SLIPPER TROSHENSYNET: Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) har sluppet å ta hensyn til statsrådenes religion i regjeringskabalen. Bildet er tatt under pressekonferansen på Sundvolden hotell torsdag. (Foto: FRODE HANSEN)

Erna slapp kristen-kvote

For første gang trenger ikke en påtroppende statsminister å ta hensyn til regjeringsmedlemmenes tvil og tro.

Ordningen med at minst halvparten av regjeringen skulle være medlemmer av statskirken ble avviklet i 2012, skriver Dagen.

Dermed blir Erna Solberg den første statsministeren som slipper å måtte ta med statsrådenes religion i regjeringskabalen.

Presenterer regjeringen onsdag

VG skrev fredag at kilder opplyser at Siv Jensen skal være klar som finansminister, og Bent Høie som helseminister i den nye regjeringen. Ifølge kildeopplysninger får sju og Høyre 11 statsråder i regjeringen, som blir presentert på Slottsplassen onsdag.

Medlemskravet har skapt problemer ved flere regjeringsdannelser. Da Kåre Willoch (H) dannet regjering i 1981, ville han ha med Lars Roar Langslet som kirke- og undervisningsminister.

Men Langslet var katolikk, så det ble umulig. Han fikk heller jobben som Norges første kulturminister.

Legg din regjeringskabal med Høyre og Frp her!

Kjell Magne Bondevik (KrF) fikk også sitt møte med dette kravet, da flere av hans kandidater til regjeringen var medlemmer av frikirker. For Jens Stoltenberg (Ap) var det slik at flere av hans statsrådsemner var utmeldt av folkekirken.

- Det har vært gjort mange rare ting tidligere for å løse problemet, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU til avisen.

Ordningen ble avviklet i mai i fjor. Da ble grunnloven endret slik at kristendom ikke lenger er landets offisielle religion. Det åpnet for at kirken selv utnevner proster og biskoper, ikke kirkestatsråden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder