ROMFARTVENNENE: Romfartekspert Erik Tandberg og NRK-journalist Jan P. Jansen (t.h.) kommenterte månelandingen til Apollo 11 i 1969. - Det er svært trist at han er borte. Han var en av de store, sier Tandberg til VG. Foto: E. T. Hansen/VG/Scanpix
ROMFARTVENNENE: Romfartekspert Erik Tandberg og NRK-journalist Jan P. Jansen (t.h.) kommenterte månelandingen til Apollo 11 i 1969. - Det er svært trist at han er borte. Han var en av de store, sier Tandberg til VG. Foto: E. T. Hansen/VG/Scanpix

NRK-veteran Jan P. Jansen er død

- Han var en av de store

INNENRIKS

Kjent for å ha vært med på å kommentere Neil Armstrongs månelanding: NRK-nestor Jan P. Jansen er død, 84 år gammel.

  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Oppdatert: 24.05.14 15:50

Jansen døde natt til lørdag, 84 år gammel. Reporter gjennom mange år, og tidligere nyhetsanker i Dagsrevyen; mest kjent er han likevel for sin rolle under månelandingen til Apollo 11 i 1969.

Sammen med Norges fremste romfartsekspert Erik Tandberg, kommenterte Jansen oppskytningen av Apollo 11, da Neil Armstrong 20. juli 1969 satte sin fot på månen. Sammen klarte de to på en helt unik måte å formidle teknologien bak og hensikten med prosjektet.

- Jansen hadde journalistisk bakgrunn og kunnskap om TV, og jeg hadde kunnskapene om romfartvirksomheten. Vi utfylte hverandre bra - han var journalisten som holdt meg på bakken og passet på at jeg ikke ble for teknisk detaljert og orientert. Vi hadde et godt samarbeid, og lagde mange programmer sammen, forteller Tandberg.

Interessen for romfarten var det Tandberg som bragte med seg. Han hadde studert i USA og blitt en del av et teknologi-miljø, og da han traff Jansen for første gang i 1961, bestemte de to seg raskt for at de ville informere om denne nye og spennende virksomheten.

- Dekningen av Apollo 11-oppskytningen var nok det største vi gjorde sammen, sier Tandberg.

Mange interesser

Jansen ble født i Sarpsborg 23. juli 1929, og vokste opp i Mandal. 14 år gammel fikk han poliomyelitt, som førte til at han ble lam i det ene benet.

Han jobbet litt i lokalavisa, før han fikk jobb som journalist i avisa Fædrelandsvennen. På begynnelsen av 60-tallet startet han med prøvesendinger i NRK, og ble etter hvert programleder for Dagsrevyen. Jansen jobbet i NRK hele sitt voksne liv.

Til tross for han hadde et ben som ikke fungerte, reiste han mye rundt i verden og lagde reportasjer for NRK, på en tid hvor det ennå ikke var mange som gjorde det.

-Han var spesielt interessert i Svalbard og arktiske strøk, forteller Tandberg, som legger til at Jansen hadde mange interesser:

- Skipsfart, og ikke minst marinen! Han var opptatt av veldig mye, som den våkne journalisten han var.

Hadde et nært forhold

Tidligere «Idol»-dommer og artistmanager Jan Fredrik Karlsen er Jansens barnebarn. I hytteveggen på Tregde i Mandal hadde de to mange samtaler om det å jobbe i TV og bli en offentlig person.

-Jeg var det første barnebarnet og har alltid hatt et nært og spesielt forhold til bestefar. Hytta på Tregde er vårt sted. Hytta og opplevelsene der, er nok det sterkeste han har gitt oss, sier Karlsen.

Ved siden av å bistå med råd og innspill, var bestefaren også et forbilde.

-Han har alltid vært utrolig nøktern. På den ene siden var han ekstremt ambisiøs i karrieren sin, men samtidig med bena planta godt på jorda - og han har alltid tatt godt vare på familien. Den balansen der er noe vi har snakket mye om og som jeg prøver å ta etter ham på, forteller Karlsen.