FÅR KJEFT: Justisminister Grete Faremos Politidirektorat og politietetat får skarp kritikk i den nye rapporten. Her flankert av Jan Bøhler (til høyre) og Sigvald Oppebøen Hansen i Stortingets justiskomité. Foto: NTB scanpix

Ap om politirapporten: - Ikke bare vårt ansvar

Arbeiderpartiets Jan Bøhler mener både opposisjonen, fagforeningene og politiet selv er skyld i de store manglene som avdekkes i den nye sjokkrapporten om norsk politi.

 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over syv år gammel

Bøhler sier han mener den nye rapporten, som legges frem i morgen, er et solid grunnlag for å gjøre endringer i politiet.

Bakgrunn: Politiet totalslaktes i ny rapport

- Dette er uhyre viktig informasjon og analyse. Noe av dette har vært kjent tidligere gjennom andre analyser. Men dette samler bildet på en veldig sterk måte og får frem essensen i situasjonen, sier Bøhler til VG.

Totalslakter politiet

I politianalysen avdekker utvalget ledet av tidligere departementsråd Arne Røksund en rekke alvorlige mangler ved den norske politiberedskapen:

** Politiet mangler organisering og ledelse - ikke ressurser** Bare 13 av 354 tjenestesteder har døgnåpent hele uken** Bare 5000 av 11.500 jobber med regulære politioppgaver** Norge utnytter politiressursene dårligst i hele Norden

I tillegg foreslår utvalget at antallet politidistrikter reduseres fra 27 til seks.

Bøhler sier dette er mangler som alle må ta på alvor.

- Nå er det et stort behov for at politiet tar dette på alvor. Samtidig er ikke dette noen krise for tryggheten i Norge. Vi ligger brukbart an når vi sammenligner med andre land. Vi har et dyktig politi som bruker ressursene for dårlig, sier Jan Bøhler.

Selvkritikk

Bøhler har samtidig sett seg lei på ansvarsfraskrivelsen fra nær samtlige av de som deltar i debatten om politiet.

- Nå kreves det at alle er selvkritiske og tar dette innover seg, tar det på alvor og ikke sier «hva var det jeg sa», sier Bøhler, og levner ingen tvil om hvem han angriper:

- Det gjelder både opposisjonen, politiet selv, fagforeningene, Politidirektoratet og Justisdepartementet, sier Bøhler.

Alle må ta ansvar

Han mener alle - på hver sin måte - har bidratt til å hindre politiet i å utvikle seg:

- Dette er ikke et ansvar som kun vi i posisjon skal ta. Opposisjonen har blitt en sovepute hvor politiet får støtte for alle krav om mer penger. Høyre har til og med kritisert Gjørv-kommisjonen for at de konkluderte med at det ikke var ressurssituasjonen, men manglene på godt lederskap som var problemet. Opposisjonen har kastet penger etter politiledelsen.

FORENINGSLEDER: Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Jørgen Braastad

- Fagforeningene har, sammen med ledelsen i politiet, kun krevd mer penger hver gang det har blitt stilt krav til politiets måloppnåelse.

I tillegg sier Bøhler at Stortinget og Justisdepartementet må påta seg noe av skylden.

- Stortinget har lagt mange strenge rammer. Det er for eksempel enklere å omstille 20.000 helsearbeidere enn tre politifolk på et lensmannskontor.

- Justisdepartementet kunne åpenbart også ha gjort mer på et tidligere tidspunkt. Som sagt, så har mye av det som står i denne rapporten også vært kjent før, sier Jan Bøhler.

Ikke bare penger

Høyres André Oktay Dahl er oppgitt over angrepet fra Bøhler.

- Dette er et billig forsøk på ansvarsfraskrivelse fra rødgrønne partier som har hatt flertall i åtte år. Høyre har gjort mye mer enn bare å foreslå mer penger. Vi har flere ganger foreslått at vi skulle få en slik analyse som vi nå får. Hadde den kommet tidligere, så kunne vi ha vært i gang med mange tiltak allerede nå, sier Dahl.

Han synes det er feil av Bøhler å peke på hvem som har ansvar på dag én istedenfor å komme med forslag til forbedringer.

HØYRE: André Oktay Dahl. Foto: Espen Braata

- Jeg er helt enig i at vi er helt nødt til å forsøke å forbedre ting i fellesskap. Men jeg må si at en representant for et rødgrønt flertall ikke bør forsøke å være noen lynavleder for regjeringen. Det er lite kledelig, sier Dahl.

Han mener en ny regjering fra høsten av vil få et enormt arbeid med å gjennomføre omstillingene i politiet.

- Dette er ikke dagen for bortforklaringer. Vi er nå på et nullpunkt for politiet. En ny regjering har fått litt av en bunke med regninger å betale etter flere år med Knut Storberget som justisminister, sier André Oktay Dahl.

Les også

 1. Per Sandberg: Slik kan politikrisen løses

  Frp-nestleder Per Sandberg reagerer kraftig på totalslakten av politiet og har allerede tegnet klart et nytt kart over…
 2. Sjokkfunn om politiet i ny rapport

  Her er funnene fra Politianalyseutvalgets rapport. De vil forandre norsk politi radikalt.

Mer om

 1. Politiet

Flere artikler

 1. Valgekspert: - Dette er livsfarlig av Høyre

 2. Per Sandberg: Slik kan politikrisen løses

 3. Mener Norge ville vært bedre rustet for 22. juli med Erna

 4. Sjokkfunn om politiet i ny rapport

 5. Pluss content

  Sjokkfunn i ny rapport om politiet

Fra andre aviser

 1. – Regjeringen er på oppsigelse

  Aftenposten
 2. Jens har tatt igjen Ernas forsprang

  Bergens Tidende
 3. Jens plutselig like populær som Erna

  Aftenposten
 4. Opposisjonen delt om bruk av hemmelig overvåking-bevis

  Fædrelandsvennen
 5. Disse annonsene kan bli forbudt

  Aftenposten
 6. Opposisjonen delt om bruk av hemmelig overvåking-bevis

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder