Olaug (87) og Jørgen (83) har vært gift i 56 år: For frisk til å bo med syk kone

For ett år siden måtte ekteparet Åsberg flytte fra hverandre. Jørgen Åsberg (83) fortviler over at de må leve adskilt.

Artikkelen er over fem år gammel

Da Olaug (87) fikk plass på Paulus sykehjem i Oslo, ble mannen Jørgen (83) boende alene i leiligheten de tidligere delte.

- Her har vi sittet mye ved dette bordet. Du kan kalle det en bagatell, men nå sitter det ingen overfor meg, sier Jørgen og viser til kjøkkenbordet hjemme i leiligheten.

83-åringen frykter at kona skal gå bort når han ikke er sammen med henne.

- Det vil bli vondt, sier han.

Familien har søkt om at også Jørgen skal få bo sammen med kona, men Oslo kommune mener han er for frisk til å få innvilget sykehjemsplass.

Samboergaranti

I 2011 inngikk Høyre, Venstre og KrF i Oslo en felleserklæring der det heter at «Byrådet vil sørge for at eldre ektepar og samboere som ønsker å bo sammen på institusjon får anledning til det, selv om bare en har fått vedtak.»

Med det skulle de sørge for at eldre par som ønsker å bo sammen får mulighet til det.

KOS: Så ofte han kan tar Jørgen Åsberg (83) turen over gaten fra leiligheten der han bor til Paulus sykehjem for å besøke sin kone Olaug Åsberg (87). Foto: SILJE ENSRUD/VGTV


Men for at garantien skal innfris må den hjemmeboende parten trenge helse- og omsorgstjenester og delvis oppfylle kriterier for tidsbegrenset opphold på sykehjem.

Disse vilkårene oppfyller ikke Jørgen Åsberg, mener Oslo kommune.

- Han er blitt vurdert til å være for frisk til å oppfylle kriteriene som gjør at garantien slår inn. Men, det er ikke et avslag for evig og alltid. Hvis han får et funksjonstap på en eller annen måte og hjelpebehovet øker, vil garantien slå inn, sier Tone Thorsen, avdelingsleder for helse og sosial i bydel Grünerløkka.

- Vage kriterier

ELDREOMBUD: Anne-Lise Kristensen, helse-, sosial- og eldreombud i Oslo. Foto: HELLE GANNESTAD/VG


Helse-, sosial- og eldreombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen mener det er flere svakheter ved ordningen:

- Når det kalles en garanti oppfatter folk flest det som om man er lovet noe. Utfordringen er at kriteriene er vage, slik at veldig mye blir opp til den enkelte bydels vurdering. Det gjør at ingen direkte kan si at de ikke har fått innfridd garantien, fordi premissene for at man skal få den er så vage, sier hun og legger til:

- Dessuten finnes det heller ingen klageordning.

Personer som ikke får innvilget sine søknader kan likevel klage til Fylkesmannen, noe familien Åsberg har gjort. Der fikk de avslag.

Eldrebyråd Aud Kvalbein hadde ikke anledning til å svare på spørsmål om samboergarantien muntlig, men skriver i en e-post til VG at hun mener den har fungert etter hensikt.

«Etter de kriteriene som er satt opp for garantien, mener jeg den har fungert etter sin hensikt. Det er ikke mange av denne type par», skriver hun.

- Verre for menn

Thomas Hansen er psykolog og forsker ved Nova, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Hans forskning viser at det er tungt å bli adskilt fra en livspartner:

PSYKOLOG OG FORSKER: Thomas Hansen ved Norsk instiutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Foto: Nova


- Det er vanlig å oppleve sorg, nedstemthet og savn. Vanligvis er dette en prosess man kommer over etter en stund, men ofte ser vi at den emosjonelle reaksjonen er større blant menn enn blant kvinner, forteller han.

- Fysisk og mental helse henger sammen. Dårlig mental helse kan også gå utover den fysiske ved at man blir stresset og at immunforsvaret svekkes, eller dersom man blir energiløs og inaktiv, legger han til.

- Kjenner ham ikke igjen

Jørgen og Olaugs datter, Anne Åsberg, forteller VG at hun og hennes to søstre hjelper faren med daglige gjøremål. Etter han han ble boende alene har faren forandret seg:

- Vi kjenner ikke igjen faren vår. Før var han alltid så blid og sosial, men nå sitter smilet langt inne. Det er helt merkelig, vi har fått en ny pappa, sier hun.

DAGENS HØYDEPUNKT: Ekteparet spiser ofte middag sammen på Paulus sykehjem. Foto:SILJE ENSRUD/VGTV


Så ofte han kan tar Jørgen turen fra leiligheten i Sannergata til Paulus sykehjem der kona bor.

- For å si det som det er. Jeg har ikke kommet til meg selv etter dette. Jeg får ikke til noen ting. Jeg er ofte over og besøker henne, forteller Jørgen.

- Hvor ofte tenker du på kona di?

- Det er hver dag det. Hun er i tankene hele tiden, men jeg må prøve å koble av litt, jeg må jo det. Men det er ikke så godt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder