REGJERINGSSKIFTE: Tord Lien (Frp) på vei inn til ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag, sammen med Bent Høie (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REGJERINGSSKIFTE: Tord Lien (Frp) på vei inn til ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag, sammen med Bent Høie (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Atom-Tord»:- Norge må starte forberedelsene mot kjernekraft

INNENRIKS

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) pekte i 2008 på Orkanger og Skogn som naturlige steder å bygge atomkraftverk på - og det så raskt som mulig etter at Frp kom i regjering.

Publisert: Oppdatert: 15.01.16 10:41

- Gi oss 100 dager i regjering, og vi skal forandre Norge. Jeg skal bite meg fast i kneet til en fremtidig olje- og energiminister fra Frp, og ikke slippe taket før kraftkrisen i Midt-Norge er løst, sa Lien til Adresseavisen dagen etter at Frp-landsmøtet i 2008 var avsluttet.

I 2008 markedsførte Frp en plan for hva de skulle gjøre i løpet av de første hundre dagene i regjering.

Viktig energikilde

I intervjuet ble Lien derfor oppfordret til å tenke høyt om hva som ville skje på kort og lang sikt, dersom Frp fikk styre landet.

En av løsningene på kraftkrisen, mente Lien var å bygge atomkraftverk.

- På sikt mener jeg vi må satse på atomkraft, gjerne på Orkanger og på Skogn. Det skjer nok ikke de første dagene vi sitter i regjering, men Norge må nå starte forberedelsene mot kjernekraft. Vi må utrede og forske på kjernekraft, den vil i all fremtid utgjøre en viktig energikilde, sa Lien.

Tre snur

Onsdag ble han utnevnt til olje- og energiminister i Erna Solbergs første regjering.

Lien er ikke den første Frp-statsråden som møter seg selv i døren :

Barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) fikk sterk kritikk for sine utsagn om voldtekt, homoeventyr og innvandring. Og allerede før han hadde inntatt regjeringskontorene, snudde arbeidsminister Robert Eriksson (Frp), og tok avstand fra sine uttalelser om at pensjonsreformen var et velferdsran.

Nå snur også Lien.

Til VG torsdag kveld, sier han at det ikke vil bli bygd atomkraftverk i Norge i den nærmeste fremtid.

Lite land i utkanten

- Nei, nå har jeg en helt annen rolle. Vi har ingen planer om det, sier Lien til VG.

- Så du mener ikke dette lenger?

- Det jeg mener, er det som står i Sundvolden-erklæringen. Der står det at vi skal satse på thorium. Norge er et lite land i verdens utkant. Vi skal forske på og utvikle teknologi, men det handler ikke om utbygging, sier Lien.

- I hvor stor grad mener du at «Norge må nå starte forberedelsene mot kjernekraft»?

- Det blir ikke et tema i denne perioden. Vi har tenkt å konsentrere oss om å opprettholde aktivitet på norsk sokkel og bygge ut fornybar energi, sier Lien.

Fikk hyllest

Etter at Lien inntok Olje- og energidepartementet har miljøorganisasjonene Zero, Greenpeace, Natur og Ungdom og Norsk Klimastiftelse gått ut og hyllet valget av Lien som olje- og energiminister.

- Han er en av de beste vi kunne ha fått, sa Anders Bjartnes i Norsk klimastiftelse til Adresseavisen.

Men miljøvernorganisasjonen som har brukt mest tid på å bekjempe farlig atomavfall, Bellona, vil ikke delta i hyllesten.

- For å være helt ærlig, du skal være ganske komplett idiot for å mene noe sånt i dag. Du skal være ganske komplett idiot for å forske på thorium i Norge og. Dette er dypt skremmende holdninger, sier Hauge til VG.

Minner om Fukushima

Han sier det har vært en større reaktorulykke hvert 25. år i verden.

- Det kan jo være at en bitte liten ulykke som Fukushima har fått han på bedre tanker, sier Hauge sarkastisk, og minner om hvordan det har gått med atomkraftverkene i våre naboland:

- Det finske atomkraftverket har blitt en enorm skandale. Det skulle bli den nye atomalderen i Europa, men har isteden blitt eksempel på atomkraft er svært kostnadskrevende, sier Hauge og legger til:

- Jeg håper han som olje- og energiminister går ut og tar avstand fra det han har sagt.

Bør spørre befolkningen

Heller ikke Lars Haltbrekken vil delta i hyllesten av Lien.

- Jeg synes at olje- og energiministeren skal fortelle oss hvor avfallsanlegget for dette atomkraftverket skal ligge. Og så skal han spørre befolkningen der om det er slik at de ønsker et avfallsanlegg velkommen. Han bør også spørre befolkningen på Skogn og Orkanger om de vil ha dette, sier Haltbrekken til VG.

I intervjuet med Adresseavisen, sier Lien at han tror det han kaller den «grønne kjernekraften» kan bli fremtidens energikilde.

Men det finnes ikke noe som heter grønn kjernekraft, sier Haltbrekken.

- Nei, det er ikke-eksisterende. Kjernekraft produserer radioaktivt avfall som trenger trygg lagring, sier Haltbrekken.

Thorium i regjeringsplattformen

Han minner om den foreløpig mindre kjente formuleringen i regjeringsplattformen, hvor det står at regjeringen ønsker å «opprette et FME-senter for Thorium».

- Frp har fått gjennomslag for dette. Dette er lite omtalt, fordi de fleste nok har sett på dette som et kuriøst innslag. Men disse uttalelsene viser at han nok mener alvor med det.
Thorium ligger langt frem i tid, er dyrt og definitivt ikke problemfritt, sier Haltbrekken.

PS! I intervjuet med Adresseavisen, var Lien derimot meget beskjeden på egne vegne dersom Frp kom i regjering:

- En statssekretærstilling i Fiskeridepartementet ville vært spennende, sa den nåværende olje- og energiministeren til avisen.

Her kan du lese mer om