Statsministeren om IS-kidnappingen: – Norge betaler ikke løsepenger

Slik jobber regjeringen med gisselsituasjonen

Erna Solberg sier det er uaktuelt for Norge å gi etter for press fra terrororganisasjonen IS.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister.

TATT SOM GISSEL: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48). Foto: PRIVAT ,

Dette er saken: IS har tatt norsk gissel

Det sa statsminister Solberg da hun litt etter klokken 22 i går kveld holdt pressekonferanse på Statsministerens kontor på Akershus festning. Der bekreftet hun at regjeringen i januar ble kjent med at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) var tatt som gissel i Syria.

Torry Pedersen forklarer: Derfor navngir VG gisselet

En serie krav

Statsministeren fortalte også at Norge har mottatt en rekke krav fra IS i bytte mot nordmannens frihet.

– Kidnappernes har fremsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger, sa Solberg.

Hun sa at Norges prinsipp om ikke å betale løsepenger er bygget på internasjonale forpliktelser Norge har.

– Utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere tas som gissel. Vi er også forpliktet av folkeretten og FN-resolusjoner til å motvirke terrorfinansiering. Dessverre vil den oppmerksomheten organisasjonen nå får i Norge være nettopp det de ønsker, sa statsministeren.

Terrorforsker til VG: – Presset mot norske myndigheter er økt

Ifølge Ole Johan Grimsgaard-Ofstads egne opplysninger i sosiale medier skal han ha ankommet Idlib i Syria i januar i år. Det er uklart hva som var formålet med reisen.

I fangenskap hos flere

Han ble ifølge statsministeren tatt til fange kort tid etter det. I løpet av det siste halvåret skal nordmannen ha vært fanget av flere ulike grupperinger, men norske myndigheter mener alt nå tyder på at det er IS som holder ham fanget.

– Så langt vi kjenner til skal det norske gisselet – en mann i 40-årene – ha blitt kidnappet inne i Syria i slutten av januar i år. Han har i tiden etter dette blitt holdt fanget av forskjellige grupperinger, men vi har i dag grunn til å tro at han holdes fanget av ISIL. Kidnappernes har fremsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger, sa Solberg.

Det var i slutten av januar at UD og utenriksminister Børge Brende (H) ble gjort kjent med at nordmannen var bortført og ble holdt tilbake mot sin vilje.

Siden den gang har Regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU) og de parlamentariske lederne på Stortinget blitt holdt løpende orientert om utviklingen i saken og hvordan regjeringen jobber med den.

Ovsersikt fra februar i år: De ble tatt til gisler av IS - slik gikk det

Etter det VG kjenner til er det ikke blitt holdt møter i Den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget om saken.

Krisestab jobber for fullt

Regjeringens sikkerhetsutvalg består av statsminister Solberg, utenriksminister Børge Brende (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), EU-minister Vidar Helgesen (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og justisminister Anders Anundsen (Frp).

ORIENTERTE NASJONEN: Statsminister Erna Solberg (H) avbrøt sin deltakelse i NRKs debattprogram fra Drammen i går kveld, dro til Oslo og holdt pressekonferanse klokken 22.05 i fra presserommet i Statsministerens kontor. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

– Så snart norske myndigheter ble varslet om kidnappingen ble det umiddelbart etablert en krisestab under ledelse av Utenriksdepartementet og med deltagelse fra Politiets krise- og gisselforhandlertjeneste, E-tjenesten, Kripos, PST og Politidirektoratet. Krisestaben arbeider pågår for fullt, sa Solberg, og la til:

– Vi har mobilisert alle relevante krefter norske myndigheter råder over i arbeidet med denne saken. Vi samarbeider med flere andre land og med deres ulike tjenester. Vi har også kontakt med ulike aktører i regionen som potensielt kan bidra til vårt arbeid i denne saken.

Har frarådet Syria-reiser siden 2013

Utenriksdepartementet skal ha lav terskel for å sette krisestab, og det skjer både ved store og akutte hendelser i utlandet. Og, som i dette tilfellet, når nordmenn havner i krise.

UDs døgnbemannede senter har tilgang til erfarne diplomater som har erfaring fra krisehåndtering. De kobler på aktuelle ambassader i området, etablerer kontakt med andre myndigheter og er kontaktpunkt for pårørende.

Norge har en ambassade i Syrias hovedstad Damaskus, men den har ikke vært bemannet siden i 2012. Siden 18. februar 2013 har UD frarådet nordmenn å reise til Syria.

Solberg sier arbeidet med saken er svært vanskelig for regjeringen.

– Vårt mål er å få vår statsborger hjem. Men la meg være tydelig: Dette er en svært krevende sak.

Utfordrer Norge

Solberg ber nå Norge stå samlet som nasjon i møtet med terrororganisasjonen IS.

– Dette er en sak som utfordrer oss som nasjon, sa Solberg og utdypet:

– Her står vi mot krefter som ikke kjenner annet språk en vold og hat. ISILs brutalitet har drevet millioner fra hjemmene sine i Irak og Syria og kostet tusener av mennesker livet. ISIL må stoppes og Norge både bidrar og vil fortsette å bidra i denne kampen. Denne typen bilder har vi sett før. Nå er det en norsk familie som opplever frykt og redsel for en av sine. Mer enn noen gang kommer det til å bli viktig å stå sammen og stå opp for det vi tror på.

STØTTER REGJERINGENS ARBEID: Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Tidligere utenriksminister og leder for Stortingets største parti, Jonas Gahr Støre, sier han står fjellstøtt bak regjeringen i håndteringen av den alvorlige saken.

Les også: Solberg får bred støtte i håndteringen av gissel-saken

– Statsminister Erna Solberg har Arbeiderpartiets fulle støtte i håndteringen av den krevende gisselsituasjonen. Vi står sammen om målet om å få den norske statsborgeren trygt hjem, sier Støre til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder