- Selvsagt måles jeg på resultatene

BER OM TID: SV-leder Audun Lysbakken ber partifellene forberede seg på at det vil ta tid å snu den negative trenden for partiets oppslutning. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB scanpix

Nok en krisemåling for SV-Audun

SV-leder Audun Lysbakken innrømmer at han kjenner på presset etter at partiet nok engang havner godt under sperregrensen.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Månedens partibarometer fra Infact gir en ny kalddusj for SV. For andre måned på rad havner partiet godt under sperregrensen, med en oppslutning på kun 3,6 prosent. Den negative trenden bekreftes av andre målinger: Et gjennomsnitt av målingene i mars viser en oppslutning på kun 3,8 prosent for det tidligere regjeringspartiet, viser beregninger fra Poll of Polls.

- For dårlig

- Målingene er stabile, men resultatene er for dårlige. Vi er fortsatt inne i den samme, negative trenden vi har vært i de siste tre årene, sier Lysbakken.

- Frykter du at din posisjon i partiet vil bli utfordret dersom dere ikke snur trenden?

- Det er min jobb å lede partiet til bedre resultater. Jeg føler at jeg har stor tillit og arbeidsro nå, men som leder måles jeg selvsagt på resultatene. Det er de som avgjør. Det vil ta tid å snu den negative trenden, men målet er en tydelig fremgang, og vi må ta de første skrittene ved lokalvalget i 2015, sier Lysbakken til VG.

Regjeringsslitasje

SV-lederen er ikke i tvil om at det er «regjeringsslitasjen» som er årsaken til de svake resultatene.

- Regjeringssamarbeidet ga oss en fantastisk mulighet til gjennomslag for vår politikk, men det betød også mange kompromisser som gjorde det mindre tydelig for velgerne hva SV står for. Jeg har aldri trodd at det ville gi noen umiddelbar effekt på målingene å gå ut av regjeringen, men vi har nå større mulighet til å være en tydelig, selvstendig stemme i norsk politikk. Etter valget er det SV som har vært den tydeligste motpolen til regjeringen, sier Lysbakken.

- Har erfaringene fra regjeringssamarbeidet skremt dere?

- Mitt mål er at SV skal tilbake i regjering. Vi er nødt til å søke makt, men når og hvordan er for tidlig å si. Vi må vokse
før vi kan ta den diskusjonen.

Stabilt

Lysbakken frykter ikke at de svake målingene skal føre til intern uro og opprør i partiet.

- Vi har lært mye av tidligere interne konflikter. De siste årene har vi stått i mange tøffe slag som har forent oss. Det er nå bred støtte for strategien og den politiske kursen. vi har valgt, og det er stor entusiasme rundt den jobben vi skal gjøre, sier han.

Partibarometeret viser ellers stabilitet i det politiske landskapet. For alle partier er endringene i oppslutning mindre enn ett prosentpoeng, sammenlignet med målingen for februar.

- Det er sjelden har sett en så stabil situasjon over så lang tid, sier fagsjef Knut Weberg i Infact.

- Fornøyd med det vi leverer

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier at VGs partibarometer tyder på at det er nokså fredelig i norsk politikk i øyeblikket.

- Folk ser ut til å være stort sett fornøyde med sine partivalg. De som stemte på de nye regjeringspartiene er fornøyd med det vi leverer, og de som stemte på opposisjonspartiene er vel da også fornøyd med rollene som de har inntatt, sier Solberg til VG.

- Trekker stabiliteten i retning av at din regjering kan bli utvidet til en flertallsregjering med Venstre og KrF?
- Jeg har merket meg at Venstre og KrF sier de er fornøyde med samarbeidet, og det er positivt. Jeg har hele tiden sagt at døren står åpen, at de er velkommen inn, men også at den prosessen i så fall må starte i Venstre og KrF, sier Erna Solberg.

Mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. Venstre faller under sperregrensen

 2. Venstre under sperregrensa - SV kraftig fram på ny måling

 3. Ny velger-nedtur for Ap-Jonas

 4. Valgforsker: – SV lever fortsatt farlig

 5. Høyre faller på ny VG-måling

Fra andre aviser

 1. SV fortsatt under sperregrensen på ny måling

  Aftenposten
 2. SV fortsatt under sperregrensen på ny måling

  Fædrelandsvennen
 3. Frp med sterkeste måling siden valget

  Aftenposten
 4. Siste måling før valget: Flertall til Solberg-partiene

  Aftenposten
 5. Oljeminister Kjell Børge Freiberg går av

  Bergens Tidende
 6. Han gjør sin dårligste måling som partileder. En annen gjør sin beste.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder