bergen kollapser - selv i Ernas nabolag

Problemer innad i Høyre  - bare én uke før valget • Forbereder seg på oppgjør dersom partiet går på valgtap

SKJOLD I BERGEN (VG) Foran huset til Erna Solberg kan Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup juble idet valgkampen til Bergen Høyre er i ferd med å rakne på innsiden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg bor bare et steinkast unna henne, sier Schjelderup mens han står utenfor huset til statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Skjold valgkrets i Fana bydel i Bergen er et erkekonservativt nabolag hvor de aller fleste pleier å stemme Høyre.

Høyre-kollaps

Men nå er Høyre i ferd med å kollapse fullstendig i dette nabolaget.

VGs ferske Bergen-måling har Arbeiderpartiet parkert Høyre og ligger an til å bli det største partiet i Erna Solbergs nabolag.

At Høyre fjernet eiendomsskatten i to år for så å gjeninnføre den til en mye høyere sats, bråket rundt Bybanen og politietterforskningen mot Trude Drevland har fått velgerne til å flykte.

Hele historien: Slik har Ernas hjemby blitt hennes verste mareritt

Hvis målingene slår til blir det Harald Schjelderup som om noen uker kan sparke Høyres Martin Smith-Sivertsen ut av byrådslederkontoret i Bergens rådhus.

– Etter 12 år med Høyre-styre og de siste årenes bråk, så trenger Bergen et skifte. Jeg lover at vi skal sørge for mindre bråk og en trygg styring av byen.

Følg utviklingen i VGs direktestudio.

Never again!

En liten gåtur fra Erna Solbergs hus ligger Lagunen kjøpesenter, hvor flere Høyre-politikere forsøker å kapre til seg velgerne de desperat trenger for ikke å tape valget.

– Jeg stemte Høyre ved forrige valg. Never again! tordner en kvinne til de to Høyre-politikerne Ørnulf Samdal og bystyremedlem Vasan Singaravel som forsøker å gi henne en brosjyre.

Se bildene: Dette skoleforfallet kan koste Høyre makten i Ernas hjemby

– De siste ukene har ikke valgkampen gått vår vei. Jeg har ikke gitt opp. Vi er noen i Høyre som fortsatt tror på dette, sier Singaravel til VG.

FOLKETOMT: Det er ikke mange velgere som kommer bort til Vasan Singaravel og Ørnulf Samdal i Bergen Høyre der de stod på stand for partiet på Lagunen kjøpesenter tirsdag kveld. Foto: Tor Erik H. Mathiesen , VG

– Men dere er ikke så mange?

– Det er for tidlig å si, men kanskje vi kom igang med vår valgkamp litt for sent. Jeg kan ikke si at vi ikke har hatt en strategi for valgkampen, men jeg tør heller ikke si at vi vil lykkes med den vi har. Men jeg velger å tro at vi vil lykkes med den vi har, sier Singaravel.

– Slaget er tapt

En drøy uke før valget sier en rekke sentrale personer i Bergen Høyre til VG at de har mistet troen på at partiet kan beholde makten i statsministerens hjemby.

Ingen vil si det åpent, men svarene VG får er klare:

– Slaget om Bergen er tapt. Alle internt i Høyre vet det. Det er over, sier en av de sentrale skikkelsene i Bergen Høyre.

Og den siste uken har vært svært krevende for Ernas Solbergs lokalparti:

• VGs rykende ferske måling bekrefter at Bergen Høyre er i ferd med å gå på et katastrofalt dårlig valgresultat.

• Mandag bestemte politiet i Hordaland seg for å gjenåpne saken mot Høyres ordfører Trude Drevland.

Derfor etterforskes Drevland: Lobbet for skipsreder etter å ha blitt påspandert privatfly-tur og lukushotell

• Selv om de fire partiene som i dag står bak byrådet skulle få fornyet flertall, så er det høyst usikkert om byrådet vil overleve. KrF har vært krystallklare på at de ikke føler seg bundet og at de kan støtte et Arbeiderparti-byråd.

Folket vraker Høyre-toppene

VG kan i dag presentere både en ordfører- og en byrådsledermåling for Bergen som ytterligere indikerer at Bergen Høyre kan gå mot et katastrofalt dårlig valgresultat.

Byrådslederkandidat Harald Schjelderup (Ap) valser over Høyres byrådsleder Martin Smith-Sivertsen i VGs byrådsledermåling.

I målingen svarer 40,1 prosent av de spurte at de ønsker Schjelderup som ny byrådsleder, mens Smith-Sivertsen bare er ønsket av 26,1 prosent.

IKKE POPULÆRE: Ordfører Trude Drevland (på plakaten) og byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (til høyre) er langt mindre populære enn Arbeiderpartiets kandidater blant bergenserne. Foto: VG , VG

Ordførermålingen viser at bergenserne samtidig vil bytte ut dagens ordfører Trude Drevland (H) med Aps kandidat, Marte Mjøs Persen.

Internt i Bergen Høyre ulmer det og det snakkes allerede om oppgjøret som vil komme dersom partiet ikke klarer å stanse velgernes flukt og likevel vinne valget med et nødskrik.

– Vi kom i gang med vår valgkamp for sent. Vi ventet for lenge. Jeg kan ikke si at vi ikke har hatt en strategi for valgkampen, men jeg tør heller ikke si at vi vil lykkes med den vi har, sier Singaravel.

Frustrasjon

Bystyremedlem Norvald Visnes (H) sier det er tunge tak på innsiden av Bergen Høyre om dagen.

– Det er tydelig at vi ikke når frem med budskapet vårt. Vi forsøker jo å forklare folk hvorfor vi gjeninnførte eiendomsskatten, at det var et nødvendig onde. Vi kan ikke gi opp, selvsagt. Men det ser vanskelig ut.

– Hvordan vil du beskrive stemningen internt?

– Stemningen… Det er godt samhold, men vi når ikke frem og det skaper frustrasjon.

Høyre-kollega i bystyret, Eivind Haldor Hermansen, kjenner på de samme følelsene.

– Vi når ikke frem med budskapet vårt om alt det bra vi har fått til i byen i løpet av de 12 årene vi har styrt og ikke minst den visjonen og de gode løsningene vi har for Bergen videre. Jeg tror mye av grunnen til det er at mediene ikke tar innover seg den gode politikken som vi har hatt for Bergen de siste 12 årene.

Til tross for elendige meningsmålinger har ikke Hermansen gitt opp.

– Jeg har tatt 14 dager ferie for å drive valgkamp for Høyre for å møte velgerne og fortelle om Høyres nye ideer og gode løsninger. Vi skal stå på frem til valget.

Bakpå

Gruppeleder Dag Skansen erkjenner at Høyre sliter med å få til en god valgkamp.

– Vi har vært litt bakpå i denne valgkampen. Vi har lagt en vanskelig tid bak oss, og det har gjort at en del velgere har satt seg på gjerdet.

Skansen understreker at han føler partiet står samlet og er motiverte for den siste innspurten av valgkampen, men:

– Vi har en veldig spesiell valgkamp nå, som er preget av utfordringer vi ikke har opplevd tidligere, sier Skansen med referanse til saken mot Trude Drevland.

Også stortingsrepresentant Erik Skutle innrømmer at valgkampen er vanskelig.

– Vi har en tøff jobb. Det er det ingen tvil om. Det er uvant for Bergen Høyre ikke å lede med en klar margin. Vi har hatt gode målinger lenge, men ingenting vokser inn i himmelen til evig tid. Men jeg tror vi skal klare det.

... men Martin gir ikke opp

GIR IKKE OPP: Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen. Foto: VG , VG

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen var også Bergen Høyres ordførerkandidat sist Høyre tapte valget i Bergen – for 16 år siden.

Han nekter å gi opp håpet når det nå gjenstår en uke med valgkamp.

– Jeg opplever ikke at noe slag er tapt. Når jeg snakker med våre partifolk, så opplever jeg samhold og at vi har tro på å komme godt ut av dette valget, sier Smith-Sivertsen til VG.

Han erkjenner imidlertid at valgkampen er vanskelig for ham.

– Det er en krevende valgkamp for oss. Det har vært mange saker som ikke har vært gode. Men etter hvert har politikken vår kommet mer frem, og nå tenker jeg at vi får vente på valgdagen før vi feller noen dom, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder